reklama

Dziecko 17 mcy nie mówi

Mój 2,5 latek dopiero teraz zaczął ruszać z mową, ale ćwiczymy z logopedą. Mamy dodatkowe utrudnienia pod postacią krótkiego wędzidełka i przerośniętego migdała, przez który syn mówi nosowo, w ogóle nie oddycha nosem.

Za to młodszy, właśnie 17msc też nie szaleje :P
Mówi mama tata baba dziadzia brum ioio hau hau nie ma o,o tak nie cze(ść)

;)

reklama
To wszystko zależy od dziecka... Polecam zapytać lekarza rodzinnego, co on/ona o tym myśli.
Wszystkie dzieci rozwijają się w swoim tempie i nie ma ściśle określonego czasu, żeby powiedzieć: "Teraz się zacznij martwić"

Przede wszystkim tu nie chodzi o samą mowę, tylko o ogólny rozwój dziecka.

Witam,
U nas jest taki problem ze moj syn (18 miesiecy) mówił: mama, tata, baba, nie , daj, ma (oznaczało nie ma), imie naszego psa,naśladował krówke i pieska.... Z tego wszystkiego zostało mama i baba reszta słów dawno nie był w użytku.
Troszkę mnie to zaczeło martwić bo jest to cofnięcie, a może niepotrzebnie się martwie i jest to pewien etap gdzie dziecko jest czyms innym zainteresowane. Za kilka dni dołączy do nas dzidziuś moze syn czuje że będą zmiany... Już nie wiem co mam myśleć i czy coś z tym robic czy czekać i obserwowac.

Idź do lekarza i powiedz o swoich obawach.
Mój obecnie ma 26 miesięcy, a wcale nie mówi dużo więcej. Lekarze nie widzą nic niepokojącego (oprócz opóźnienia mowy) i każą czekać.
Z tymże u nas nie było "cofnięcia". Pytałam lekarzy - czy nie przesadzam z tymi kontrolami - wszyscy zgodnie odpowiadali, że dobrze, że przychodzę.
Na odległość diagnozy nie postawimy - ale są dzieci, które zaczynają mówić później. Niestety są też takie, którym trzeba pomóc, bo problem nie dotyczy tylko mowy.

u nas takie cofniecie bylo z pokazywaniem papa, zaczal jak mial 9 miesiecy, potem przestal, teraz ma 15 miesiecy i znow do tego wrocil, nowe slowo oprocz mama i brum brum to da - znajczajce daj od kilku dni

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry