reklama

Domowe naleweczki

Temat na forum 'Moje hobby' rozpoczęty przez Baśka22, 15 Październik 2012.

  1. Baśka22

    Baśka22 Zaciekawiona BB

    Witam,
    czy robicie może swoje, domowe nalewki czy likiery? Ja jestem zielona w temacie ale chciałabym coś swojego stworzyć. Dlatego chętnie przyjmę każdą radę, wskazówkę itp.
     
  2. atfk

    atfk MAMA DO KWADRATU

    ja robię domowe malibu;-)!
    to w prawdzie nie nalewka ale fajny babski napój alkoholowy o ile ktoś lubi kokosy:rofl2:
    paczke wiórek zalewam 250-300 ml alkoholu(wódka czysta bądź spirytus) i na 3-4 dni do lodówki
    potem odsączam prze gaze dodaje 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego i powoli dolewam wode zimną przegotowana-w zależności jaka moc napoju mnie satysfakcjonuje:-) ale nie wiecej niz500 ml!
    mniammmmmmmmmmmm:-D
     
  3. reklama
  4. Kopka

    Kopka Fanka BB :)

    a ja ostanio zrobilam kukulke. Bradzo smaczny likier.
    Tutaj przepis.
    500 gram kukulek,pokroic i zalac 500 ml wody,gotowac,az kukulki sie calkowicie nie rozupuszcza. Potem dodac puszke mleka skondensowanego (slodzone lub nie,ja dodaje nie slodzone,gdyz cukierki same w sobie sa slodkie) kiedy woda z kukulkami i mlekiem przestygnie polaczyc z pol litrem spirytusu i odstawic. Po ok tygodniu przecedzic przez gaze i kolejne kilka tygodni musi sie odstac.
     
  5. Kopka

    Kopka Fanka BB :)

    przepraszam,za blad mianowice gotowac kukulki az calkowicie sie rozpuszcza:)
     
  6. Kwiatkowa

    Kwiatkowa Zaciekawiona BB

    Ja w tym roku zrobiłam swoją pierwszą nalewkę. Łącznie wyszło kilkanaście butelek. Robiłam z malin i wiśni. A Ty z czego chcesz zrobić?
     
  7. little.bee

    little.bee Zaciekawiona BB

    Domowe nalewki mmm :) zawsze są przepyszne! :) a nawet najlepsze moim zdaniem :D sama jednak nigdy nie zdecydowałabym się ich robić..za dużo zachodu :D
     
    Ostatnia edycja: 17 Październik 2012
  8. Kwiatkowa

    Kwiatkowa Zaciekawiona BB

    Dużo zachodu? Trzy proste kroki: zasypać cukrem i odstawić na kilka dni, zalać spirytusem i też odstawić, odcedzić i zlać do butelek.
     
  9. Baśka22

    Baśka22 Zaciekawiona BB

    I taki przepis można zastosować do każdych owoców? Malibu lubię bardzo, mój mąż za to ma 'alergie' na kokosy heh, ale na kukułkę może i bym się skusiła, choć przyznam dawno nie widziałam kukułek w sklepie.
     
  10. reklama
  11. Kwiatkowa

    Kwiatkowa Zaciekawiona BB

    Ja stosuje ten przepis do każdych owoców, choć niektóre owoce fermentują szybciej i wtedy trzeba je zalać wcześniej spirytusem. Ja zalewam gotowym do nalewek i nie bawię się już w rozrabianie - jedni leją najpierw spirytus, rozpuszczają cukier w wodzie, albo w ogóle mieszają spirytus z wódką. Według mnie najlepszy spirytus do nalewek ma ok. 60-70%.
     
  12. Baśka22

    Baśka22 Zaciekawiona BB


    Nawet nie wiedziałam, że jest taki gotowy.. Ale cieszy mnie to, bo właśnie w każdym przepisie inne proporcje. A z mandarynek? Nigdy nie piłam i na pewno zaskoczyłabym potencjalnych gości :D.
     

Poleć forum