reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Dania dla naszych Maluszków-przepisy bez komentarzy;-)

reklama
6 MIESIĄC
*** OBIADY***

Niesłodka zupa z dyni

-marchweka
-pietruszka
-biały kawałek pora
-spory ziemniak
-ćwierc małego selera
-100gr dyni
Jarzyny umyj ,obierz lub oskrob,pokrój na kawałki zalej szklanka wzątku i gotuj az zmieknąwszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakami wyłów z wywaru ii zmiksuj zupę.

Kluseczki warzywne

-3lyzki ugotowanej i rozgniecionej marchewki
-5-6 łyzek Misiowego ogródka puree ryzowego z groszkiem i marchewką
- 5 lyzek wody
Puree zmieszaj z woda dodaj marchewke i starannie wymieszaj.W malym garnuszku zagotuj wodę lekko osolona do smaku i wlewaj kluseczki na wrzaća wode cieńkimi strumieniami co jakis czas mieszając gotuj 1-2 min wylej na sitko.

krem z kalafiora ( dla dzieci piersiowych od 8 miesiaca)

-1 lyzeczka masła
-1/2 lyzeczki oliwy
-1/4 niedużej cebuli
-1/2 malego selera
-1/2 niewielkiego kalafiora
-szklanka wody

dokladnie wyszoruj i obierz selera,pokroj w kostkę kalafior wymocz 10-15 min w wodzie potem pokroj na mąle kawałki cebule posiekaj postaw garnek na wolnym ogniu wrzuć maslo gdy się roztopi dodaj oliwe wrzuc jarzyny zamieszaj i duś bez przykrycia około 10-15 min czesto mieszajac .Wlej szklankę wrzatku przykryj garnek i gotuj jeszcze 15 min aa nastepnie zmiksuj i podaj....

pulpety z ryzem( dla dzieci piersiowych od 8-m-c)

-100g miesa z piersi kurczaka lub indyka
-2 lyzki surowego ryzu
-2 łyzki posiekanej natki pietruszki
-1 zóltko

mięso po starannym oczyszczeniu z błon i tluszcze pokrój na kawalki i zmiel w maszynce do zmielonego miesa dodaj ryz i pietruszkę oraz żóltko.Uformuj kulki ułuż pulpety na sicie do gotowania na parze ustaw garnek na małym ogniu 40-60min aż ryz bedzie miekki

jabłko z kurczakiem

-1 średnie jabłko
-1 lyzeczka kleiku ryzowego
-1 łyżeczka masla
-120 gr surowego miesa z kurczaka 50 ml wody

mieso ugotuj w osobnym garnku ,jabłko obierz myj i pokroj na małe kawaleczki ,zagotuj wode włoż kawalki jablka i na małym ogniu pod przykryciem ugotuj do miekkosci.Potem zmiksuj lub przetrzyj przez sito dodaj drobno posiekane mieso kleik i masło wymieszaj i zagotuj podawaj dziecku po wystudzeniu


Letni krupniczek bez mięsa

-2 łyżeczki kaszy jeczmiennej
-1 łyzeczka masła
-1 marchewka
-1 pietruszka
- 1 por
-1 por
- posiekana natka pietruszki
-50 ml mleka modyfikowanego

Kasze umyj zalej zimna wodą ,gotuj do miękkości od czasu do czasu mieszając osobno ugotuj warzywa,gdy będą miekkie zetrzyj je na tarce dodaj kaszę i mleko.Całość zagoyuj i posyp natka pietruszki...
 
Ostatnia edycja:
Przysmak niejadka

1 udko kurczaka
1pietruszka
1 ziemnia
1marchewka
lisc laurowy
natka pietruszki
1 jabłko
1 łzeczka masła
1 łyzeczka kaszki ryzowej


7 MIESIĄC
*** OBIADY***

Lane kluski ze szpinakiem


50 ml wody
2 płaskie łyżeczki puree ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
2 płaskie łyzeczki maki bezglutynowej
szczypta soli

puree rozrób z woda dodaj make i starannie wymieszaj w małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku wlewaj kluski na wodę cieniutkimi strumieniami co jakis czas mieszając gotuj1-2 min wylej na sitko.

Zielona zupa

garść mrozonego groszku
sredni ziemniak
1/2 ugotowanego zóltka

ziemnaka obierz umyj i pokrój na małe kawałeczki groszek wrzuć razem z ziemniakami do rondelka zalej niwielka ilośćia wody gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną ,Po ugotowaniu lekko ostudz warzywa i dodaj zółtko całość zmiksuj...........

Kurczak pani prezes....

50 gr filetu z kurczaka

1 sredni ziemniak
1 srednia marchewka
2 sliwki wegierki
1 łyzka oliwy
po 1/2 łyzeczki rumianku i cząbru
1 łyzka soku z cytryny lub wody
szczypta soli

oliwe wymieszaj w miseczce z przyprawami sokiem z cytryny lub wodą,osuszone mięso rozbij tłuczkiem warzywa obierz i umyj ziemniaki pokrój na ćwiartki marchewke w plastry,ze sliwek wyjmij pestki ,rozbitego fileta zamoć w oliwie z przyprawami i połoz na nią sliwki i zroluj mięsna roladkę zapnij wykałaczką.Do oliwy włoż ziemniaki i marchewkę.Ułóż mieso i jarzyny na blaszce zalej reszta oliwy i piecz w piekarniuku 20 min w temp 175 stopni.
aż mięsko i warzywa beda miekkie

Mieso umyj obierz ze skory i ugotuj z listkiem laurowym,warzywa obierz pokoj na kawaleczki wloz do lekko osolonej wody i gotuj 15 min potem wloz do nich mięso i dodaj kaszkę i zagotuj( jesli danie jest za geste dolej wody0 całośc zmiksuj.jablko obierz ze skorki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach dodaj do zuki lekko wymieszaj danie podawaj lekko ciepłe.

pulpeciki

150 gr miesa indyka
5lyzek mleka modyfikowanego
1 łyzeczka oliwy z oliwek
koperek do smaku
2 łyzki misiowego ogródka puree ryzowe z ziemniakami i szpinakiem

Mięso ugotuj i zmiel połącz z puree ryzowym przygotuj mleko według proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do miesa wraz z posiekanym koperkiem,składniki wymieszaj uformuj pulpeciki i gotu 3-5 min we wrzatku z dodatkiem oliwy z olwiek lub na parze.....

Mieso na słodko z kasza ryzową

1 jabłko
filet z indyka
3lyzeczki kaszki ryzowej lub kukurydzianej
1 łyzeczka masła

Jabłko umyj obierz ze skórki pokrój na kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody ,osobno ugotuj mięso i potem połącz je zrozgotowanm jabłkiem kaszką oraz odrobiną masła wszystkie składniki jeszcze raz zagotuj.......

Potrawka warzywno -Jablkowa

1/2 sredniej marchewki
1/2 ziemniaka
1łyzeczka pokrojonej w kostke pietruszki
1/4 jabłka
20gr miesa z królika
1 lyzeczka oleju sojowego
warzywa umyj obierz i pokój w kostkę wrzuć je do wrzącej wody gotuj pod przykryciem 10min dodaj obrane i pokrojone jabłko i gotuj jeszcze około 5 min kiedy warzywa będa miekkie zmiksuj je .O sobn ugotowane mięsko posiekaj i połacz je z warzywami dodaj olej i zagotuj .


warzywa z cielecina

1/2 ziemniaka
1 rózyczka brokuła
po łyżeczce pokrojonej w kostke pietruszki i selera
1/2 marchewki pokrojonej w kostke
20gr chudej cieleciny
1 lyzeczka oliwy z oliwek
1/3 szkl wody

warzywa umyj obierz i pokrój ,zagotuj wodę dodaj warzywa gotuj około 10 mni dodaj brokuła i gotuj jeszcze 7 min mieso umyte ugotuj osobno a potem posiekaj i połacz z warzywami i zmiksuj dodaj olej i jeszcze chwile zagotuj....

zupka jarzynowa

1 marchw
1 mała pietruszka
1 kawałek selera
por
kilka rozyczek kalafiora
1/2 litra wody
2 ziemniaki

warzywa umyj obierz pokrój w kostkę ugotuj w 1/2 litra wody gdy warzywa beda miękkie zmiksuj je na gładka masę starszemu dziecu zupke mozna podawac z groszkiem ptysiowym....

*** Deserki***

Budyń karmelowy

1 szkl wody
1 lyzka cukru
czubata łyzka mąki ziemniaczanej
mleko modyfikowane

3/4 szkl wody wlej do garnuszka i zagotujpostaw sucha patelnie na średnim ogniu gdy patelnia sie rozgrzeje wsyp cukier stopniowo bedzie sie topiłi ciemniał kiedy zbrązowieje wlej do niego wrzatek zmniejsz gaz do minimum. w 1/4 szkl wody rozrób makę i wlej do płynu na patelni ,gdy zgęstnieje przelej do miseczki i kiedy bedzie miiał taka temperature jak woda w której przygotowywujesz dziecki mleka wspy odpowiednią ilosc mleka modyfikowanego 3-4 miarki i starannie wymieszaj...

przecier z marchwi

1 srednia marchew
1 łyzeczka kleiku ryżowego
1 łyzeczka śieżego masła

marchew umyj i obierz pokrój w cieńkie plasterki przełoż do rondelka i zalej wrząca wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ,potem zmiksuj jarznkę dodaj kleik i masło starannie rozmieszaj by uzyskać jednolita konsystencję i ponownie zagotuj.Podawa po ostudzeniu.

Kisiel mleczny

mleko modyfikowane
150ml wody
1/2 żółtko
1 łyzeczka maki ziemniaczanej

odmierz mleko modyfikowane na 150 ml i rozprowadz je w 3 łyzkach przegotowanej wody do reszty wody dodaj mąke zagotuj mieszając ,dodaj żółtko i zów mieszając zagotuj polacz z rozprowadzonym mlekiem możesz ozdobic przecierem z marchwi lub owocowym....
 
Ostatnia edycja:
8 miesiąc
*** OBIADKI***
szpinak z masłem




10 dag szpinaku
1 łyzeczka masła
1 zółtko
szpinak wypłucz kilkakrotnie zmieniając wodę osacz wloz do niewielkiej ilosći wrzacej wody i gotuj bez przykrycia kilka minut osącz przetrzyj przez sito Masło rozgrzej na patelni dodaj szpinak i żóltko.Całosć trzymaj na ogniu az zgesnije podawaj z ziemniakami....



Sałatka wytrawna

mały burak
łyżeczka oliwy
1 łyżeczka ziarna sezamowego
kilka kropel octu jabłkowego lub cytryny

buraka wyszoruj a nastepnie zalej gotowana woda i gotuj w łupinie,obierz pokrój w drobna kostkę oliwę wymmieszaj z sokiem z cytryny lub octem i polej jeszcze cieple buraki zostaw do wystygniecia przed podaniem mozna buraki posyypać ziarnem sezamowym....



barszczyk czerwony

chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
1 mała marchewka
½ pietruszki
mały kawałek selera
½ pora
½ dużego ziemniaka
½ buraka
natka pietruszki
łyżeczka masła

Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.

W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.

Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.


Ryba z Jabłkiem

jedno jabłko
10 g ugotowanej rybki
łyżeczka masła
odrobina wody
koperek suszony

Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.

Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.


SNIADANIE/KOLACJA!!!

Żólta pasta

2 żółtka ugotowane na twardo
2 łyzki ugotowanego ryżu
1 lyzka oleju rzepakowego albo iliwy z oliwek
szczypta szafranu


Dokładnie rozgnieść żółtka widelcem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszac.Niemowle może zjeść tylko ćwiartkę z przygotowanej pasty!!!!!

Pstrąg!!!!!
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]
Pstrągi surowe - 600 g (4 sztuki);
[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]marchew (średnia) - 200 g (2 szt), [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]średniej wielkości pietruszka,
mały seler,
1/4 cytryny, łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego.
[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, sól.

[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]
Pstrągi umyj, oczyść z łusek, spraw, umyj. Oczyszczone warzywa opłucz, pokrajaj w plasterki, wsyp do rondla, dodaj olej, osól, zalej niewielką ilością wody, przykryj i gotuj. Dodaj przyprawy, włóż ryby, przykryj je warzywami. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane ryby ułóż na półmisku, obłóż warzywami i cienkimi plastrami cytryny. Podawaj z ziemniakami, sałatą, surówkami.
[/FONT]
 
Ostatnia edycja:
Dodaje nowe przepisy, soczewica zrobiła furorę w naszym domu Zosia jadła aż się jej uszy trzęsły:-D może komuś z was się spodobają
CCF20111109_00000.jpgCCF20111109_00001.jpg
 
dziewczynki... ja to jeszcze mało gotuję dla małego... ale czytam tutaj wątek i wszystko notuję :-) bo lada chwila zacznę:-) więc nie obijać się w dawaniu przepisów! :-)

pytanie.... wszędzie w słoiczkach i tu w przepisach widzę olej rzepakowy. A może być oliwa z oliwek?
 
reklama
Cukinieczka

(nazwa taka, bo jak tak powiedziałam to Wiktorek próbował powtórzyć :-D)
- troszkę mięska
-ziemniak
-1/4 cukinni
-łyżeczka masła
-makaron / ryż
Kupuję jednego fileta dowolny rodzaj mięska i kroję go w kawałeczki i zamrażam, starcza mi na około 5 objadków. I jtaką jedną część mięska rozmrażam, myję dokładnie i wstawiam w garnuszku.
Obieram ziemniaczka, kroję w kostkę i wstawiam w oddzielnym garnku.
Gdy ziemniak jest miekki i mięsko też. mięsko wyławiam łyżką, i wrzucam do ziemniaczka, dodaję garść makaronu lub ryżu ( co tam w domu jest) . Cukinnię obieram i kroję w kostkę i też dodaję.
Jak wszystko jest już miekkie to jak macie zamrożony lu świeży koperek lub natkę pietruszki to dodać. I łyżeczkę masła. Odsączyć wodę i zgnieść ubijaczką do ziemniaków. Mój Wiktor woli ardziej paćkowate potrawi więc zgniatam tak, ale jeśli maluch lubi kawałki to można zgnieść mniej.
Wychodzi ładny kolorek pistacjowy.
Ostatnio mój mały nie miał ochoty na ojadki a ten zjadł cały :-)
 
Do góry