• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

reklama
takie cos znalazlam

Co i kiedy podawać

5.-6. miesiąc
warzywa: marchewka, ziemniaki
owoce: jabłko, brzoskwinie, morele, winogrona
7. miesiąc
warzywa: buraczki, dynia, kalarepa, por
owoce: gruszki, maliny
8. miesiąc
warzywa: jarmuż, świeże szparagi
owoce: śliwki, czereśnie, kiwi
9. miesiąc
warzywa: cebula, groch, szpinak, szczaw
owoce: jeżyny, aronia, wiśnie, borówka, arbuz
10. miesiąc
warzywa: awokado, fasola, kapusta ogórki kiszone, ogórki gruntower
owoce: borówki, żurawiny, poziomki, truskawki, ananas
11. miesiąc-12. miesiąc
warzywa: cykoria, sałata, rzodkiewki
owoce: cytrusy

ano właśnie..też mi się wydaje że normy normami ale zdrowy rozsądek najlepszy. Moja mama wogóle ma inne normy w głowie w różnych krajach różne są a dzieciaki rosną i mają się dobrze, prawda?/:-)
Poza tym to co pasuje jednemu dziecku niekoniecznie podchodzi drugiemu więc mama wie najlepiej.
Ja np. Danonka bym nie dała ale to tylko dlatego że znowu naoglądałam się jak to produkują i że podobno za dużo cukru itp a jak się już uprzedzę to nie ma mocnych:tak::tak:
tak czy inaczej rozsądne dawki nie powinny krzywdy zrobić.

my jeszzcze nie próbowaliśmy tych jogurcików dla dzieci ale to wszystko przez te choróbska. Jak na dobre wrócimy do naszej codziennej diety to pomyslę nad tym żeby jej dać spróbować. Wkońcu mama nie potrafi bez jogurtów żyć:tak::tak::tak::-D a najlepsze sa koktajle w lecie z truskawek zerwanych w ogródku. Już nie mogę się doczekać:tak::-D

ano właśnie..też mi się wydaje że normy normami ale zdrowy rozsądek najlepszy. Moja mama wogóle ma inne normy w głowie w różnych krajach różne są a dzieciaki rosną i mają się dobrze, prawda?/:-)
Poza tym to co pasuje jednemu dziecku niekoniecznie podchodzi drugiemu więc mama wie najlepiej.

Dokladnie, tutaj w Anglii azjatyckie mamy daja niemowlakom zmiazdzone migdaly:baffled:i to jest dla nich norma. Dzieci maja sie dobrze, rzadko zdarzaja sie alergie- wiec jak to sie mowi 'co kraj to obyczaj' i ja bym jeszcze dodala 'co mama to obyczaj'.

W związku a alergią Kuby u nas takie dylematy odpadają:dry:wszelkie nowości wprowadza alergolog:sorry2:

Wydaje mi się że raz na jakiś czas można dać takiego danonka:sorry2::-)

W tym co wkleila Izabelka jest napisane ,ze zurawiny po 10 m-cu,a z Hippa byly jablka z zurawina po 4:confused:Mysmy probowali i malemu nic nie bylo,ale powiem wam ,ze jeden deserek po 4 m-cu mnie przerazil,moj K kupil ze 3 m-ce temu i wciaz lezy,bo sie obawialam podac,a ma w skladzie: ananas,pomarancze,banan,gruszka ,guava:dry:
Tez mi sie cos wydawalo,ze na cytrusy to za wczesnie.

ale powiem wam ,ze jeden deserek po 4 m-cu mnie przerazil,moj K kupil ze 3 m-ce temu i wciaz lezy,bo sie obawialam podac,a ma w skladzie: ananas,pomarancze,banan,gruszka ,guava:dry:
serio?? no nieźle, może to był deserek dla małych Hindusów albo Afrykańczyków, gdzie te owoce są na porządku dziennym?:-D
deserki i zupki gotowe chyba generalnie idą wg innego schematu, bo dość powszechne są zupy i dania z pomidorami po 6-tym miesiacu, a wg wskazań dietetycznych pomidor powinien wchodzić dużo później. Ja na razie idę wg schematu nakreślonego przez lekarza z własnymi dodatkami typu ciasteczka czy banan. Ryby na razie nie daję, głównie ze strachu przed ośćmi, a z jogurtami też jeszcze jakiś czas poczekam, bo Flora może ze 3 razy w życiu miała w ustach mleko modyfikowane, więc boję się, że to za duży szok dla niej będzie:tak: No i tak jak, Post, mam niezwykle żywą i pamiętliwą wyobraźnię i jak się do czegoś, np. parówek uprzedzę, to nie jestem w stanie uprzedzenia przemóc ;-)

reklama
No i tak jak, Post, mam niezwykle żywą i pamiętliwą wyobraźnię i jak się do czegoś, np. parówek uprzedzę, to nie jestem w stanie uprzedzenia przemóc ;-)
i ja podobnie, parówek ani danonków czy danio - u nas narazie brak w diecie i raczej do roczku nie dam.
a ja właśnie miałam takiego indyka w pomidorach po 6 mcu - trzymałam juz z mc w szafce i w końcu wczoraj sie przemogłam i dałam. Narazie wszystko ok, ale obserwuje młodą.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry