a mozesz nabial jesc??
Bo dosc duzo jest roznych rzeczy, ktore mozna jesc z jogurtem naturalnym i serem bialym odtluszczonym. Czy wolno Ci wszystkie warzywa?? Jak z mieskiem?? I ewentualnie jakie Ci wolno?? Bo ja np bedac na diecie robilam sobie zupy jarzynowe zabielane jogurtem zamiast smietany, bez ziemniaczkow, ale z duza iloscia roznego rodzaju warzyw: fasolka, brokuly, kalafior, brukselka, marchewka, pietruszka, seler, wszystko cuzamem do kupy wrzucane do garnka (tzn najpierw wloszczyzna, a jak sie juz ugotowala to reszta). Doprawialam sola - pieprz moze zaszkodzic i zaprawialam jogurtem. Bardzo smaczna. Jak juzmozna bylo mi jesc miesko (ale tylko kurczaka i to chudego) to gotowalam ta zupke np na jednym skrzydelku.
Jak stoisz z jajkami, a konkretnie z makaronami?? Czy wolno Ci troszke makaronu zjesc?? Lub jesli nie makaronu to ryzu?? Bo wtedy np mozesz ugotowac pomidorowke z ryzem, ale uwazaj, zeby nie gotowac jej z przecieru, bo przecier jest z dodatkiem cukru, wtedy moglabys kupic sobie pomidorki z puszki (albo swieze) i tez z wloszczyzna ugotowac sobie pomidorowke.
Wlasnie, jak jajka, bo ja moglam jesc takie na twardo (ani jajecznica, ani na miekko, ani w innej postaci nie wchodzily w rachbe) - wtedy z np dwoch jajek, twarozku odtluszczonego (ten zwykly chudy ma zero procent), jogurtu i innych warzyw (np szczypiorek) mozesz zrobic sobie paste twarozkowo - jajeczna i z chrupkim pieczywem ja zajadac. Twarozek, jogurt, rzodkiewka, szczypiorek - najlepsza rzecz do jedzenia na swiecie, twarozek z rzodkiewka
Warzywa rowniez mozesz dusic w odrobinie wody - np ja patelni z odrobina wody podduszalam cebulke, pomidorki, papryke (ale jesli Ci szkodzi to mozesz bez, albo obierz ja z tej twardej skorki, smak i tak bedzie), cukinie obrana i wydrazona, pokrojona w kostke, wszystko doprawione odrobna pieprzu, soli, wrzucony listek laurowy i ziele angielskie - masz bardzo smaczne leczo.
Sama cukinia duszona w ten sposob z cebulka, papryka i pieczarkami rowniez smakuje rewelacyjnie. No i wracam do tego ryzu - jesli Ci wolno (wiesz, on jest bardzo malo obciazajacy zoladek) to wszystkie te potrawy mozesz jesc wlasnie z ryzem.
Co jeszcze?? Ano np salatki z kapusty pekinskiej z roznymi dodatkami warzywnymi mozliwymi, na co masz ochote i co Ci wolno. Doprawione oczywiscie jogurtem naturalnym.
Miesko chude (piersi z kurczaka, chuda poledwiczka) - absolutnie nie smazone i nie doprawiane olejem - obsypane przyprawami delikatnie (najlepiej ziolami) i ugrillowane - np w piekarniku
mozna na folii do pieczenia
Nie wiem, co Ci jeszcze poradzic.
Patrze jeszcze, ze nie wolno Ci nic trudno rozpuszczalnego w zoladku... Wiec wszelkie pomidory i papryke - lekko sparz i obierz ze skorki, daruj tez sobie grzyby (bo nie wiem, jak to jest z przyswajalnoscia grzybow w zoladku).
Caluje mocno i mam nadzieje, ze pomoglam Ci chociaz troche