reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego i umowa na czas określony

Morgaine

Byle do 2030tego;-)
Miasto
Avalon
Witam,

Termin porodu mam na 15 kwietnia 2011. Umowa o pracę wygasa ostatniego lutego 2011, zgodnie z prawem pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu.

w2001 roku przysługuje 20 tygodni urlopu macierzynskiego plus 2 tygodnie, jesli pracownik poprosi o to pracodawce najpozniej 7 dni przed zakonczeniem urlopu macierzynskiego.

moje pytanie wiec brzmi: kogo powinnam poprosic pisemnie o dodatkowe 2 tygodnie urlopu macierzynskiego, skoro od dnia porodu nie bede zatrudniona tylko bezposrednio ZUS bedzie wyplacal mi zasilek macierzynski. czy takie pismo powinnam wystosowac do pracodawcy jeszcze teraz, kiedy trwa umowa o prace, czy do ZUSU po rozpoczeciu urlopu macierzynskiego?

Z góry dziękuję za odpowiedz,
pozdrawiam
Morgaine

reklama
W Twoim wypadku do Zusu, najpóźniej tydzień przed zakończeniem 20 tyg przysługującego urlopu. "Proszę o wydłużenie okresu wypłaty zasiłku macierzyńskiego od dodatkowe dwa tygodnie, począwszy od dnia...(pierwszy dzień po zakończeniu przysługującego 20 tyg urlopu/zasiłku). Ja tak napisałam i było ok;-)najlepiej zadzwoń lub odwiedź Zus i dowiedz się czy jest jakaś specjalna forma podania. Napisz wypłaty zasiłku, bo jeśli płaci Zus a nie pracodawca (po ustaniu zatrudnienia) to jest to zasiłek macierzyński, a nie urlop macierzyński.

Stosowny wniosek (wniosek o przedłużenie wypłaty zasiłku o dwa tygodnie) nalezy złożyć w ZUS nie później niż 7 dni przed końcem wypłaty zasiłku macierzyńskiego podstawowego. Nie ma konieczności zachowania jakiejś szczególnej formy.

Do góry