• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

reklama
Anika melduje sie:-D zdjecia wstawie jak znajde jakies fajne bo ja jakos tak nie zdjeciowa jestem;-)
kosmitka w koncu troche przytylas:-D czytam o tych zapisach do przedszkola i chyba konieczne jest zameldowanie dziecka w Rzymie pytalas sie? jak nie masz zameldowania to chyba mozesz zapisac w dzielnicy ktorej pracujesz zaraz jeszcze poczytam i ci napisze
eve to bedziesz miala malego ucznia w domu od wrzesnia:-) dzieci za szybko rosna moim zdaniem
strega ja tez nie bardzo wiem o czym piszesz kosztorysy itp troche wydacie pieniedzy ale za to bedziesz miala fajne mieszkanko
cucciola wyobraz sobie ze ja ciagle mam tunel karpale jedna reke operowana tak ze ciesz sie ze ci to przeszlo:-)

Co do mowienia dziecka po Polsku przypomniala mi sie jedna historia 4 lata temu mieszkalam pod Rzymem i w tym czasie mial tam miejsce wypadek polke potracil samochod i umarla nie pamietam czy na miejscu czy dopiero w szpitalu potem moja kolezanka ktora ja znala opowiadala mi ze ta polka miala synka chyba 7 letniego z ktorym w domu rozmawiali tylko po wlosku (ojciec tez byl polakiem) no i przyjechali dziadkowie z Polski zeby zajac sie wnukiem i nie mogli sie z nim dogadac bo on ich nie rozumial ani oni jego :no:

Ja dzisiaj mialam cudowny pomysl zeby zostawic malego w domu nawet bylismy na spacerku no i walcze z nim caly dzien wszystko na NIE:-D i wszystko musi zrobic MAMA teraz na szczescie spi moge odsapnac :-Dchwile

luczkapo ciazy Ci zostal???a jak po operacji juz ok??
powiedz mi kochana o ktorej Ci maluszek chodzi spac i o ktorej je kolacje??
moja ok 22 idzie spac a je ok 21 pediatra mowi ze to za pozno??!!

cucciola ja tunel carpale mialam przed ciaza po operacja nie rozwiazala problemu w 100% i jest troche slabsza a drugiej rece mam ta przyleglosc
Moj Lorenzo chodzi spac ok 21 ostatnio troche pozniej a kolacje je o 19:30 jak byl mniejszy to pil mleko przed samym spaniem a co Twoja coreczka je na kolacje?
kosmitka wyczytalam ze jednak dzieci stranieri przebywajace tym czasowo w Rzymie mozna zapisac do przadszkola:tak:

Ja dzisiaj mialam cudowny pomysl zeby zostawic malego w domu nawet bylismy na spacerku no i walcze z nim caly dzien wszystko na NIE:-D i wszystko musi zrobic MAMA teraz na szczescie spi moge odsapnac :-Dchwile
To tak sie Lorenzo odwdzieczyl:-), tez to znam, ile razy tak bylo, czlowiek chce dobrze, bo piekna pogoda, wiec od razu tysiace pomyslow w glowie, a te kochane paskudniki daja potem "popalic", ale to. przeciez normalne:-D.
Natomiast u nas byla akcja, poszlam do przedszkola pa malego, ubiera sie i wyciaga mi z plecaka jakas zabawke, powiedzial ze dostal od kolegi. Kazalam zwrocic, no i oczywiscie placz, tragedia!!! Nauczycielki tysiace razy mowily by dzieci nie przynosily swoich zabawek do przedszkola, ale cholera jasna jesli rodzice im w tym nie pomoga to wiadomo, ze dziecko wyniesie ze soba caly pokoik. Jesli nikt takiego malucha nie sprawdzi, co ma w plecaku, to oczywiscie on niewinny, ale ta matka, co mu pozwala, i nie reaguje to.....:wściekła/y:.
Oj kochane o jakich wy to dolegliwosciach mowicie, az sobie poczytalam, bo nie bardzo wiedzialam, o co biega:zawstydzona/y:. Teraz juz wiem i jestem troche madrzejsza, dolegliwosci nadgarstka, mam nadzieje Luczka ze uda ci si rozwiazac problem, tzn mialas operowana jedna reke, i druga tez do operacji:szok:??Fizjoterapia w tych dolegliwosciach moze cos pomoc??

eve fizjoterapia moze by i cos dala ale tylko na chwile bynajmniej tak mowil mi chrurg ktory skierowal mnie na operacje tzn zabieg pod znieczuleniem miejscowym moja druga reka tez jest do operacji ale ja sie cykam bo przy pierwszej przez miesiac mialam niewladna a teraz przy dziecku to troche nie bardzo

wlasnie to przeciez normalne ze dzieciaczki tak sie zachowuja ale dzisiaj mu powiedzialam ze jutro do przedszkola pojdzie w podskokach :-D
Pewnie ze dzieci sa bez winy a rodzice jak widza to i tak pozwalaja wziac zabawke widze to u nas w zlobku potem zostawiaja to w szatni a dzieci potem przechodzac jest im przykro ze nie moga wziac tej zabawki:wściekła/y:

eve fizjoterapia moze by i cos dala ale tylko na chwile bynajmniej tak mowil mi chrurg ktory skierowal mnie na operacje tzn zabieg pod znieczuleniem miejscowym moja druga reka tez jest do operacji ale ja sie cykam bo przy pierwszej przez miesiac mialam niewladna a teraz przy dziecku to troche nie bardzo
wiadomo, przy dziecku jest zawsze zajecie ale masz tesciowa blisko, wiec ci pomoze, a o zdrowie trzeba dbac, ja nie wiem jakie moga byc skutki takiego nie zrobienia zabiegu, ale jesli pomoze to chyba lepiej sie zdecydowac

kiedys napewno sie zdecyduje a tesciowa na ile bedzie mogla pomoze chociaz ona sama potrzebuje pomocy ma 72 lata i ostatnio podupadla na zdrowiu chociaz teraz Lorenzo chodzi i daje sobie z nim rade jak go z nim zostawiam np nie moze go podnosic (ma osteroporoze) to zeby zmienic mu pieluche sam wchodzi na kanape kladzie sie i ona mu zmienia:-D na wiosne odpielu****e malego i wtedy bedzie jeszcze latwiej i wtedy zajme sie troche swoim zdrowiem;-) narazie nie jes tak zle z prawa reka bylo gorzej

luczkanormalnie Ci wspolczuje straszny bol:no:moja mala je semolino z warzywami i serkiem kapie ja tak po 20 je ok21 a spac klade ok22 mamusku znowoz ten okropny bol brzuszka miala:szok:ja nie wiem czy to od mojego mleka??przysnela po koperku,biedaczyna tak sie meczyc w wieku 8msc.chyba zadne dziecko nie ma tak dlugo kolek:unsure:

reklama
luczkanormalnie Ci wspolczuje straszny bol:no:moja mala je semolino z warzywami i serkiem kapie ja tak po 20 je ok21 a spac klade ok22 mamusku znowoz ten okropny bol brzuszka miala:szok:ja nie wiem czy to od mojego mleka??przysnela po koperku,biedaczyna tak sie meczyc w wieku 8msc.chyba zadne dziecko nie ma tak dlugo kolek:unsure:
Cucciola ja pamietam, ze corcia mojej sasiadki tez tak ciepriala z powodu tych kolek i to bardzo dlugo, oni to w ogole nocy nie przespali, non stop sie budzila, wiem cos na ten temat bo mielismy ich za sciana;-), no ale co mozna, biedne dziecko sie nacierpialo:-(. A wracajac do godzin posilkow to ja nie chce tutaj sie madrzyc czy cos, tylko tak z wlasnego doswiadczenia i z rozmow z pediatra, moze troche za pozno dajesz jej kolacyjke, moze nie ma czasu na trawienie, mnie zawsze pediatra radzil co najmniej 2-3 godziny przed polozeniem dziecka spac, przed samym snem ewentualnie mleko. Oczywiscie pora kolacji uzalezniona jest od pory obiadu, ja np zawsze robilam obiad malemu o 12-tej, kolacje o 19-tej, i w sumie tak jest nadal, bo w przedszkolu tez maja obiad w poludnie, wiec pory posilkow pozostaly bez zmian.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry