8 miesiąc
*** OBIADKI***
szpinak z masłem
10 dag szpinaku
1 łyzeczka masła
1 zółtko
szpinak wypłucz kilkakrotnie zmieniając wodę osacz wloz do niewielkiej ilosći wrzacej wody i gotuj bez przykrycia kilka minut osącz przetrzyj przez sito Masło rozgrzej na patelni dodaj szpinak i żóltko.Całosć trzymaj na ogniu az zgesnije podawaj z ziemniakami....
Sałatka wytrawna
mały burak
łyżeczka oliwy
1 łyżeczka ziarna sezamowego
kilka kropel octu jabłkowego lub cytryny
buraka wyszoruj a nastepnie zalej gotowana woda i gotuj w łupinie,obierz pokrój w drobna kostkę oliwę wymmieszaj z sokiem z cytryny lub octem i polej jeszcze cieple buraki zostaw do wystygniecia przed podaniem mozna buraki posyypać ziarnem sezamowym....
barszczyk czerwony
chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
1 mała marchewka
½ pietruszki
mały kawałek selera
½ pora
½ dużego ziemniaka
½ buraka
natka pietruszki
łyżeczka masła
Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.
Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.
Ryba z Jabłkiem
jedno jabłko
10 g ugotowanej rybki
łyżeczka masła
odrobina wody
koperek suszony
Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.
Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.
SNIADANIE/KOLACJA!!!
Żólta pasta
2 żółtka ugotowane na twardo
2 łyzki ugotowanego ryżu
1 lyzka oleju rzepakowego albo iliwy z oliwek
szczypta szafranu
Dokładnie rozgnieść żółtka widelcem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszac.Niemowle może zjeść tylko ćwiartkę z przygotowanej pasty!!!!!
Pstrąg!!!!!
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]
Pstrągi surowe - 600 g (4 sztuki);
[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]
marchew (średnia) - 200 g (2 szt), [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]
średniej wielkości pietruszka,
mały seler,
1/4 cytryny, łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego.[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]
Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, sól.
[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]
Pstrągi umyj, oczyść z łusek, spraw, umyj. Oczyszczone warzywa opłucz, pokrajaj w plasterki, wsyp do rondla, dodaj olej, osól, zalej niewielką ilością wody, przykryj i gotuj. Dodaj przyprawy, włóż ryby, przykryj je warzywami. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane ryby ułóż na półmisku, obłóż warzywami i cienkimi plastrami cytryny. Podawaj z ziemniakami, sałatą, surówkami.[/FONT]