Witam Wszystkie Mamusie!
Potraktujcie to jako bardziej jako forme wyzalenia sie..;-)
Mam wielki dylemat (przynajmniej mi wydaje sie wielki).
Jestem mama 5-latka a za ok. tydzien zostane mama drugiego synka. Mieszkamy od roku w Anglii... i tutaj zaczyna sie problem. Przyjechalam tu do meza bo przeciez dziecko musi miec tate a zwiazkowi nie sluza dlugie rozstania (u nas to bylo prawie 2 lata). Na poczatku naprawde bylam pozytywnie nastawiona do zycia w tym kraju ale z biegiem czasu zmienia sie to. Denerwuje mnie wszystko!!!! Z pozoru rozwiniety kraj ale zacofanie siega tu chyba sredniowiecza. Chodzi glownie o sluzbe zdrowia i szkolnictwo. Synek od wrzesna musi isc do szkoly. Mam wrazenie ze zostajac w tym kraju zrobie mu krzywde bo bedzie mial wielkie braki w wyksztalceniu w porownaniu do rowiesnikow z Polski, szczegolnie ze za pare lat mamy zamiar wrocic a synek bedze musial nadrobic zaleglosci. Nie wiem czy da sobie z tym wszystkim rade. Nie wiem czy ja sobie dam rade jesli ciagle bede musiala sie uzerac z urzedami.
Jak odbieracie szkolnictwo w UK???
Moze szukam sobie niepotrzebnych problemow ale jestem matka i zrobie dla dzieci wszystko. Mysle o powrocie do Polski ale przekresle tym rownoczesnie swoje malzenstwo. Maz nie wroci, osiagnal tu duzo i w zyciu zawodowym i prywatnym. Latwo z tego nie zrezygnuje, nie bedzie zaczynal wszystkiego od poczatku. Z drugiej strony wroce i co dalej? Samotna matka z dwojka dzieci, bez mieszkania, z pensja na wyzszym stanowisku w wysokosci 1500zl. Nie wiem co robic.
Chyba zaczne grac w totka albo poszukam "sponsora ;-)
Potraktujcie to jako bardziej jako forme wyzalenia sie..;-)
Mam wielki dylemat (przynajmniej mi wydaje sie wielki).
Jestem mama 5-latka a za ok. tydzien zostane mama drugiego synka. Mieszkamy od roku w Anglii... i tutaj zaczyna sie problem. Przyjechalam tu do meza bo przeciez dziecko musi miec tate a zwiazkowi nie sluza dlugie rozstania (u nas to bylo prawie 2 lata). Na poczatku naprawde bylam pozytywnie nastawiona do zycia w tym kraju ale z biegiem czasu zmienia sie to. Denerwuje mnie wszystko!!!! Z pozoru rozwiniety kraj ale zacofanie siega tu chyba sredniowiecza. Chodzi glownie o sluzbe zdrowia i szkolnictwo. Synek od wrzesna musi isc do szkoly. Mam wrazenie ze zostajac w tym kraju zrobie mu krzywde bo bedzie mial wielkie braki w wyksztalceniu w porownaniu do rowiesnikow z Polski, szczegolnie ze za pare lat mamy zamiar wrocic a synek bedze musial nadrobic zaleglosci. Nie wiem czy da sobie z tym wszystkim rade. Nie wiem czy ja sobie dam rade jesli ciagle bede musiala sie uzerac z urzedami.
Jak odbieracie szkolnictwo w UK???
Moze szukam sobie niepotrzebnych problemow ale jestem matka i zrobie dla dzieci wszystko. Mysle o powrocie do Polski ale przekresle tym rownoczesnie swoje malzenstwo. Maz nie wroci, osiagnal tu duzo i w zyciu zawodowym i prywatnym. Latwo z tego nie zrezygnuje, nie bedzie zaczynal wszystkiego od poczatku. Z drugiej strony wroce i co dalej? Samotna matka z dwojka dzieci, bez mieszkania, z pensja na wyzszym stanowisku w wysokosci 1500zl. Nie wiem co robic.
Chyba zaczne grac w totka albo poszukam "sponsora ;-)

ale na poczatek bedzie musial sie meczyc w Polskiej szkole;-)
,poznawac slownictwo z roznych dziedzin zycia) To od Was zalezy do jakiej szkoly trafi dziecko. Nalezy sie tym zainteresowac troche wczesniej, a nie gdy maluch skonczy 5 lat i juz bedzie musial isc do niej. Sa przerozne strony internetowe gdzie mozna w okolicy znalesc dobra szkole i zapisac sie juz wczesniej (ja zapisalam Kube gdy mial niecale 1,5 roku). Poza tym nie mozna pisac, ze angielskie szkoly maja niski poziom, bo jest tu zupelnie inny system uczenia (nie karza wkuwac jakis dziwnych rzeczy, tylko staraja sie uczyc myslenia i kojarzenia - czego niestety nasze szkoly nie ucza i bron boze nie neguje polskiego systemu szkolnictwa, bo na nim wyroslam) Nie przekreslajcie angielskiej szkoly, bo zle sie o nich wypowiada sporo rodzicow na roznych portalach, nie wiecie do jakich szkol te dzieci chodza, ile czasu rodzice poswiecaja na nauke z tymi dziecmi i czy w ogole poswiecja czas swoim dzieciom, jakie maja wyksztalcenie, jest wiele czynnikow wplywajacych na takie opinie.