reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czy wasze pociechy były ruchliwe w brzuszku?

Cześć :) Mam do was pytanko, czy wasze bobasy były spokojne czy fikały w brzuchu? I czy to wpływało też na zachowanie dziecka po porodzie?
Na każdym USG moja dzidzia fika i nie daje się uchwycić do zdjęcia :p Jestem ciekawa czy poza brzuchem też będzie tak ruchliwa ;) Jestem obecnie w 21tc i czuję coraz częściej te pląsy. :)

Edit.
I dajcie znać jak ze snem Waszych pociech, zastanawiam się, czy moja aktywna w brzuchu córka będzie chciała w ogóle spać 😉

Ostatnia edycja:
reklama
Ja zaraz będę w 39 tygodniu i mała wcale nie jest jakoś ruchliwa przez całą ciążę.. Czasami kopnie, coś się kręci, ale nie jest zbytnio aktywna. Położna za każdym razem przychodzi na ktg i szturcha mi brzuch, ona coś się wierci ale niewiele..
Teraz pewnie brakuje jej miejsca i może też dlatego, ale spodziewałam sie raczej srogich kopniaków niż takiego smyrania🤣😃

Hej:)urodziłam dwoje dzieci.
Syn bardzo spokojny,prawie się nie ruszał do tej pory cichy i spokojny ,a ma już 12lat ;)za to corka wulkan energii, najmocni3j ruchy odczuwałam wieczorem, do tej pory ,a ma lat 7 fika i bryka ni3 wiem skąd bierze energię:D

Cześć :) Mam do was pytanko, czy wasze bobasy były spokojne czy fikały w brzuchu? I czy to wpływało też na zachowanie dziecka po porodzie?
Na każdym USG moja dzidzia fika i nie daje się uchwycić do zdjęcia :p Jestem ciekawa czy poza brzuchem też będzie tak ruchliwa ;) Jestem obecnie w 21tc i czuję coraz częściej te pląsy. :)
Córka dużo się ruszała w brzuchu. Ruchy nie byly aż tak odczuwalne jak w przypadku łożyska na tylnej ścianie (było na przedniej), ale za to częste. Tylko raz miała dzień lenia i wpadliśmy z mężem w panikę 🙈 W wieku 6 miesięcy raczkowała i siadała, była bardzo ruchliwa i wszystko chciała robić już zaraz. Przy niecałych 9.5 miesiąca postawiła pierwsze kroki. Ale... Potem wolała żeby ją matka nosiła, a biegać to chciała tylko na podwórku 😅 Żadnej nadpobudliwości nie wykazuje, lubi i poskakać i posiedzieć ;) Jest aktywna, ale myślę że podobnie jak rówieśnicy. Ma obecnie 5 lat.

Przy 3 dzieci w teorii można powiedzieć, że się sprawdziło.

Edit. W pierwsze ciąży miałam łożysko na przedniej ścianie i dziecko było totalnie nieruchliwe. Pierwsze ruchy poczułam późno i były bardzo rzadkie. Syn od początku był bardzo spokojnym dzieckiem, dużo spał. Zupełnie nie wpisywał się w ten trend z filmików o życiu z chłopcami.
Dziś ma 14 lat i nadal nie lubi ani sportu, ani żadnych aktywności np. na salach zabaw (tzn teraz oczywiście jest za duży, ale nawet jak miał np. 5 lat)

Druga ciąża znowu miałam łożysko na przedniej ścianie, ale dziecko od początku było ruchliwe. Było to dla mnie coś niesamowitego względem ciąży nr. 1 nie były to nie wiadomo jakie ruchy, ale ewidentnie było ich więcej. Córka po porodzie miała obniżone napięcie mięśniowe. Jest ostatnia w "bobo wyścigu" jeżeli chodzi o takie kwestie rozwojowe. Ale kiedy dziś ma 10 lat kocha sport, trenuje wiele godzin w tygodniu, jest mega ruchliwa, niczego się nie boi.

Trzecia ciąża z łożyskiem na tylnej ścianie. Syn był super ruchliwy, najbardziej z całej trójki. Obecnie ma rok i ciężko powiedzieć jaki będzie jako nastolatek - rozwija się raczej w dolnej granicy normy natomiast ma same "głupie" pomysły. Najlepiej się wspinać, krzesła, stoły, parapety, szafy. Czym wyżej tym lepiej. A potem najlepiej próbować skoczyć :)

Ze snem żadne nie ma problemu. Tzn. każde budziło się na mleko, to normalne.

Ostatnia edycja:
Synek w brzuchu się raczej przesuwał jak rybka. Dopiero pod koniec zaczął bardziej się ruszać, ale na zasadzie wiercenia, nie kopania.
Teraz ma 4 miesiące i raczej spokojne z niego dziecko. Zobaczymy jak dalej.

reklama
Nie czułam ruchów wyraźnie (łożysko na przedniej ścianie), ale na każdym USG były wygibasy. Córka prawie 7 miesięcy jest bardzo ruchliwa.

Do góry