reklama

Dziewczyny z chorą tarczycą, Pomóżcie!

Temat na forum 'Ciąża, poród, połóg' rozpoczęty przez lejdi_s, 28 Luty 2014.

  1. lejdi_s

    lejdi_s Początkująca w BB

    Dziewczyny! Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Teraz jestem w drugiej ciąży- 4-5 tydzień. Pierwsza ciąża bez problemów z tarczycą. Potem przez rok nie mogłam zajść w ciążę i wyszło podwyższone TSH (4,58) FT3 5,78 (3,5-6,5) FT4 16,33 (11,5-22,7). Potem zbijanie TSH Letroxem (25) potem znów zbijanie, bo wynik 3,7 i żeby szybko poszło to 50 i 75 na zmianę przez tydzień a potem (po tygodniu) 5 dni 50 dwa dni 75. I spadło...Za bardzo! Bo do 0,2! Potem wizyta u lekarza i dawka 6 dni po 50. I wtedy właśnie zaszłam w ciążę. A piszę do Was, bo jesteście bardziej doświadczone z tarczycą niż ja (od połowy października dopiero się leczę)! odebrałam dzisiaj wyniki i jestem zaniepokojona (bo wpadłam w nadczynność polekową!):TSH 0,04 FT3 6,03 (3,8-6) FT4 18,74 (7,86- 14,41) -inne wartości, ponieważ zmienili normy w labolatorium. I teraz nie wiem jak z dawką Letroxu. Jak na złość mój endo wyjechał będzie za miesiąc, a wizytę u innego lekarza mam dopiero w środę! Dziewczyny! Błagam, POMÓŻCIE!
     
  2. kejta

    kejta Zaciekawiona BB

    Ja mam co prawda wyniki OK ale ponad rok miałam za wysokie TSH i tak przypadkowo wtedy też nie umiałam zajść w ciąże.
    Ale moja koleżanka(też niedoczynność) miała w ciąży nawet 16 TSH! I urodził jej się zdrowy dzidziuś.

    Polecam szybko udać się do INNEGO endokrynologa.
     
  3. reklama
  4. polozna.1

    polozna.1 Początkująca w BB

    Cześć dziewczyny,
    Przeprowadzam badanie na temat nadciśnienia występującego w ciąży i czynników ryzyka które mogą predysponować do wystąpienia nadciśnienia w ciąży i połogu.
    Jeżeli macie wolne około 10 minut zapraszam do wypełnienia ankiety ( w badaniu mogą wziąć udział wszystkie panie ciężarne oraz w okresie połogu niekoniecznie z nadciśnieniem)

    link do ankiety
    Nadciśnienie tętnicze a ciąża - ankieta z Ankietka.pl

    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania
     
  5. margeritaa

    margeritaa Zaciekawiona BB

    Hej lejdi_s :) ja również mam problem z tarczycą, prawdopodobnie od kilku lat ale dowiedziałam się w ciązy, biorę Euthyrox 50 i lekarz zapewnia że wszystko powinno być ok, gdyż dziecko też wykształca swoją tarczycę :) także głowa do góry będzie dobrze :)
     
  6. Kajkaa

    Kajkaa Początkująca w BB

    Witajcie! Margeritaa, czy możesz zdradzić, jakie miałaś wyniki TSH? Ja jestem w 12 tc i dopiero teraz robiłam badania. Strasznie się boję, że to bardzo późno... TSH wyszło 3,94. Dostałam euthyrox 25.
     
  7. Lukrecja_85

    Lukrecja_85 Fanka BB :)

    Kajkaa ja jesgem w 4 tc i nagle wyszlo mi 3,8 a ja nigdy nie mialam.jazd z tarczycą i też dostalam euthyrox 25. Podobno dopiero po miesiacu sa efekty. Jak to u Ciebie bylo dalej?
     

Poleć forum