• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Czy po nowotworze można mieć dzieci?

Kwiatek005

Zaciekawiona BB
Witam.
Nie wiem do jakiego wątku napisać mój post, ale przychodzę z zapytaniem.
Mój mąż był chory na nowotwór i został wyleczony, ale był naświetlany. Jaka jest szansa, że będziemy mogli mieć dzieci, czy któraś z was też tak miała? Chodzi o zapłodnienie z nim np. drogą invitro

reklama
A nie mieliście zamrożonego nasienia przed leczeniem męża? Mam znajomych, którzy po chorobie starali się o dziecko dzięki invitro. Niestety nie udało się i odpuścili temat.

Radioterapia, której poddawany był mąż, może wpływać na płodność, jednak nie zawsze wyklucza możliwość posiadania dzieci. Istotne jest, jaką dawkę promieniowania otrzymał i jakie obszary ciała były naświetlane. U niektórych osób płodność może wracać po zakończeniu leczenia, ale może się zdarzyć, że niezbędne będzie wsparcie w postaci metod wspomaganego rozrodu, takich jak in vitro.

Twoje pytanie jest do specjalisty ds. płodności, który oceni dokładnie sytuację, przeprowadzi niezbędne badania (np. analizę nasienia) i doradzi najlepszą drogę dalszego postępowania.

Witam.
Nie wiem do jakiego wątku napisać mój post, ale przychodzę z zapytaniem.
Mój mąż był chory na nowotwór i został wyleczony, ale był naświetlany. Jaka jest szansa, że będziemy mogli mieć dzieci, czy któraś z was też tak miała? Chodzi o zapłodnienie z nim np. drogą invitro
Znam przypadki naturalnych ciąż po nowotworach i po naświetlaniach. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji.

reklama
Najpierw musieli czekać chyba 5 lat od zakończenia leczenia. A później okazało się, że w nasieniu nie ma nic co nadawałoby się do zapłodnienia. Nie pomagały żadne suplementy, nic. W końcu jakieś plemniki się pojawiły, ale ciąży z tego nie było.
Ale próbowali z tym pełniłem zapłodnić tylko się nie udało, czy w ogóle?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry