reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Myslę, ze dobra ta zmiana tego zasiłku pielegnacyjnego. Kazdy grosz się przyda, 620zł, to już ładna sumka. Mieć, a nie mieć...?? Powoli i moze do tysiaka kiedys dojdą :-D.

reklama
FraniowaMamo, bardzo dziękuję za sugestię z kolorami. Spróbowałam z czarnobiałą szachownicą i wydawało mi się, że Mateuszek skupił się na moment... uffa :) Obserwuję go uważnie, ale macie rację, muszę mu troszkę odpuścić i poczekać aż "dorośnie" do poszczególnych umiejętności. W czwartek mamy wizytę u pediatry, więc jeszcze dopytam co i jak.
Dziewczyny, szczepiłyście Wasze Maluszki przeciwko pneumokokom? Powiedzieli nam w poradni szczepień, że Mateuszek jako dziecko z małą masą urodzeniową ma tą szczepionkę refundowana. Nie wiem tylko czy warto narażać go na kolejne kłucie... :( Po ostatnich szczepieniach obowiązkowych w 6 tygodniu miał strasznie popuchnięte nóżki :( Sama nie wiem co zrobić........
Pozdrawiam!

Wiesz co, pneumokoki to akurat jedna z 2 szczepionek, która ma Franio (druga to WZW, wiadomo dlaczego). W jego przypadku pneumokoki to był mu i juz - bo płuca.

Ja sama pamiętam jak panikowałam, choć mój też późny wcześniak.
Jeśli chodzi o pneumokoki to ja szczepiłam. Od naszej pediatry usłyszałam, że dla wcześniaków szczepionka na pneumokoki jest bardzo wskazana, bo chroni przynajmniej częściowo przed zapaleniem płuc, a wiadomo że wcześniaki mają je dużo słabsze niż dzieci urodzone o czasie. Dobrze, że masz refundowaną tę szczepionkę, u nas tak nie było :-(
Z tego co pamiętam po tej szczepionce nic na szczęście się nie działo, może Adaś był trochę bardziej senny.

Majko, ja mam nadzieję, że mi się kiedyś ten poziom paniki obniży, bo w przeciwnym razie zwariuje :confused: Mam tylko nadzieję, że nie nadejdzie taki dzień, że zacznę mojemu dziecku liczyć włosy na głowie i porównywać ze statystykami :blink:
Mnie w poradni szczepień powiedzieli, że ta szczepionka jest refundowana dla wszystkich maluchów z wagą urodzeniową poniżej 2500, ale nie wiem od kiedy tak jest..... być może to są jakieś nowe ustalenia. Może kolejną dawkę możecie mieć refundowaną? Bo z tego co wiem to potem dzieci się jeszcze doszczepia przeciw pneumokokom. Proponowali nam też szczepionkę przeciwko rotawirusowi, ale to już odpłatnie. Szczerze mówiąc ja się boję wszystkich szczepionek :-( i zawsze się obawiam jak Maluch na nie zareaguje. Gdyby mój synuś był śpiący po szczepionce to byłaby to dla mnie spora nowość ;-) bo Mateuszek w ogóle malutko śpi.......
Aha no i dzisaj obserwacji sufitu ciąg dalszy ;-) Zaczęłam się zastanawiać co to moje dziecko widzi na tym suficie............ Mmmm.. Nawet kolor ma ten sufit niezbyt ciekawy, bo biały........:confused: Próbowałam go dziś nawet przekonać, że sufit go nie wykarmi i żeby spojrzał na Mamę ;-) ale nic z tego. Czekam więc cierpliwie dalej :-p

Witam, czy na pneumokoki ta szczepionka to ten Prevenar? I ile dawek sie podaje? Bo nam w miejscu urodzenia dziecka czyli w Warszawie powiedzieli ze wczesniaki prevenaru dostaja 3 dawki. A w moim miescie wszystkim dzieciom bezplatnie podaja 2 dawki (nie tylko wczesniakom) i teraz pytanie, czy mam podawac malemu 3 dawke czy nie>? Dzieki za odp

Nadi, wszystko zalezy od tego, kiedy sie rozpocznie szczepienie.
Nie powiem ci co do miesiąca, ale bodaj jest to tak, ze jeśli pierwsza dawka do 1 r.ż to 3 dwaki w sumie, jesli pierwsza dawke dasz po 1 urodzinach to tylko 2 dawki.
Wcześniakom wszystkie dawki przysługują za free - nie wazle ile sponsoruje miasto. Miasto może mieć taki projekt, ale nasze dzieci mają szczepionki finansowane przez państwo.

Moje wcześniaki (późne) dostawały Prevenar za darmo. Teraz czekamy aż mały będzie na tyle długo zdrowy żeby dostać właśnie tą trzecią dawkę.
Ale decydujemy się nie szczepić małego tą szczepionką kojarzoną odra/świnka/różyczka.

Nam tez została trzecia dawka Prevenaru i też czekamy jak bedziemy dość długo zdrowi.
Monia ja właśnie szczepie Szymka tymi skojarzonymi, dlaczego zdecydowałaś inaczej? Mogą wystąpić gorsze powikłania??

reklama
Dzieki za poprzednia odp.
Kobietki, a ja z kolejnym pytaniem. Jesli mozecie to powiedzcie mi jak jest z ząbkami u wczesniakow? Czy mozliwe, zeby mojemu Damiankowi wychodziły?? Ma 7 miesiecy wieku metrykalnego i prawie 4 skorygowanego. Nie wiem czy to przyczyna zebow czy rozpoczecia cwiczen Vojty. Ma ciepłą główke, jest bardzo marudny, placzliwy, z rak prawie nie schodzi, zaczal spowrotem jesc w nocy co 2-3 godz po 60-70 ml, co zjadal 100-130. Gryzie smoka od butelki zamiast ssac i sie zlosci ze mu nie leci. Ślinienie to standard. Ssie rączki (zabawek jeszcze nie, poniewaz nie potrafi).Zrywa sie w nocy z płaczem. ... Jakie sa objawy wychodzacych zebow i jak to jest z wczesniakami?
Jak przystalo na mame wczesniaka juz panikuje, czy to oby zabki, a nie cos innego.

Do góry