mama2006
Fanka BB :)
Dziewczyny no więc zakładam nowy wątek. Zaraz Wam napiszę co mam na liście do jedzenia dla mam karmiących
PRODUKTY DOZWOLONE W CIĄGU PIERWSZYCH 3 MIESIĘCY
- pieczywo jasne, graham, pełnoziarniste pieczywo razowe (nie więcej jak 4 kromki dziennie), pieczywo chrupie, sucharki;
- wszystkie rodzaje kasz, ryż, makaron;
- mąka pszenna, razowa, kukurydziana, gryczana;
- mleko 2% tłuszczu do 2 szklanek dziennie (jeśli matka, lub ojciec są alergikami wskazane jest wyeliminowanie z diety matki karmiącej mleka i zastąpienie go przetworami mlecznymi głównie poleca się jogurty naturalne, jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe, gruszkowe, a także kefiry, twarożki, sery białe, żółte, topione);
- przetwory mleczne: jogurty 2% tłuszczu gł. naturalne, jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe, gruszkowe i śliwkowe (w ograniczonych ilościach ze względu na możliwość występowania wzdęć, kolek u dziecka), kefiry, maślanki, półtłuste sery białe, sery żółte i topione;
- chudą śmietanę;
- jajka sadzone, na miękko, jajecznica na parze, lub niewielkiej ilości masła (białko jaja należy do produktów, które mogą uczulać dziecko, dlatego mama, która sama ma skłonności do alergii nie powinna jeść więcej niż 2 jajka w tygodniu);
- chude mięsa i wędliny, parówki odtłuszczone, chude kiełbasy drobiowe (w rodzinach alergicznych wskazane jest spożywanie wędlin własnej roboty);
- ryby także należą do produktów uczulających niemowlęta, mamy ze skłonnością do alergii muszą wyeliminować je z diety, pozostałe mamy mogą jeść wszystkie rodzaje ryb jednak nie więcej jak dwa razy w tygodniu;
- masło, miękkie margaryny, oleje (rzepakowy, bezeukowy, słonecznikowy, sojowy), oliwa z oliwek;
- warzywa takie jak: marchew, kapusta pekińska (w małych ilościach), cykoria, buraki, cukinia, dynia, koper, kukurydza w kolbach, ogórek, szparagi, szpinak, ziemniaki, pietruszka i seler mogą również być przyczyną alergii u niemowląt, pomidor bez skóry w ograniczonych ilościach (najlepiej wprowadzić do diety gdy dziecko ma już miesiąc), kiełki słonecznika;
W pierwszym miesiącu karmienia piersią poleca się wyżej wymienione warzywa w formie gotowanej, natomiast od drugiego miesiąca życia dziecka można stopniowo wprowadzać warzywa surowe, zaczynając od małych ilości (gł. marchew, ogórek, kapusta pekińska, cykoria);
- owoce:
W pierwszym miesiącu karmienia piersią można jeść jabłka i banany 2szt. dziennie. Pozostałe owoce wyszczególnione poniżej można wprowadzać od drugiego miesiąca życia dziecka:
melon, morele, brzoskwinie, awokado, arbuz, cytryna - sok, czarne jagody, gruszki, śliwki;
- słodycze w ograniczonych ilościach, większa ilość spożywanych słodyczy może być przyczyną kolek.
Dozwolone słodycze to:
biszkopty, ciasta biszkoptowe z galaretką i ww. owocami, ciasta drożdżowe, dżemy niskocukrowe, miód, galaretki.
- napoje:
soki z jabłek, dyni, marchwi, bananów.
PRODUKTY DOZWOLONE W CIĄGU PIERWSZYCH 3 MIESIĘCY
- pieczywo jasne, graham, pełnoziarniste pieczywo razowe (nie więcej jak 4 kromki dziennie), pieczywo chrupie, sucharki;
- wszystkie rodzaje kasz, ryż, makaron;
- mąka pszenna, razowa, kukurydziana, gryczana;
- mleko 2% tłuszczu do 2 szklanek dziennie (jeśli matka, lub ojciec są alergikami wskazane jest wyeliminowanie z diety matki karmiącej mleka i zastąpienie go przetworami mlecznymi głównie poleca się jogurty naturalne, jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe, gruszkowe, a także kefiry, twarożki, sery białe, żółte, topione);
- przetwory mleczne: jogurty 2% tłuszczu gł. naturalne, jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe, gruszkowe i śliwkowe (w ograniczonych ilościach ze względu na możliwość występowania wzdęć, kolek u dziecka), kefiry, maślanki, półtłuste sery białe, sery żółte i topione;
- chudą śmietanę;
- jajka sadzone, na miękko, jajecznica na parze, lub niewielkiej ilości masła (białko jaja należy do produktów, które mogą uczulać dziecko, dlatego mama, która sama ma skłonności do alergii nie powinna jeść więcej niż 2 jajka w tygodniu);
- chude mięsa i wędliny, parówki odtłuszczone, chude kiełbasy drobiowe (w rodzinach alergicznych wskazane jest spożywanie wędlin własnej roboty);
- ryby także należą do produktów uczulających niemowlęta, mamy ze skłonnością do alergii muszą wyeliminować je z diety, pozostałe mamy mogą jeść wszystkie rodzaje ryb jednak nie więcej jak dwa razy w tygodniu;
- masło, miękkie margaryny, oleje (rzepakowy, bezeukowy, słonecznikowy, sojowy), oliwa z oliwek;
- warzywa takie jak: marchew, kapusta pekińska (w małych ilościach), cykoria, buraki, cukinia, dynia, koper, kukurydza w kolbach, ogórek, szparagi, szpinak, ziemniaki, pietruszka i seler mogą również być przyczyną alergii u niemowląt, pomidor bez skóry w ograniczonych ilościach (najlepiej wprowadzić do diety gdy dziecko ma już miesiąc), kiełki słonecznika;
W pierwszym miesiącu karmienia piersią poleca się wyżej wymienione warzywa w formie gotowanej, natomiast od drugiego miesiąca życia dziecka można stopniowo wprowadzać warzywa surowe, zaczynając od małych ilości (gł. marchew, ogórek, kapusta pekińska, cykoria);
- owoce:
W pierwszym miesiącu karmienia piersią można jeść jabłka i banany 2szt. dziennie. Pozostałe owoce wyszczególnione poniżej można wprowadzać od drugiego miesiąca życia dziecka:
melon, morele, brzoskwinie, awokado, arbuz, cytryna - sok, czarne jagody, gruszki, śliwki;
- słodycze w ograniczonych ilościach, większa ilość spożywanych słodyczy może być przyczyną kolek.
Dozwolone słodycze to:
biszkopty, ciasta biszkoptowe z galaretką i ww. owocami, ciasta drożdżowe, dżemy niskocukrowe, miód, galaretki.
- napoje:
soki z jabłek, dyni, marchwi, bananów.