reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

...jestem ...dranie zasypiaja..Maks lezy nieopodal i sie uklada do snu...
Boszeee dziewczyny nie mam juz sily...te dzieci potrafia czasem tak dac w kosc...meza jak wspomnialam dzis wieczorkiem nie ma...wiec ja sama na posterunku....chcialam sobie obejrzec serial w tv, to raz sie drą te moje dzieci, raz cicho siedza, zaraz sie bija, potem rycza, za chwile caluja i przytulaja i znowu drą...no zwariowac idzie...
Wsadzilam ich razem do wanny to oczywiscie bajoro w lazience,,nic tylko brac kajak i plywac...
potem poubierani w pizamy wio do lozek no to sie zaczelo: Mamooo pić....mamo sikuuu, mamo to mamo sro....Fuck
t1004.gif

Jak zauwazylam najlepsza metoda na moje dzieci o minutnik.....mycie na czas, ubieranie itp...choc wiadomo ze od maksia nie moge wymagac tyle ile od macieja~!!Ąhhhh pewnie pomyslicie ze matka wyrodna ze mnie....

reklama
Natusia ja tez kupowałam 1,5 m-ca temu te witaminy wszytskie i niestety wyszło tak,że każdy od innego ,ale kupiłam te które polecała nasza Pirania..ten co wstawiłam ma odpowiedni % wapnia do magnezu...

wit.b kompleks kupiłam tą
B-100, Mega KOMPLEKS WITAMIN B, 100 kapsułek (2048909331) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Czarodziejka wcale tak nie mysle ..matka tez człowiek-swoje prawa ma!! :)
ja tez dzieci krótko trzymam i nie czuje sie wyrodna mamą :)
wytchnienia wieczornego zyczę ..

Ostatnia edycja:
dzień 28 przy 31-dniowych cyklach. Używałam replensu, b6 już dłuzszy czas i dieta (nieświadomie, ponieważ synek właśnie bierze min. bezlaktozową wit. b6 i je dużo warzyw - brokułów, strączkowych, etc., a ja razem z nim), ok. 2-3 tyg. wapń (cytrynian)+wit. d3 (firmy solgar czy coś takiego), uromaxin. Mam synka ma duże problemy zdrowotne, chcieliśmy dziewczynkę, ponieważ nawet jeśli są obciążone genetycznie, to raczej jako nosicielki, a lagodniej ewentualne objawy. Najważniejsze, żeby zdrówko dopisało.
aaa i jeszcze duże lości różnej witaminy c (łącznie z dziecięcą w kroplach, ponieważ chorowaliśmy), także bioflawonoidy, choć Pirania nie poleca, bo jak mierzyłam paskami ph to miały najnizsze (citrogrept) i lacidofil.

Ostatnia edycja:
mykam babeczki ,do jutra..
mam nadzieje ,że Zunia pospi w nocy a my razem z Nią...

spokojnej nocy i pogody ducha zyczę!!bo na tą za oknem nie ma co liczyć...

Piranha- postaram sie jutro powtórzyć badanie. A wit. b- kompleks biorę połówkę B-50. A napisz mi o tym duphastonie, w jakim stopniu podnosi progesteron, o jaki zakres wartości mniej więcej? Czy Ty w szczęśliwym cyklu też brałaś ten duphaston? Ło Matko Boska całe życie nie miałam pojęcia o tych rzeczach, a teraz co mi przyszło. A i czy ten dupek ( juz wiem , że go tak nazywacie:-)), to od razu jak go się bierze po owu to podnosi ten progesteron, rozumiem tak? Może głupie pytania zadaję, ale dla mnie to nowość, ech...

Kochana mama05- bardzo Ci dziekuję za wsparcie, tak, najbardziej zrozumie ten, co sam to przechodzi.....
Mam nadzieję, że chociaż u Ciebie zakończy się ten etap starania o dzidziulka w tym cyklu i w sobotę przekażesz nam super wieści:tak: Bardzo chciałbym, aby Ciebie to szczęście spotkało....

Słodkamarzycielko, truskafffko,natusia- dziekuję za wsparcie, to dla mnie ważne

Ceśka trzymam kciuki;-)
Czarodziejka ja jak ty i Mama...z tych wyrodnych krótko trzymających hehe
Zasady muszą być, co by tym naszym szkrabom woda sodowa do główek nie uderzyła

i też zmykam, ten dzień jest jakiś do dooopy, na szczęście się już kończy i mam w planie wstać jutro w skowronkach...a cooo!! zaszaleję :cool2:

Spokojnej nocki i udanego jutrzejszego dnia życzę!!

slodkamarzycielko, no właśnie test czynnościowy pozwala m.in. odróżnić prolaktynemię czynnościową od organicznej (mikrogruczolak). Moje okresy też niczym się nie różniły, były tak samo długie (około 5 dni, w tym 2-3 dni mocnego krwawienia), prolaktyna jednak powodowała, że na kilka dni przed okresem pojawiały mi się brunatne plamienia (w sumie nie tyle prolaktyna to powodowała co zaniżony przez nią progesteron).

natusia, tego preparatu z Mg i Ca nie brałabym z tego powodu, że nie jest tam zaznaczone czy Ca występuje w postaci cytrynianu (a musi to być cytrynian a nie węglan). Witamina C do ssania na pewno będzie OK :-) Co do Urinalu to nie mogę namierzyć jaki ekwiwalent świeżych owoców żurawiny zawiera jedna tabletka, jeśli to jest ten sam Urinal walmark, kapsułki - Apteka internetowa | am24.pl Urinal (a chyba tak) to może być, 2 tabletki dadzą ekwiwalent ilości użytych owoców żurawiny 10000 mg.

Czarodziejko
, ano łatwo nie jest z tymi naszymi dzieciakami hehehe! :-D

Gal, połówka B-50 to za mało, polecam Ci ogromnie B-100 albo chociaż B-50 w całości. Duphaston to lek hormonalny, którego substancją czynną jest dydrogesteron, syntetyczny analog progesteronu (1 tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu). Luteina z kolei zawiera czysty progesteron ale wpływa na wykresy temperaturowe (i wykrywana jest też w badaniu krwi) oraz często uznawana jest za lek starszej generacji (cokolwiek to oznacza ;-), jest za to dużo tańsza). W szczęśliwym cyklu łykałam Duphaston 2 razy dziennie (rano i wieczorem) od 2 dpo, łykałam go aż do wykształcenia się łożyska i tym samym przejęcia przez niego produkcji progesteronu. Nasza Mama05 w obecnym cyklu tez zażywa dupka :-) Duphaston od razu podnosi progesteron, zalecany jest właśnie przy niewydolności ciałka żółtego i by wspomóc utrzymanie ciąży. Poczytaj sobie tutaj abc_progesteronu_i_duphastonu - Wiki 28dni, zalecają przyjmowanie Duphastonu w 3 przypadkach:

1) Na wykresie temperatury mamy skok temperatury a faza lutealna ma właściwą długość (10-16 dni), jednak pomiar stężenia progesteronu wykazywał w poprzednich cyklach niskie wartości w połowie fazy lutealnej a temperatura narastała powoli. USG potwierdziło wystąpienie owulacji. Mamy więc do czynienia z niewydolnością ciałka żółtego.

2) Na wykresie temperatury mamy skok temperatury ale faza lutealna jest zbyt krótka (poniżej 10 dni); pomiar stężenia progesteronu wykazywał w poprzednich cyklach niskie wartości w połowie fazy lutealnej. USG potwierdziło wystąpienie owulacji. Mamy więc do czynienia z niewydolnością ciałka żółtego.

3) Mamy do czynienia ze skróconą fazą lutealną (poniżej 10 dni) i brakiem owulacji.

A teraz kochana głowa do góry, niedobór progesteronu łatwo "naprawić", ważne, że być może znasz już przyczynę niepowodzeń (a progesteron z wiekiem niestety spada), szybko sobie z tym poradzisz i będą 2 krechy na teście! :-) Raz jeszcze namawiam na B-100, nawet w poleconym powyżej artykule zaznaczyli, że Duphaston tuszuje skutek niewydolności ciałka żółtego a przyczynę warto zwalczać witaminą B6 i Mg.

Mama, kciuki za jutrzejszy skok tempki!!! &&&&&&&&&&&&&&&&

Ostatnia edycja:
Czarodziejko-oj dają dzieci czasami w kość, wiem coś o tym! Ale to jak człowiek cały czas się dziećmi zajmuje, to i już czasami wkurzają, czasem odskocznia od tego mimo wszystko by się przydała!

Truskafffka- oj tak, dzisiaj dzień do dooopy :tak:

Piranha- dzwoniłam teraz do lux-medu i pytałam się o te hormony i pan mnie zapytał, jaką dawką chcę obciązenie prolaktyny zrobić, 30, 50 czy 120 i nie umiałam odpowiedzieć. Mogłabyś mi podpowiedzieć jak dawka metyloklopramidu?

Gal, toś mnie zabiła tym pytaniem :-) W teście tym bada się poziom prolaktyny we krwi na czczo, potem podaje się doustnie 10 mg metoklopramidu w postaci tabletki i ponownie ocenia stężenie prolaktyny w próbkach krwi pobranych w 60 min testu (tzw. test PRL po MTC 0/60) lub 60 i 120 min testu (tzw. test PRL po MTC 0/60/120). Ja miałam sprawdzany poziom prolaktyny tylko po 60 minutach, może im o to chodziło? Tylko dlaczego zatem nie ma tam liczby 60 a jest 30 i 50? :-) Może ów pan się pomylił? Zadzwoniłabym raz jeszcze i powiedziała, że chcę sprawdzić prolaktynę spoczynkową oraz poziom PRL po 60 minutach od połknięcia tabletki 10 mg metoklopramidu.

reklama
Piranho pierwszy test owu zrobiłam o godz 19 i wyszedł mega pozytywny, wcześniej nie robiłam. Kurcze wychodzi na to, że przez 2 najbardziej płodne dni nie przytulaliśmy się a to wszytko przez ginke, która powiedziała mi żebyśmy starali się 12, 13 i 14 dc a przed dwa dni wstrzemięźliwości czyli 10 i 11 dc a wyszło na to ,że owu mam w 12 dc. Zapłaciłam 200 zł za wizytę i przez głupią babę straciłam prawdopodobnie cykl...:-( Po pracy zupełnie nie było mozliwości się poprzytulać, zrobimy to przed zaśnięciem. Prawy jajnik mnie tak od popołudnia boli jak nigdy czyli już pewnie na wszystko jest za późno :-(

Do góry