reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Edukacja Domowa

Kitsune

Moderator
Cześć 🙂 Szukam osób, których dzieci uczą się w domu. Mam 13-letniego syna z problemami szkolnymi. Rok szkolny powoli się kończy i znów zaczęłam się zastanawiać nad ED.

Chciałabym się dowiedzieć:
Jak się za to zabrać?
Jak to wygląda?
Czy to faktycznie może być dobre rozwiązanie?
Jak sobie radzicie z tego typu nauką?
Czy dzieci są faktycznie bardziej zadowolone/lepiej sobie radzą z nauką kiedy nie mają ciągłych kartkówek i sprawdzianów?
Czy dzieci są w stanie się skupić, oderwać od "rozpraszaczy" czy które mają w domu?
Z jakiej platformy korzystacie? (Widziałam, że jest ich kilka, zastanawiam się nad szkołą w chmurze)
Wiem, że sama nie jestem w stanie uczyć syna, więc czy da się to ogarnąć tylko z platformą i moją pomocą tylko w razie potrzeby? (Chcę mu pomagać jak tylko będę mogła, ale niestety nie mam wiedzy na takim poziomie żebym mogła być jego nauczycielką)

Jeśli macie jakieś porady/wskazówki to też napiszcie 🙂

reklama
Jeśli masz Facebooka to tak jest pełno grup na ten temat i poruszone już wszystkie możliwe wątpliwości :) przede wszystkim trzeba znaleść szkołę przyjazną edukacji domowej, każda taka szkoła inaczej działa i jeśli się z nią skontaktujesz to poprowadzi dalej:) szkoła w chmurze jest płatna i trzeba przejść rekruatacje , nie wiem kiedy się zaczyna.
Mam 5 dzieci, trójkę w ED pozostała dwójka to maluchy. Dasz radę, nie bądź nauczycielką dla dziecka bo to nie tędy droga :)
Myślę że 13 latek świetnie ogarnie z Twoją pomocą lub szkoły bo pamiętaj że szkoły przyjazne też pomagają jeśli są jakieś trudności:) zapraszam na priv jeśli chcesz jeszcze pogadać :) ja osobiście bardzo polecam i nie wyobrażam sobie innej edukacji :)

Zależy w czym leży problem. Czy Twoje dziecko ma opinię z poradni psychologiczno-pedagogicznej?
Tak. Syn ma ADHD, trudności ze skupieniem, z nauką. Jest nadpobudliwy, więc każda zwrócenie uwagi przez nauczyciela działa na niego bardzo źle, zamyka się w sobie, źle odbiera niektóre uwagi. Szukam sposobu żeby mu jak najbardziej pomóc

Porozmawiaj z pedagogiem szkolnym. Orientuje się w Waszej sytuacji. Moze nauczanie domowe na zasadzie przychodzenia nauczycieli do Was do domu.

Do góry