reklama

dieta przepisy

Temat na forum 'Dzieci urodzone w czerwcu 2006r.' rozpoczęty przez kakaw, 11 Maj 2007.

  1. kakaw

    kakaw Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a

    Zakładam nowy wątek żeby nie zaśmiecać tamtego o osiągnięciach w diecie

    tam mogą być rady i inne ważne rzeczy związane z dietą a tutaj przepisy

    No Sumka nas wszystkie zaraziła South Beach ale to dobrze trzeba się w końcu za siebie wziąść

    Macie troche przepisów z netu

    SOUTH BEACH

    Śniadanie


    Omlet z łososiem

    2 jajka roztrzepane z przyprawami wlewamy na rozgrzana patelnie ( odrobina oliwy z oliwek ) Jak jajko sie zetnie dodajemy wedzonego łososia(lub z puszki w sosie własnym) i odrobine mozzarelli najlepiej niskotluszczowej( łososia dobrze jest skropic odrobina cytrynki)skladamy na pol i przykrywamy patelnie przykrywka na chwilke zeby serek w srodku sie rozpuscił.

    Wiejska mizeria

    1 Serek Wiejski lekki 3%
    2 jajka (ugotowane na twardo)
    1 pomidor
    1 czerwona papryka
    1 ogórek
    pęczek szczypiorku

    Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.


    Omlet z pomidorem

    Składniki:
    - 3 średnie pomidory,
    - 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
    - 5 jajek,
    - ewentualnie troszke szczypiorku,
    - vegeta (albo inne przyprawy),
    - bazylia,
    - oliwa z oliwek.

    Przygotowanie:
    Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
    oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
    pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
    innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
    sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
    wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
    sie zetną, danie jest gotowe.

    To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
    siebie śniadanie
    Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
    już inny omlet, można też dodać starty żółty ser


    MIZERIA Z SELEREM

    spory seler
    ogórek zielony
    pojemnik jogurtu nat.
    szczypta pieprzu cayenne
    biały mielony pieprz
    sok z cytryny
    ząbek czosnku
    zielona sałata do ozdoby

    Seler oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać - podac na liściach sałaty.


    Pasta jajeczno serowa
    3 jajka ugotowane na twardo
    3/4 kostki sera bialego 0%(piątnica)
    łyżka majonezu
    2 łyzki jogurtu naturalnego
    pieprz sól
    i to co nadaje super smaczek rzeżucha (dodalam taka ilośc jaka miala zasadzona w pudełeczku po serku wiejskim)

    Wszystko razem zmiksowalam i bylo przepyszne:) Zjadlam samo, ale mysle ze w 2 fazie mozna nakladac na chlebek, a w pierwszej na kawalki papryki i jesc takie pseudo kanapki:)

    Faszerowane jajeczka

    Składniki:
    6 jajek, 200 g pieczarek, 1 cebula, parę łyżek majonezu, sól, pieprz

    Jak przyrządzić?
    Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce.


    faszerowane jajka .
    (dobra na drugie sniadanie,albo w formie przekaski.)

    Ugotowane jajka przekroic na pol (razem ze skroupka,zeby stworzyly sie nam skorpkowe lodeczki), wydziabac srodek, i poszatkowac drobniutko.pokroic szczypiorek i troszke natki pietruszki. wymieszac calosc farszu z odrobina roztopionego masla,zeby sie wszystko nam kleilo,nastepnie dosolic,dopieprzyc do smaku,i nalozyc do naszych skorupek.
    odgrzac na patelni,z obu stron.

    Coś
    Skład:
    -pierś z kurczaka albo indyka
    -połowa pora
    -serek mozzarella

    Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek.Następnie dodac pokrojony por i starty na tarce ser mozzarella.Wszystko smażyc do momentu,aż ser sie stopi.Pycha:)

    Pomidory faszerowane serem

    pomidor, 40g twarożku, 2, 3 łyżki mleka, jajko, trochę natki pietruszki, do smaku: sól, pieprz, mielona papryka

    Górę pomidora odciąć, wydrążyć środek, lekko osolić. Ser rozetrzeć, dodać ugotowane jajko, drobno posiekaną natkę i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku i nafaszerować pomidora.

    SMACZNEGO!!!

    Zrobiłam sobie również z mozarellą:) rozgniotłam ją widelcem, doprawiłam i nafaszerowałam pomidorki:) pycha:)

    jajka faszerowane

    jajka na twardo ugotowac zoltka wymieszac z drobno posiekana szynka, drobiowa moze yc lub inna chuda do tego dorbno posiekac mnustwo szczypiorku albo mniej jak kto lubi troszke majonezu zeby sie skleilo i tym farszem jajeczka nadziewac
    mozna tez zrobic w ten sposob paste jajeczna siekajac po porstu cale jajka,
    dla mnie pycha i kto je u mnie je to chwali

    SMAŻONE TOFU NA OSTRO

    60 dag tofu
    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    4 szczypiory, tylko białe części, zmielone
    1 / 4 łyżeczki mielonej kurkumy
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sos z ostrej papryki
    1 / 2 szklanki tartego sera z ostrą papryką, o obniżonej zawartości tłuszczu
    ¼ łyżeczki papryki

    Dużą blachę do pieczenia wyłożyć ręcznikiem papierowym. Umieścić tofu na ręczniku, pojedynczą warstwą. Nakryć drugim kawałkiem ręcznika i osuszyć poklepując. Wyrzucić ręczniki. Pokruszyć tofu.
    Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Włożyć szczypior i smażyć, często mieszając, przez 3 minuty lub aż zmięknie. Dodać tofu, kurkumę oraz sól, pieprz i sos paprykowy do smaku. Smażyć przez 2 minuty lub do chwili, gdy tofu się zetnie.
    Równo rozdzielić na 4 talerze. Podawać posypane serem i papryką.

    Liczba porcji : 4
    1 porcja : 190 kalorii

    BABECZKI SNIADANIOWE Z KIEŁBASĄ I SEREM

    11 dag kiełbasy z indyka lub rozdrobnionego bekonu z indyka
    1/ 2 posiekanej papryki
    5 dużych jajek
    1 puszka (34dag) pieczarek w plasterkach, odsączonych
    1 / 2 szklanki (60g) tartego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu

    Rozgrzać piekarnik do 180C. Foremek na 8 mufin natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na średniej patelni z powłoką nieprzywieralną smażyć kiełbasę, paprykę i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut lub aż kiełbasa straci różowy kolor. Przełożyć mieszaninę do miski i nieco ostudzić. Domieszać jajka i pieczarki. Mieszaninę rozłożyć w równych porcjach do foremek na mufiny. Posypać serem.
    Piec przez 20 minut lub aż jajka się zetną.

    Liczba porcji: 6
    1 porcja 140 kalorii


    FRITATA WARZYWNA Z PARMEZANEM

    2 łyżki margaryny bez tłuszczów trans
    1 posiekana cebula
    2 nieduże cukinie pokrojone w cienkie plasterki
    4 duże pieczarki, posiekane
    1 / 2 dużej czerwonej papryki pomidorowej, posiekanej
    1/ 2 łyżeczki soli
    1 / 4 łyżeczki pokruszonego suszonego tymianku
    1/ 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    4 duże jaja o temp. Pokojowej
    1 szklanka płynnego substytutu jajka
    1 1/ 2 łyżki tartego parmezanu (wg. uznania)

    W opiekaczu lub piekarniku z funkcją opiekania umieścić ruszt w odległości 15-18 cm od źródła ciepła a następnie go nagrzać.
    Na średnim ogniu roztopić jedną łyżkę margaryny na dużej patelni z powłoką nieprzywieralną i żaroodporną rączką. Wrzucić cebulę, cukinię, pieczarki, paprykę, 1/ 4 łyżeczki soli, tymianek i 1/ 8 łyżeczki pieprzu. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut lub dopóki warzywa nie zmiękną, a na patelni nie będzie już soku.
    W dużej misce połączyć jajka , substytut jajek, pozostałą sól i pieprz oraz ser(jeśli używasz)
    Pozostałą łyżkę margaryny roztopić na bardzo małym ogniu na patelni z warzywami. Wlać masę jajeczną i smażyć bez przykrycia i nie mieszając przez 15 minut lub dopóki tylko wierzch nie pozostanie ścięty. Umieścić patelnię w opiekaczu na 2 minuty lub do chwili ścięcia się jajek. Zsunąć fritatę na duży talerz i podawać.

    Liczba porcji :4
    1 porcja : 200kalorii
     
  2. kakaw

    kakaw Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a

    OBIADKI cz 1

    kotlety z fasoli
    40 dag białej fasoli
    cebula
    2 jaja
    3 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    sól pieprz
    (jeśli ktoś chce zrobić panierkę to proponuję siemie lniane)

    fasole umyć na sicie,zalać na noc gorącą wodą. Odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować(solimy na 10 min przed końcem got.)Odcedzić
    zemleć
    Drobno posiekaną cebulę podsmażyć
    Fasole połączyć z cebulą, tłuszczem jajami i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki obtaczać w siemieniu
    smażyć na złoty kolor
    Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

    FASOLKA PO PROWANSALSKU
    Składniki:
    • fasolka - szparagowa albo Jaś
    • cebula
    • pomidory
    • oliwa z oliwek
    • zioła prowansalskie
    • sól i pieprz do smaku
    1. Fasolkę ugotować do miękkości.
    2. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.
    3. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając.
    4. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu.
    5. Doprawić solą i pieprzem.


    Gyros
    Składniki:
    - piersi z kurczaka
    - pieczarki
    - 3 ogórki kiszone
    - 1 papryka
    - 0,5 pomidora
    - cebula
    - przyprawy curry,bazylia,oregano

    Pierś z kurczaka kroimy w
    paseczki i przyprawiamy przyprawami,
    gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczeły tylko wrzeć)
    kroimy warzywa
    pierś smżymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do mometu aż wszystko bedzie miekkie.

    OSZUKANE SPAGHETTI

    -por lub cukinia
    - mięsko mielone drobiowe lub cielece
    -cebula
    -puszka pomidorów
    -czosnek, sól, pieprz
    -starty parmezan

    1. Spagethi: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
    Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.


    Piers w sosie jogurtowym.
    Potrzebujemy:
    - piers(i) z kurczaka
    - przyprawy (pieprz, sol, ziola prowansalskie, oregano, bazylie i co kto lubi do smaku )
    - kilka plasterkow zoltego sera light
    - oliwa z oliwek
    - (ewentualnie jajko)

    Sos:
    - maly zabek czosnku
    - 3 lyzeczki jogurtu nat.
    - 1 lyzeczka majonezu
    - curry
    - 1 pastylke slodzika (oczywiscie niekoniecznie - jak kto lubi)


    Kroimy piers z kurczaka. Kawaleczki miesa obtaczamy w przyprawach.
    (Opcja z jajkiem: do talerza rozbijamy jajko, roztrzepujemy je i wrzucamy do niego przyprawione miesko).
    Wrzucamy to na patelnie i podsmazamy.
    W tym czasie, gdy miesko sie smazy, robimy sos - mieszamy wszystkie skladniki.

    Na podsmazone miesko kladziemy plasterki zoltego sera, zeby sie roztopil.
    Zdejmujemy miesko z serem z patelni i polewamy sosem!

    Piers z kury z pieczarkami

    Potrzeba

    1 pierś z kurczaka
    kilka pieczarek
    mała pora albo 1/2
    jogurt naturalny
    sól, pieprz ... według uznania inne przyprawy

    Należy podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną na kawałeczki....pieczarki obrać pokroić i dusić z piersią...jak już pieczarki będą miękkie dodać pokrojonego w półksiężyce pora...na koniec przed podaniem wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami..

    ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW


    50dag brokułów
    30dag jogurtu naturalnego
    5 jaj
    20dag odtł. sera żółtego
    2 łyżki sezamu
    sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
    oliwa

    Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie wysypac sezamem.
    Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min.
    Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia


    KALAFIOR ZAPIEKANY
    kalafior
    pieczarki
    szynka
    cebula
    ser żółty
    kostka rosołowa
    przecier pomidorowy lub pomidorki z puszki
    przyprawy, słonecznik

    Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
    Pieczarki i cebulkę podsmażamy na tłuszczyku .Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty.
    Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, kukurydzą, serem żółtym oraz pieczarkamii cebulą. Doprawiamy wg uznania przyprawami (sól, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz) - ja zrobiłam warstwowo - kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior...
    W szkalnce wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora.
    Całość posypuję uprażonym słonecznikiem.
    Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.


    coś

    -brokuly
    -rosolek(jak sie komus nie chce gotowa to moze byc kostka rosolowa)
    -przyprawy do smaku(najlepsza jest dosyc ostra)
    -migdaly

    brokuly ugotowac dodac do wywaru zmiksowac i doprawic.przed podaniem posypac platkami migdalow.

    gołąbki


    Danie, którym możemy się pooszukiwac, że wcale nie jesteśmy na diecie.
    Składniki:
    • 1 średnio duża główka kapusty
    • 1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić jakieś nietłuste)
    • 1 kg pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 1 puszka koncentratu pomidorowego
    • przyprawy w/g gustu
    Sposób przygotowania :
    1. kapustę sparzyć, oddzielić liście, ściąć twarde nerwy
    2. pieczarki posiekać w małą kostkę, cebulę również, podlać odrobiną wody , poddusić, żeby zmiękły, zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar wody jeśli jest, zmieszać z mięsem mielonym i przyprawami (najlepiej ręką)
    3. zawijać farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki)
    4. układać gołąbki w garnku, każdy smarując konsentratem pomidorowym
    5. podlać szklanką wody
    6. dusić do miękkości w piekarniku ok 1,2 godziny

    ZUPKA CEBULOWA

    siekamy kilka cebulek , szklimy na oliwce, ale NIE na brazowo !!

    zalewamy rosolkiem, doprawiamy wg gustu i uznania, rozpuszczamy serek topiony light

    wierzch posypujemy startym zoltym serem

    Piers z kurczaka z leczo i pieczarkami

    Ilość składników według upodobań:
    -filet z kurczaka
    -leczo (papryka, cebulka i cukinia - mrożonki kupione w lider price)
    -pieczarki
    -przyprawy: curry (dużo), bazylie.

    Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo ( ok pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywka będą miękkie – I gotowe!


    Piers z kurczaka z pasta serowa

    Składniki
    Piers z kurczaka
    pieprz, sól,słodka papryka
    mała kosta sera żółtego light(ok 150 g)
    3 jajka
    0,5 łyzki majonezu
    cebula

    Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego koloru.
    Smacznego!


    Zapiekanka paprykowa

    Skladniki:
    - papryka
    - 1/4 cebulki
    - szynka
    - ser zolty light
    - przyprawy
    - oliwa z oliwek
    - (+ wszystkie skladniki jakie kto lubi ,Np brokuły, kalafior, pomidor..


    Do naczynia zaroodpornego na spod lejemy troche oliwy. Kroimy papryke, szynke, cebule i wrzucamy do naczynia. na koniec scieramy zolty ser i posypujemy przyprawami. Wkladamy to do piekarnika i pieczemy do momentu az ser sie stopi.

    Mozna tez na poczatku podsmazyc papryke na patelni, zeby wyparowala z niej woda..mozna dodac wszelkie skladniki wg uznania.

    Krem z pora

    Składniki:
    1 por pokrojony w talarki
    curry
    bulion
    troche jogurtu (0%oczywiscie )
    odrobina oliwy z oliwek

    Pokrojonego pora smażymy na oliwie i z curry (trzeba tego dać dosyć dużo) aż do momentu kiedy por przestanie być surowy (kilka min). Zalewamy to bulionem (na razie niedużo wody żeby potem nie chlapało przy miksowaniu) i gotujemy jeszcze chwile. Po ok. 5 min należy zmiksować całą zupke -zrobi się z tego taki porowy krem. Dajemy z powrotem na palnik i znów zalewamy wodą (trudno mi powiedziec jak ilościa-to zależy od tego ile i jakiego dałyście pora- tak żeby zupka miała smak). No i oczywiście trzeba jescze zagotować i dodać jogurcik żeby zupke troche zabielić.

    apiekany kalafior z szynka i pieczarkami

    kalafior
    10 dag szynki
    10 dag pieczarek
    przecier pomidorowy
    trochę oliwy
    pieprz
    sól

    Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).

    Pierś z kurczaka w zielonym sosie

    -3 jajka
    -oliwa z oliwek
    -piers z kurczaka
    -lyżka musztardy
    -bazylia
    -sol i pieprz

    Gotujemy jajeczko na twardo , ugotowane jajko miksujemy z bazylia, musztarda.Piersi kurczaka rozbijamy tluczkiem na płasko i nastepnie smazymy na oliwie z oliwek(ja dodatkowo dla smaku posypuje je ostrymi przyprawami)jak juz wszystko sie ladnie usmazy polewamy zielonym sosem i gotowe!
     
  3. reklama
  4. kakaw

    kakaw Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a

    Obiadki cz 2

    Pierś kurczaka z pieczarkami i serem.

    Testowałam dwa rodzaje, przy czym pierwszy polega na zrobienie kieszonki w piersi i wlozeniu sera,ale wtedy mi przewaznie wyplywa.
    zatem: smazymy piers kurczaka, w ostatniej lazie nakladamy elegancki i solidny kawalek zoltego sera. na oddzielnej patelni podsmazamy pieczarki na masełku,albo innym cudzie byle nie oliwie. i na talerzu juz przelozonega piers soczyscie obsypujemy pachnacymi pieczarkami.



    FRYTKI Z CUKINII

    Skladniki:
    cukinia
    oliwa z oliwek
    sol

    Cukinie obieramy, kroimy w ksztalt frytek, lekko osuszamy. Wrzucamy na goraca oliwe i smazymy na zloto. Posypujemy sola


    PUREE Z KALAFIORA

    Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany miazdzymy np. praska do ziemniakow. Znacznie lepiej i tresciwiej smakuje, gdy dodamy troche substytutu masla (ja dodaje I can't belive its not butter, ale wszystkie te maslo-margaryny sie nadaja) lub/i serek topiony light. Mozna tez jakos ciekawie przyprawic (mi np. smakuje z odrobina curry).

    SAŁATKA Z KURCZAKA
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany bez tłuszczu (myśle że jogurt też good)
    3zmielone szczypiory
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    sól
    mielony czarny pieprz
    3 szklanki posiekanej gotowanej piersi z kurczaka
    8 duzych liści sałaty

    W średniej misce dokładnie wymieszać śmietanę, szczypior, natkę pietruszki,skórkę cytrynową oraz piperz i sól do smaku. Dodać mięso z kurczaka i ponownie dobrze wymieszać. Podawać na liściach sałaty.

    Liczba porcji: 4
    1porcja: 234 kalorie, 5g tłuszczu, 1g tłuszczów nasyconych, 35g białka, 11g węglowodanów, 2g błonnika, 94mg cholesterolu, 127 mg sodu.

    odam przepis na taką moją zmyślną potrawkę z piersi z kurczaka (troszkę musiałam w niej rzeczy pozmieniać żeby była zgodna z zasadam SB)

    1-2 zmielone ząbki czosnku (jak kto lubi)
    posiekana pierś z kurczka (bez skóry i kości oczywiście:D)
    1 posiekana cebula
    1 posiekana papryka
    kilka posiekanych pieczarek
    przyprawy do smaku (ja używam tych fit)
    pieprz do smaku
    1 puszka pomidorków
    trochę oliwy z oliwek -do smażenia

    Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory, cebulę ,pieczarki, paprykę, czosnek, przyprawy. Dusić aż do rozdrobmnienia pomidorków.

    smacznego:)

    kalafior zapiekany na ostro

    kalafior podzielic na rozyczki dodac 2 lyzki oliwy z oliwek, lyzeczke papryki ostrej sol i pieprz dobrze wymieszczac wszystko razem, umiescic w naczyniu zaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni okolo 30 min

    pycha polecam

    kurczak po chinsku

    2 piersi z kurczaka
    seler naciowy
    2 pomidory
    cebula
    jogurt naturalny light szklanka
    czosnek 3 zabki
    lyzeczka imbiru
    lyzeczka curry
    sol
    pieprz
    oliwa z oliwek do smazenia

    piersi pokroic na male kawaleczki i wymieszac z czosnkiem i przyprawami usmazyc
    na drugiej patelni( albo tej samej tylko pozniej jak sie ma jedna tak jak ja) usmazyc seler naciowy pokrojony w plastry z cebula po chwili dodac pomidory wczesniej spazone, obrane i pokrojone w kostke, po kilku minutach polaczyc to z kurczakiem dodac zhartowany jogurt i dusic okolo 15 min

    w drugiej fazie mozna to smaczne danie jesc z ryzem dzikim lub innym odpowiednim dla sb
    rowniez wyprobowane i polecam

    GRILOWANE KOTLETY SCHABOWE Z CZOSNKIEM I SOSEM SOJOWYM

    4 kotlety ze środkowej części schaby, bez kości i oczyszczone ze wszelkiego widocznego tłuszczu
    1 łyżka sosu sojowego light
    2 łyżeczki mielonego czosnku
    1/2 łyżeczki mielonej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    świeże zioła do dekoracji

    Skropić całe kotlety sosem sojowym i posypać czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. nakryć i wstawić co lodówki na co najmniej 20 minut do 2 godzin.
    Natłuścić ruszt grilla lub opiekacz i rozgrzać.
    Piec kotlety w odległości 10 cm od źródła ciepła, w międzyczasie raz obracając, przez 10-12 minut lub aż termometr wbity w środek pokaże 68C a wypływający sok będzie przezroczysty. Udekorować ziołami.

    HAMBURGERY Z INDYKA Z FENKUŁEM

    45 dag mielonej piersi z indyka
    1 / 4 startej cebuli
    1 jajko ubite
    2 łyżki drobno posiekanych orzechów pekan
    1 / 4 łyżeczki drobno pokruszonych nasion fenkułu (kopru włoskiego)

    Wymieszać w misce mięso, cebulę, jajko, orzechy i nasiona fenkułu. Uformować 8 kotletów.
    Natłuszczoną dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną rozgrzać na średnim ogniu przez minutę. Ułożyć na niej kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony lub dopóki termometr wbity w środek nie wskaże 74C, a mięso nie straci różowego koloru.

    Liczba porcji : 8 hamburgerów.

    GAZPACHO W STYLU AZJATYCKIM

    6 pomidorów, pozbawionych nasion i drobno posiekanych
    2 szklanki rosołu z kurczaka
    1 łyżeczka wytrawnej sherry (doktorek we wstępie napisał że raz można pozwolić sobie na grzeszek, bo to całkowicie zmienia smak potrawy)


    2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    1 łyżka sosu sojowego light
    4 szczypiory, tylko białe części
    4 cienkie plasterki świeżego imbiru
    1/ 4 łyżeczki chińskiego sosu chili
    2 limonki

    Umieścić pomidory w 2 lub 3 litrowym garnku na małym ogniu. Dodać rosół, sherry, kolendrę, sos sojowy, szczypior i imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z palika i poczekać kilka minut , żeby zupa nieco ostygła. Następnie zmiksować i schłodzić.
    Tuż przed podaniem domieszać sos chili i dodać skórkę otartą z jednej limonki. Wcisnąć sok z obu limonek. Podawać w oziębionych miskach.

    Liczba porcji : 6
    1 porcja 48 kalorii

    ZUPA POMIDOROWA PO INDYJSKU

    25 dag czerwonych pomidorów lub jedna puszka krojonych pomidorów bez skórek, nie odsączonych
    2łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    1 średnia cebula drobno posiekana
    1 zielona papryka chili, pozbawiona nasion i posiekana(przygotowuj ją w gumowych rękawiczkach)
    3 rozduszone ząbki czosnku
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 / 2 łyżeczki curry
    Posiekana świeża kolendra do dekoracji

    Jeśli zupa jest gotowana ze świeżych pomidorów, sparzyć je, obrać ze skórki i grubo posiekać.
    W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, paprykę chili i czosnek i smażyć przez 4 minuty lub do miękkości. Dodać pomidory i smażyć, często mieszając przez 5 minut.
    Wymieszać przecier pomidorowy z bulionem warzywnym i dolać do garnka. Wsypać curry i dusić przez 7minut.
    Podawać w miseczkach, posypaną Kolendą.

    Liczba porcji:4
    1 porcja: 122 kalorie

    Puree "ziemniaczane" South Beach

    4 szklanki różyczek kalafiora
    2 łyżki masła bez tłuszczów trans
    30 g mleka pół na pół ze śmietanką 0%
    szczypta soli
    szczypta mielonego czarnego pieprzu

    Do dużego garnka nalać pół szklanki wody i umieścić na nim koszyk do gotowania na parze. Włożyć kalafior do koszyka i na dużym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć kalafior i gotować przez 4 minuty lub aż będzie na wpół miękki. Zmiksować z masłem, mlekiem i śmeitaną. Doprawić pieprzem i solą.

    Liczba porcji 4
    1 porcja 81 kalorii

    SOLA PO BOMBAJSKU

    1 szklanka odtłuszczonego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka suszonej kolendry
    70 dag filetów z soli bez skóy (można też użyć piersi z kurczaka bez skóry , wystarczy jedynie wydłużyć czas pieczenia dwukrotnie)
    sól
    mielony czarny pieprz

    Umieścić jogurt, curry, kardamon, paprykę i kolendrę w naczyniu miksera lub robota kuchennego i zmiksować.
    Ułożyć solę w prostokątnym naczyniu do zapiekanek. Zalać mieszaniną z jogurtem , nakryć i odstawić do lodówki na dwie do trzech godzin. W tym czasie należy mniej więcej co pół godziny obierac filety.
    Rozgrzac piekarnik do 180C. Piec solę przez 10 minut (jak dla mnie to ciut mało, ale spisuje z książeczki, jak wypróbuję to dam znać ile nalezy piec:p) lub aż będzie można łatwo oddzielić kawałek ryby. Doprawić pieprzem i solą do smaku.

    Liczba porcji : 4
    1 porcja 160 kalorii

    KURCZAK W KOKOSIE

    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    45 dag filetów z piersi z kurczaka
    1 łyżka rosołu z kurczaka
    1 posiekana średnia cebula
    2 zmielone ząbki czosnku
    3 / 1 łyżeczki zmielonej kolendry
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka drobno posiekanej startej skórki cytrynowej
    1/8 łyżeczki mielonego kminy
    szczypta mielonej kurkumy
    1 szklanka mleczka kokosowego (bez dodatku cukru)
    2 łyżki orzechów makadamia-drobno zmielonych
    1 łyżeczka substytutu cukru
    1/4 łyzeczki mielonego czerwonego pieprzu
    1 łyżeczka tamaryndy (dostępna w sklepach indyjskich i niektórych supermarketach)
    2 łyżeczki wody
    posiekany szczypior do dekoracji

    Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka i smażyć po 5 minut z każdej strony lub aż sie zarumieni i straci różowy kolor. Zdjąć kawałki kurczaka i odstawić.
    Zagrzać rosół na tej samej patelni. Dodać cebulę, czosnek, kolendrę, imbir, skórkę cytrynową, kmin, kurkumę i gotowac przez 5 minut lub aż cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona. Domieszac mleko kokosowe, orzechy, substytut cukru i czerwony piperz. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, nakryć i dusić powoli przez 10 minut lub aż dokłdnie się zagrzeje.
    Znowu przełożyć kurczka na tależ i trzymac w cieple. Nie wyrzucać sosu z patelni.
    W małej misce wymieszać tamarynę z wodą. Dodać do sosu na patelni i delikatnie go gotować, aż zgęstnieje i pozostanie go około jednej szklanki.
    Rozłożyć pierś kurczka w równych porcjach na talerze. Poalć sosem i udekorować szczypiorem.

    Liczba porcji:4
    1 porcja 360 kalorii
     
  5. kakaw

    kakaw Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a

    Ale będziemy szprychy po takim jedzeniu

    Ell i Rusałka i wszystkie inne szczuplutkie mają zakaz stosowania tej diety :-D :-D :-D

    żartuje oczywiście
     
  6. kakaw

    kakaw Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a

    Piszcie dziewczyny jakieś fajne przepisy bo ja już nie wiem co mam jeść buuu papryka i papryka
    Sylwia co ty jadłaś, że schudłaś tak dużo :confused:
     
  7. ell

    ell Mama czerwcowa'06 Fan(ka)


    haha dopiero teraz zauważyłam, że tu jakieś zakazy dla mnie są:-D

    ja Wam podam moją dietę cud:
    śniadanko jogurt, dwie bułeczki z dżemem, kakao
    drugie sniadanko: dwie bułeczki z wędlinką
    trzecie śniadanko: princessa albo prince polo
    obiadek: zupka + drugie danie (wielkość dla 30 letniega faceta)
    podwieczorek : kawka i ciasteczka
    potem jakieś paluszki i na kolację spageciaro albo lasagne
    Tak się objadam:) kocham tą dietę;-):-D
     
  8. KasiaDe

    KasiaDe Mama VI'06 VII'08

    ell, po prostu czarny humor ;-) :laugh2::laugh2::laugh2:
     
  9. kakaw

    kakaw Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a

    Ell zazdroszcze... :eek: :-D :-D :-D
     
  10. reklama
  11. mama Marcinka

    mama Marcinka Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))

    Ell, ale pojechałaś po całości.... My tu się męczymy, wspieramy, żeby wytrwać, a Ty nas traktujesz z grubej rury...;-):-D:-D:-D
     
  12. ell

    ell Mama czerwcowa'06 Fan(ka)

    kobietki ja to zastanawiam się, czy przypadkiem nie sprawdzić, czy jakiegoś tasiemca nie mam, bo zjadłam juz dzisiaj mega duzo, a ciagle jestem głodna:wściekła/y:
    a Was oczywiście będę wspierać, a przede wszystkim podgladac przepisy, bo wygladają bardzo apetycznie:tak: a tak serio ja i tak napisalam 2/3 z tego co jem:tak:zapomniałam o kg króweczek albo innych cukrasach, o drożdzówie w drodze do domu, zanim obiadek teściowa albo mama poda, oj je sie tego sporo:tak:

    Ale problem odchudzania jest mi znany, zwłaszcza z okresu szkolnego.

    A poza tym ostatnio sama zastanawiałam się co się zmieniło, że nie tyje, i doszłam do tego, że jedyne co wyeliminowalam z mojego zywienia to chipsy, i chyba to wszystko.
     

Poleć forum