reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

zakrecona no to niezła z niej jajcara

dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. dziś doszły do mnie suplementy i witaminę c500 zamówiłam biorąc pod uwagę że będę ją brała 2 razy dziennie a mąż 1 raz dziennie, ale zauważyłam że w żurawinie którą zamówiła jest 100mg wit c a też zamierzam brać 2 razy dziennie i teraz nie wiem czy brać po 2 razy dziennie wit c i żurawinę czyli 1200mg witaminy c łącznie, czy brać żurawinę 2 razy dziennie a wit c jeden raz czyli 700mg wit c?

Ostatnia edycja:
reklama
zakręcona - nie chcę Ciebie dobijać - ale ja się dowiedziałam w 26 tc :-p i tak sobie myślę, że jak na chłopaka to bardzo późno..
ja się zastanawiam skąd u Was takie problemy ze storczykami - ja uwielbiam te rośliny bo właśnie są takie mało wymagające :tak: podlewam je dosłownie raz w miesiącu... kiedyś mieszkałam w domu gdzie była duża wilgotność w powietrzu... nie podlewałam storczyka przez 4 miesiące :-p korzenie poszły do góry i sobie same wode pobierały :-p

Zakręcona - ale uparciuszka z tej Twojej malutkiej dziecinki ;-)

Piranha - niezłą masz kolekcję tych storczyków :szok: ja mam zaledwie trzy, a i tak nie bardzo chcą mi kwitnąć :rofl2:

dziewczyny, byłam dziś na badaniach w InviMed, prawie 250 zł... LH, FSH, estradiol, progesteron, testosteron i prolaktyna, zgodnie z poradami (; jutro wieczorem odbieram wyniki.

manowce ja nie wiem w którym TY jestes dniu cyklu ale LH FSH I Estriadol robi sie miedzy 2 a 5 dniem cyklu najlepiej w 3 dniu cyklu, mozna wówczas tez zrobić prolaktyne, ale prolaktyna musi byc naczczo, no I testosteron równiez można zrobić razem z tymi badaniami wyzej ale PROGESTERON robi sie 7 dni po owulacji czyli jesli masz owulacje w 14dniu cyklu to progesteron musisz zbadac 21 dnia cyklu.

manowce, jejku, z tego co pamiętam to jesteś teraz w FL? Zatem dużo z tych badań (być może tylko dwa o ile jesteś w połowie fazy lutealnej) zrobiłaś niepotrzebnie :-(, zacytuję moją ostatnią wypowiedź do Ciebie:

Warto też sprawdzić poziom podstawowych hormonów (a może już sprawdzałaś?) czyli LH, FSH, estradiol, testosteron i TSH w 3 dc oraz progesteron i estradiol w połowie fazy lutealnej, koniecznie też sprawdź poziom prolaktyny (może być wraz z pierwszymi lub z drugimi badaniami).

Czyli w 3 dniu (w fazie folikularnej) cyklu sprawdzasz LH, FSH, estradiol i testosteron a w połowie fazy lutealnej (np. w 7 dniu po owulacji jeśli FL trwa 14 dni) sprawdzasz progesteron i estradiol by ocenić pracę ciałka żółtego. Prolaktynę i TSH sprawdzasz w dowolnym dniu cyklu, testosteron jest względnie stały przez cały cykl, wzrasta jedynie w okresie okołoowulacyjnym cyklu. Prolaktynę musisz sprawdzić koniecznie na czczo i nie po wysiłku fizycznym. Estradiol można też sprawdzić około 2 dni przed owulacją. W skrócie proponuję tak: w 2-3 dc LH, FSH, testosteron, estradiol, TSH, w połowie FL progesteron, estradiol, prolaktyna.

zakręcona
, ależ Uparciuszek-Zawziętuszek-Wstydzioszek :-D

macy, Krzyś nawet kółka nie pokoloruje (tzn. może pokoloruje ale z kolorem też kilka centymetrów za kółkiem ;-)) więc kolorowanie Peppy brzmi dla mnie jak abstrakcja :-D Ogólnie nigdy do malowania czy kolorowania się nie garnął ;-)

iweet
, przyjęłabym 2 wariant :-), a jaki jest ekwiwalent owoców żurawiny w tym Twoim preparacie?

Ostatnia edycja:
Zakrecia... Ale psikus robi ta Twoja dzidzia , noo ;) Na drugi raz nie gadaj glosno kiedy idziesz na wizyte, moze nie usłyszy i ją Pan doktor z usg zaskoczy :)

reklama

Macy
dokładnie to stomatologiem, ale w chwili obecnej w stanie spoczynku:-) bo wzięłam rok macierzyńskiego;-)

Piranha moej wyniki z drugiej ciąży
Sód 139 (136-145)
potas 4,1 (3,5-5,1)
magnez 2,10 (1,60-2,60)
wapń 10 (8,4-10,20)
estradiol 22 pg/ml ( nie mam podanej normy)
testo 22 (8,4-48,0)
prog 2,5(0,86-2,9)
mężowych nie znalazłam
powiedz mi proszę jak to jest czy wprowadzenie konkretnych lekarstw obniżających estrogen i np progesteronu przed owu w takiej ilosci zeby nie zatrzymały owu zwiększą szanse na dziewczynkę?
gdzis też na jakims formu wyczytała, że dziewczyny łykają apap i ibuprom:eek: włąsnie na dziewczynkę czy to ma sens?? w sumie środki te zakwaszają organizm ale z drugie strony łatwo tez grzybicy dostać...bo o tym to pierwszy raz słyszę.

Kattrina ja pije nałęczowianke bo ma ph ,5,5 jedno z niższych - (przynajmniej tak znalazłam )(wapno 114 magnez 23 sód 12 potas 5,4);-)

A ja w tym roku wszystkie doniczki obsadzam truskawkami balkonowymi:-) tak a pro po starań o dziewczynkę:-)

Do góry