reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Dieta bezglutenowa

reklama
po wizycie z dzieckiem u lekarza okazuje się że muszę zrobić w kuchni zupełną rewolucję.
Dziecko które przez 7 lat jadło praktycznie wszystko musi teraz odstawić gluten cukier kakao i część owoców.
Nie wiem jak się za to zabrać, będąc kompletnie nie świadoma a piekąc codziennie swoje pieczywo zrobiłam bułki zamieniając mąkę pszenną na ryżową pewnie będąc doświadczonymi wiecie co z tego wyszło. Można rzucać o ścianę.
Dlatego zwracam się z prośbą . Od czego zacząć, jak to wszystko pozamieniac?
Może mąkę z amarantusa, ryżową, owsianą, kokosową erytrytol lub stewie.
Czy macie może jakieś strony, blogi które pomogą takiemu szarakowi początkującemu?
Bułki to trudny temat. Czy nie może jeść mąki kukurydzianej? Jaglana? Gryczana? Pszenna bglutenowa? Bo wymieniłas tylko 3 zboża/pseudozboza. Pamiętaj, że owsiana powinna być opisana jako bezglutenowa - taka zwykła gluten ma. Możesz spróbować wafle ryżowe jako zamiennik pieczywa, ale one w niektórych dietach są na liście produktów zakazanych (z innego powodu niż gluten).
 
Nie w temacie, ale na wszelki wypadek napiszę (bo lekarze niestety wprowadzają czasami w błąd), że jeżeli syn ma podejrzenie celiakii, to przed odstawieniem glutenu (całkowitym, na całe życie) należy zrobić badania potwierdzające celiakię.
Bo już na przykład przy alergii na gluten (nie celiakii), może być tak, że syn będzie mógł jeść śladowe ilości glutenu - a to diametralnie zmienia podejście do diety.
trudno wyczuć z tymi "śladowymi" ilościami. Alergik może reagować gwałtownie nawet na mikrodawki a osoba z zaleczona celiakia (ze zregenerowanymi kosmkami) może nie zauważyć wpływu jednej inydentalnej bułki (co oczywiście nie oznacza, że może sobie pozwolić na takie błędy żywieniowe, bo po kilku będzie miała znowu zniszczone jelita i długotrwałe objawy). I są jeszcze nieceliakalne nietolerancję glutenu (nie alergie) - głowa puchnie! Ale na wszystkie dieta jest skutecznym lekarstwem :)
 
Nie w temacie, ale na wszelki wypadek napiszę (bo lekarze niestety wprowadzają czasami w błąd), że jeżeli syn ma podejrzenie celiakii, to przed odstawieniem glutenu (całkowitym, na całe życie) należy zrobić badania potwierdzające celiakię.
Bo już na przykład przy alergii na gluten (nie celiakii), może być tak, że syn będzie mógł jeść śladowe ilości glutenu - a to diametralnie zmienia podejście do diety.
potwierdzam!!! Mi garsttoenterolodzy zabronili do czasu dostania wyników odstawiać gluten, kosmki jelitowe się odzywają i już nigdy nie będzie mógł go ruszyc
 
Do góry