reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Hej dziewczyny, mam pytanie trochę z innej beczki. Czy któraś z Was jest lub była w ciąży podczas urlopu wychowawczego ? Przeszłyście na chorobowe ? Czy któraś jest nauczycielką w takiej sytuacji 😁 jestem ciekawa jak to wygląda w teorii, gdy np wiem, że pracodawcy się to nie spodoba 😔

reklama
Hej dziewczyny, mam pytanie trochę z innej beczki. Czy któraś z Was jest lub była w ciąży podczas urlopu wychowawczego ? Przeszłyście na chorobowe ? Czy któraś jest nauczycielką w takiej sytuacji 😁 jestem ciekawa jak to wygląda w teorii, gdy np wiem, że pracodawcy się to nie spodoba 😔
Ja wprawdzie nie miałam takiej sytuacji, ale to nie jest tak, że normalnie kończysz wychowawczy i potem przechodzisz na l4 i pracodawca nie ma nic do gadania?

Z tego co pamiętam w trakcie urlopu wychowawczego nie przysługuje prawo do zasiłku chorobowego. Trzeba wrócić do pracy (przerwać urlop) i potem przejść na L4.

Z tego co pamiętam w trakcie urlopu wychowawczego nie przysługuje prawo do zasiłku chorobowego. Trzeba wrócić do pracy (przerwać urlop) i potem przejść na L4.
No tak, ale czy można przy składaniu rezygnacji z wychowawczego powiedzieć wprost że jestem w ciąży i że przyjdzie zwolnienie lekarskie ? Nie chcę oszukiwać i mówić że wracam do pracy,podczas kiedy wiem, że nie wrócę.

No tak, ale czy można przy składaniu rezygnacji z wychowawczego powiedzieć wprost że jestem w ciąży i że przyjdzie zwolnienie lekarskie ? Nie chcę oszukiwać i mówić że wracam do pracy,podczas kiedy wiem, że nie wrócę.
To już jest Twoje ryzyko. Wracasz do pracy i pracodawca ma prawo oczekiwać, że się stawisz, a nie od razu pójdziesz do lekarza po zwolnienie. Wszystko zależy od tego jakie masz stosunki z pracodawcą.

Witajcie. Długo mnie nie było bo jednak nie znalazłam dla siebie miejsca w topiku październikowe mamy. Za duży tam tłok..
Jestem przed 1 badaniem prenatalnym - usg, wiec może za tydzień się dowiem kto we mnie mieszka. Ale powiem WAM że jest mi to obojętne w 100%, nastawiam się na synka, będzie miał na imię Antoś, nie wiem skąd przeczucie, od początku tak czuje i nawet lepiej bo chyba bym sobie nie poradziła z wychowaniem dziewczynki. Myślę że kobieta ma jednak gorzej, ogólnie chłopcom łatwiej w życiu- nie wymaga sie od nich tyle co od płci przeciwnej.. napewno posiadanie dziewczynki było by miłym doświadczeniem ale jednak nakierowałam swoją podświadomość na synka. Trzeci synek :). Marzy mi się zdrowy synek.
to już 12 tydzień, narazie nikomu o ciąży nie mówiliśmy, czekamy na odpowiednią chwilę, nie zniosłabym sugestii że mogłaby to być dziewczynka, że była by parka... moi rodzice mają juz 2 wnuków (Teściowa 5 ) i chyba nie marzą o kolejnych. Nie chcę ich zaskakiwać przy świątecznym stole. Ale wiecie że już mi coraz ciezej ukryć ciążę bo przytyłam i musiałam już zmienic garderobę, więc lada dzień może powiemy;)
Co do urlopu wychowawczego to można zrobić tak że napisać pismo do pracodawcy z informacją że się wraca do pracy i przerywa urlop wychowawczy. To pismo musi być minimum 30 dni przed wskazana data powrotu. Wtedy sama wskazujesz datę powrotu do pracy. I pracodawca musi wyrazić zgodę. Rezerwujesz sobie wizytę u lekarza na dzien przed tą data i wtedy idziesz na zwolnienie od jutra.

My jesteśmy już po staraniach, teraz czekamy na czas, kiedy będziemy mogli zrobić test ciążowy i się przekonać. Na początku mówiłam, że nie będę się nastawiać i nakręcać, a teraz codziennie myślę o tym, żebym była w ciąży i żeby się już udało ...co do urlopu wychowawczego wlaśnie nie chcę zrobić tak , że sobie pracodawca poukłada wszystko a ja rzucę zwolnieniem. To jest szkoła. Praca z dziećmi, więc chciałabym zagrać fair, nie robić im zamieszania, ale pod warunkiem, że też mnie fajnie potraktują, a z tym może być różnie :) no ale tym to już się będę martwić jak będę w ciąży. Mam nadzieję, że jestem 😁

reklama
My jesteśmy już po staraniach, teraz czekamy na czas, kiedy będziemy mogli zrobić test ciążowy i się przekonać. Na początku mówiłam, że nie będę się nastawiać i nakręcać, a teraz codziennie myślę o tym, żebym była w ciąży i żeby się już udało ...co do urlopu wychowawczego wlaśnie nie chcę zrobić tak , że sobie pracodawca poukłada wszystko a ja rzucę zwolnieniem. To jest szkoła. Praca z dziećmi, więc chciałabym zagrać fair, nie robić im zamieszania, ale pod warunkiem, że też mnie fajnie potraktują, a z tym może być różnie :) no ale tym to już się będę martwić jak będę w ciąży. Mam nadzieję, że jestem 😁
Oczywiście:) trzymam kciuki żeby się udało. Nam udało się w 3 cyklu starań. Pierwszy test zrobiłam dzień przed terminem @ i była 1 kreska. Pozytywny miałam dopiero 6 dni później. W jakie dni się staraliście i czy wiesz kiedy była owulacja?

Do góry