reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dziecko pięciomiesięczne

Rób tak jak uważasz i nie słuchaj rad innych ;) Też się tak przejmowałam jak siedziałam na macierzyńskim i rozmyślałam całe dnie, a może tak, a może sr.ak powinnam robić. A szczerze to najważniejsze, żebyś ty była szczęśliwa to dziecko też będzie :)

reklama
Ja się najwięcej nasłuchałam od babek, które swoje dzieci już daaaawno odchowały i teraz najmądrzejsze. Pewnie zapomniały, jak to było. Karmiłam na żądanie, dużo przytulałam, nawet nosidełko kupiłam, jak się synek na wózek obraził, gdzieś około 3-go miesiąca życia. Oj, jak się przejmowałam i kombinowałam, bo przecież moje dziecko samo nie zasypia, moje dziecko chce do mnie na ręce i nie chce samo leżeć! Więcej szkody z tego przejmowania się, niż pożytku ze "złotych rad".

To nieodkładalne dziecko ma teraz 5 lat, zostanie z każdym na kilka godzin, nie ma żadnego problemu w relacjach bez mamy. Jak był niemowlakiem, to mnie potrzebował - i wtedy bardzo dużo się przytulaliśmy i bawiliśmy razem. Teraz to nawet bym chciała się czasem przytulić, a on nie. Bawić też się już woli z rówieśnikami, niż ze mną. Jeszcze noce mi zostały na tulenie, bo przychodzi codziennie do nas. Zapytałam, dlaczego przychodzi - "bo lubię się przytulać w nocy". No cóż. Ja też.

Witam, jestem mamą pięciomiesięcznego synka. Chciałabym zapytać o to jak zachowywały się Wasze dzieci w tym wieku. Naszym synkiem zajmujemy się cały dzień, praktycznie przez cały czas jest z nami:) Na macie sam bawi się góra 15 minut. Wyjątkiem są godziny, kiedy śpi, wtedy oczywiście też zaglądamy:) Lubi być przytulany, a jeśli chodzi o rozwój to bawi się już zabawkami, leży na brzuszku, prawie już raczkuje (trzyma się na własnych kolankach). Wydaje dźwięki, krzyczy ,,ma ma'' i gaworzy:) Bardzo rzadko płacze, jest dzieckiem wesołym. Czasem ,,ogląda" telewizor, kiedy jest z nami w salonie i akurat jest włączony (staramy się tego unikać). Czy to dobrze, że w ten sposób zajmujemy się dzieckiem czy powinien trochę więcej czasu spędzać sam? Jak było u Was? To nasze pierwsze dziecko. Z góry dziękuję za porady
Mam dwoje dzieci i każde jest inne:) starszy gdy miał 5 miesięcy potrafił zająć się sobą bardzo długo, a młodszemu muszę zapewniać co 15 minut inną rozrywkę
Starszego jak odłożyłam tak leżał w ciszy, a mlodszy gada, kręci się i zaczepia. Także nie ma co się sugerować innymi dziećmi oraz przekonaniami innych mam:)

Ja się najwięcej nasłuchałam od babek, które swoje dzieci już daaaawno odchowały i teraz najmądrzejsze. Pewnie zapomniały, jak to było. Karmiłam na żądanie, dużo przytulałam, nawet nosidełko kupiłam, jak się synek na wózek obraził, gdzieś około 3-go miesiąca życia. Oj, jak się przejmowałam i kombinowałam, bo przecież moje dziecko samo nie zasypia, moje dziecko chce do mnie na ręce i nie chce samo leżeć! Więcej szkody z tego przejmowania się, niż pożytku ze "złotych rad".

To nieodkładalne dziecko ma teraz 5 lat, zostanie z każdym na kilka godzin, nie ma żadnego problemu w relacjach bez mamy. Jak był niemowlakiem, to mnie potrzebował - i wtedy bardzo dużo się przytulaliśmy i bawiliśmy razem. Teraz to nawet bym chciała się czasem przytulić, a on nie. Bawić też się już woli z rówieśnikami, niż ze mną. Jeszcze noce mi zostały na tulenie, bo przychodzi codziennie do nas. Zapytałam, dlaczego przychodzi - "bo lubię się przytulać w nocy". No cóż. Ja też.

Ja jeszcze dodam, że takie małe dziecko zmienia się cały czas, ma skoki rozwojowe, ząbkowanie, swoje lęki i fazy, które są przejściowe, więc często wypracowanie jakiejs rutyny albo skupianie się na jednym nawyku nie ma sensu w danym momencie. Mi bardzo zależało, żeby spał sam w łóżeczku i spał, przesypiał całą nockę z jedną pobudka, dziecko ideal. Az do 6 miesiąca, pobudki co 1-2 h. Po 2 miesiącach bycia zombie powiedziałam, że psychicznie już nie dam rady i idzie do naszego łóżka. Nie, nie zaczął od razu przesypiać nocek, ale przynajmniej ja byłam w stanie funkcjonować na drugi dzień i się nim zająć (bo nie napiszę, że byłam wyspana). Tak samo drzemki kontaktowe, to była faza, potrzebował w tamtym okresie tego, a teraz śpi sam, a ja niepotrzebnie wtedy miałam wyrzuty sumienia zamiast korzystać z odpoczynku.

A i jeszcze na pocieszenie ci powiem, ze ja sie nasłuchałam, że nauczyłam dziecko nosić, że już od nas z łóżka nie wyjdzie (spi z nami), ze przecież popłacze i przestanie, ze na mnie wymusza itp. 😅 kiedys przejmowałam sie tak jak ty, ze moje dziecko tak nie potrafi np poleżeć spokojnie w wózku. Chyba wiekszosc z nas to przerobiła, a ty na pewno jestes świetna mama!
Dziękuję:) słyszę właśnie tego typu rzeczy:)

Do góry