• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

sylwiu,ja mialam to samo w comune.albo kontrakt o prace albo kasiorka na koncie.ja dalam wydruk z konta i to konto musi byc otwarte minimum 3 miesiace.w uslu nie mialam takich problemow bo wystarczyly te dokumenty co mam i meldunek.ja ubezpieczenie prywatne mialam przez pierwsze 2 lata,pozniej to juz nie bylo potrzebne bo mialam meldunek i cala reszte.i faktycznie tesera jest warzna tylko rok jak nie pracujesz a jak pracujesz to 5 lat.
zyta ciesze sie ze powrocilas do zywych:-D.a moje kuki maja sie doskonale w te chlodne dni.mroz im nie straszny po laza po dworze i gdakaja zadowolone a maluchy rosna jakn na drozdzach i sa coraz wieksze.kilka stron wczesniej sa ich zdjecia.
sylwiu jesli chodzi o rejestracje dzieciatka to niech inne dziewczyny sie wypowiedza bo ja sie na tym nie znam.
a Wy jetsescie po slubie??sorki ,ze pytam ale to tak z ciekawosci??!!co 5 lat Twoj F musi zmieniac tesserino??u mnie i u meza nie ma zadnej scadenzy??

reklama
Nie no ja aktualnie mam tylko tesserke codice i to zaswiadczenie ze jestem zarejestrowana w bezrobociu. nic wiecej nie mam. No wlasnie nie jestesmy po slubie i dlatego nie mam ubezpieczenia od niego jako ze on pracuje.
Aha czyli ze w szpitalu w sumie to pewnie dowiem sie na miejscu jak pojade do szpitala zobaczyc co i jak:)

Dlaczego tu nie ma zadnej mamuski z Viterbo i okolic?? :/

Cucciola79 jak rodzilas tu we wloszech to co zabieralas do szpitala dla siebie i dziecka bo czytalam ze jedne mamy nawet przescieradelka i kolderki zabieraja :O gdzie zawsze jak rozmawialam z kumpelami mamami zadne mi nie mowila o jakis przescieradelkach kolderkach podusiach i innych takich rzeczach !! dajcie dziluszki jakas rade bo ja mam jeszcze troche czasu i oszaleje przegladaja te wszystkie fora na necie:)

cuciolòa lac nie bede za chlebek,ja tylko tak zartowalam:-D.wyszedl dosc smaczny bo na poczekaniu polowa zniknela,wiec zly nie byl.
faktycznie co rejon to inne wymogi.na mojej jest warznosc 1 rok a mojego F. 5 lat.my tez nie jestesmy po slubie wiec ja nie moge byc na ubezpieczeniu mojego,jedynie urzad pracy mi zostaje i to oni placa skladki i to dobrze bo za nic nie place idac do lekarza.nawet robiac mammografie nic nie placilam a to sporo kosztuje.
sylwiu my rozsiane jak ten mak,po calych wloszech i nam tez teskno do siebie,chocby po to aby spotkac sie przy kawusi i ciasteczku.jedyna mozliwosc pogawedki to tutaj na forum:tak:,musimy kciuki zacisnac i zeby jakos isc do przodu.
zyta,faktycznie jest ten sklep Brums ja w nim kupowalam ciuszki dla mojej siostrzenicy i maja naprawde wszystko.moze maja sklep internetowy?

ja znikam na dzisiaj bo jade na kolacje do szwagierki,moj wlasnie konczy sie golic i wychodzimy.milego wieczorku laseczki:-):-)

Cucciola79 jak rodzilas tu we wloszech to co zabieralas do szpitala dla siebie i dziecka bo czytalam ze jedne mamy nawet przescieradelka i kolderki zabieraja :O gdzie zawsze jak rozmawialam z kumpelami mamami zadne mi nie mowila o jakis przescieradelkach kolderkach podusiach i innych takich rzeczach !! dajcie dziluszki jakas rade bo ja mam jeszcze troche czasu i oszaleje przegladaja te wszystkie fora na necie:)
Wrzucam Ci liste poczytaj tutaj kazdy szpital ma inne wymogi co do corredo dla noworodka:
Corredo ospedale per mamma e neonato: le liste di tutti i reparti di ostetricia d’Italia
zalezy tez od sezonu ja rodzilam w maju a wiec zadnych kolderek nie potrzebowalam,poza tym w moim szpitalu dali mi taka liste przed samym porodem!!!Ty robisz kurs przed porodowy w tamtejszym szpitalu??dowiedz sie w Asl jest gratis i tam o wszystkim informuja!!
agatkamilego wieczorku u szwagierki
Ja robie przedswiateczne porzadki

aa dziewczyny czyli jak jestem zarejestrowana w tutejszym bezrobociu placa za mnie skladki i jestem ubezpieczona??

