reklama

domowe przetwory z niczego:)

Temat na forum 'Moje hobby' rozpoczęty przez wiatraczek, 22 Maj 2013.

  1. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    np konfitura ze skórki pomarańczowej:confused:
    nie wyrzucaj po obraniu pomarańczy, skrój w drobną kostkę i ugotuj w syropie cukrowym. Odstaw na noc, następnego dnia znów zagotuj, dodając cukier. Trzeciego dnia znów, gorące przełóż do słoiczków, dobrze zakręć. Można dla pewności zapasteryzować. Super dodatek do serników, do garnirowania ciast i deserów, do herbaty.

    101_3170.jpg
     
  2. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    syrop na gardło z kwiatów mlecza:)
    Podobnie się robi. Kwiaty mlecza zalewa gorącą wodą, odparowuje, a następnie wywar miesza z miodem, zlewa do ciemnych butelek i gotowe.

    Syrop z tymianka. Mocną herbatkę tymiankową mieszam ze słoiczkiem miodu, zlewam do butelek i jest.
     
  3. reklama
  4. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    Wrotycz. Ładny chwast, rzadko kto wie, jak pożyteczny.
    Listki mozna wykorzystac zamiast rozmarynu do pieczenia mięsa, kwiaty splecione w wieńce zawieszone w otwartych drzwiach czy oknach odstraszaja owady typu muchy czy komary.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  5. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    Nasturcja. Mój ulubiony kwiat. I choć w obecnym ogródku płotów nie mam, by się po nich mogła piąć, wysiałam znów całą torebkę:)
    Kwiaty i listki nasturcji dodaję do sałatek i surówek. Zawierają wiele cennych minerałów i duuuużo witaminy C. Owoce kwaszę tak jak ogórki. Zamiast kaparów na stół;)
     
  6. Jadran

    Jadran Fanka BB :)

    Ja też lubię owoce nasturcji. Ale marynuję.
    Liście pokrzywy- swietne do sałatek z ogórkiem czy pomidorem.
    I liście lipy- świeże i młodziutkie. Robię ze śmietaną jak sałatę.
     
  7. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    Konfitura z płatków dzikiej róży.
    Róże własnie kwitną:) Zbiera się całe, dobrze rozwinięte kwiaty, a następnie odszypułkowuje.
    Ja robię konfiturę tak: gotuje mocny syrop cukrowy i na wrzący rzucam płatki róży. Na szklanke płatków daje filiżankę wody i szklankę cukru. Po zblanszowaniu płatków konfiture zakwaszam sokiem z cytryny, by zachowała kolor. Chwile jeszcze gotuje i odstawiam na noc. Następnego dnia gotuje na bardzo wolnym ogniu, by woda odparowała, a nastepnie gorącą przekładam do słoiczków, zakręcam i gotowe.
    Znakomita do pączków, ciasteczek, niezwykle aromatyczna. Wystarczy odrobina, by deserom nadać niepowtarzalny, różany aromat.
     
  8. wiatraczek

    wiatraczek Fanka BB :)

    Mirabelka. Rośnie sobie dziko wszędzie. Występuje w różnych kolorach, od żółtego,poprzez czerwień po ciemny fiolet Różni się też wielkością, soczystością i smakiem owoców.
    W tym roku udało mi się zebrać owoce z odmiany o dosyć dużych, soczystych i bardzo kwaśnych owocach. Zesmażyłam bez wody czy cukru, przetarłam przez grube sitko, by oddzielić pestki i skórki, sok i pulpę owocową wymieszałam z cukrem do smaku i sypnęłam kilka łyżek sproszkowanego cynamonu. Dodałam pektynę, by się galaretka zżelowała. Kolor cudny, cynamon nadał czerwonawo-brunatny odcień, zapach cudny korzenny, a smak boski! Kwaśno-słodki z cynamonem. Do zimowej rozgrzewającej herbatki będzie w sam raz:)
     
  9. Olek-3

    Olek-3 Fanka BB :)

    Może jesienią przepis na nalewkę z niczego ktoś napiszę, będę wdzięczny.
     
  10. reklama
  11. jolalojalna

    jolalojalna Zaciekawiona BB

    Konfitura ze skórki pomarańczy ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę :) Dobre to cuś?
     
  12. natka31

    natka31 Zaciekawiona BB

    Marynowane owoce nasturcji zamiast kaparów - pycha
     

Poleć forum