nie robie zadnego kursu bo do szpitala mam 30 min jazdy samochodem jak i do asl a moj facet pracuje sempre :/ autobusami sie boje jezdzic bo jak taki jeden z drugim bierze zakret to strach ze z niego zaraz wypadne jush jeden wypadek przetrwalam na poczatku ciazy w autobusie tz stluczke w sumie ale i tak strachu bylo tyle ze hoho .
Pojade w poniedzialek do szpitala to zapytam moze tam mi dadza jakas liste czy cos:) a jak nie to zabiore wsio co znajde na necie lepiej miec wiecej niz mialo by mi czegos braknac jak to mowi moja "tesiowa" hehe:)

wiem ze my takie rosiane ale dobrze ze odnalazlam to forum moge sie czegos dowiedziec przynajmniej bo te baby w urzedach i ich uprzejmosc :/

ojeja kobity jestem juz po tych urodzinach :) kupilam dla Andrei klocki lego hiro faktory.Prezent trafiony.Byl bardzo szczesliwy.Urodziny zaczely sie o 15 skonczyly po 18 gdybym malego nieciagla bo trza kawal do domu isc to by i jeszcze siedzial. Fajnie bylo,tylko szkoda ze kolezanka polka mnie w jojo zrobila i nieprzyszla...Ale bylo milo.Na urodzinki byla wynajeta sala zabaw i dwie panie ktore zabawialy dzieciaki.Napawde jestem zadowolona,proseco popilam haha.Nie no smiac mi sie chce bo strasznie sie balam,no bo wiecie ze ja z tym wloskim niebardzo.Ale dogadalam sie.Mama ANdrei zreszt ajest wspaniala kobieta o czym nieraz sie przekonalam i ma bardzo fajnego drugiego meza,pogadalam posmialam sie spotkalam maly ktore poznalam w przedszolu :)
DSCF0580.jpgDSCF0593.jpgDSCF0601.jpgDSCF0603.jpgDSCF0648.jpgDSCF0656.jpgDSCF0662.jpgDSCF0664.jpg

aa dziewczyny czyli jak jestem zarejestrowana w tutejszym bezrobociu placa za mnie skladki i jestem ubezpieczona??

nie robie zadnego kursu bo do szpitala mam 30 min jazdy samochodem jak i do asl a moj facet pracuje sempre :/ autobusami sie boje jezdzic bo jak taki jeden z drugim bierze zakret to strach ze z niego zaraz wypadne jush jeden wypadek przetrwalam na poczatku ciazy w autobusie tz stluczke w sumie ale i tak strachu bylo tyle ze hoho .
Pojade w poniedzialek do szpitala to zapytam moze tam mi dadza jakas liste czy cos:) a jak nie to zabiore wsio co znajde na necie lepiej miec wiecej niz mialo by mi czegos braknac jak to mowi moja "tesiowa" hehe:)

wiem ze my takie rosiane ale dobrze ze odnalazlam to forum moge sie czegos dowiedziec przynajmniej bo te baby w urzedach i ich uprzejmosc :/

dokladnie Sylwiu,urzad pracy placi za ciebie skladki i ztym kwitkiem co ci dali z zatrudnienia idziesz do asl i robisz tessera tzw.essenzione del ticet per dissocupati i tym papierkiem masz wszystkie swiadczenia medyczne darmowe.
fajnie Aniu ze zabawa sie udala i maly Maksiu zadowolony i ze prezent sie podobal.a o jezyk sie nie martw,nauczysz sie z czasem.wiekszosc z nas przyjechala do tego kraju bez znajomosci jezyka i jakos sie dogadywalysmy.ja na poczatku to do pracy chodzilam z tlumaczem polsko-wloskim i nie patrzaylam na inne dziewczyny ze krzywo na mnie zerkaly ale w ten sposob sie jezyka uczylam.

reklama
Agatka13 widzisz a ja nic nie wiedzialam! myslalam ze to dziala tak jak u nas w pl ze musisz chcodzi raz na jakis czas sie podpisywac, meldowac czy cos, tu nie bylam ani razu wiec nie zdawaalm sobie z prawy ze to tak funkcjonuje:) a jezeli mam jeszcze datowo wazna tessere to musze wyrabiac nowa czy moge dalej ta sama sie poslugiwac?? jej dzieki za info sie uspokoilam:) Gdyby nie wy dziewczyny nie wiem czy bym sie ogarnela w tym italianskim swiecie:D

jej widzialam sama lubie klocki lego:d stara jestem a poukladalabym sobie z mila checia:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry