reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

Mówiłam, że od razu 60 dni można wziąć tak zrobiła moja kuzynka. O resztę miałam dopytać, więc nie wprowadziłam w błąd ... :crazy:
Mówiłam, ze raczej nie ale nie jestem pewna na 100% i dopytam.

Przyznaje, że nie pamiętałam z kim rozmawiałam na ten temat :sorry: Ale nie mam do nikogo pretensji ;-) Poprostu zastanawiam się co w takim razie zrobić... :zawstydzona/y:

reklama
Siedem dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego musisz złożyć podanie u pracodawcy o tzw urlop fakultatywny.
Co do podania, to pewnie napiszę coś w stylu "...proszę o przyznanie mi dwóch tygodni urlopu fakultatywnego..."

Dobre i te dwa dodatkowe tygodnie. Przeraża mnie myśl, że będe musiała wrócić do pracy i zostawić Julisię z opiekunką. Na dodatek moja sprawdzona niania już zajęta i muszę szukać nowej:-(.

Z innej beczki. Dopiero teraz zebrałam się żeby złożyć o becikowe i okazało się, ze też muszę dostarczyć zaświadczenie od lekarz, że byłam pod opieka od 10 tyg ciąży. To weszło 1 listopada i liczy się data złożenia podania ponoć, a nie data porodu.

Czy któraś z Was pisała już wniosek o dodatkowy urlop macierzyński?
co on powinien zawierać i w jakiej formie powinien być napisany?
Pamiętajcie także że tatuś również może zostać 1 tydzień z dzieckiem.

Wraz z nowym rokiem rodzice uzyskają prawo do dwóch tygodni fakultatywnego urlopu macierzyńskiego, który będzie mogła wykorzystać albo mama, albo ojciec dziecka. Uprawnienie to będzie przysługiwać także rodzicom dzieci urodzonych w tym roku, jeżeli 1 stycznia 2010 roku będą jeszcze przebywać na zwykłym urlopie macierzyńskim.
Od 1 stycznia 2010 roku ojcom dzieci będzie przysługiwać jeden tydzień urlopu ojcowskiego. Urlop ten powinien być wykorzystany przed ukończeniem pierwszego roku życia dziecka. W 2011 roku urlop ten wyniesie także jeden tydzień.
Od 1 stycznia 2012 roku będą to już dwa tygodnie. Tak samo będzie w następnych latach.
Na siedem dni przed planowanym terminem urlopu tata powinien wystąpić z pisemnym wnioskiem do pracodawcy. Pracownicy mogą go złożyć jeszcze w grudniu 2009 roku.
Pracodawca nie będzie mógł zakwestionować terminu urlopu wskazanego we wniosku.
Za okres korzystania z tego urlopu mężczyźnie będzie przysługiwał zasiłek macierzyński.

ja właśnie jutro będę pisać i wysyłać ten wniosek...
a napiszę coś takiego: Proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego-fakultatywnego w wymiarze 2 tygodni od dnia... do dnia...
no i chyba tyle, no bo co jeszcze napisać?

reklama
Wlasnie zasiadlam do pisania podania o ten urlop,bo maz jutro bedzie u mnie w firmie to podrzuci....i teraz mam pytanie:czy po tym urlopie fakultatywnym,to pisac podanie o urlop wypoczynkowy,czy o wychowawczy?
Dzwonilam do szefa,ale on dokladnie nie wie i kazal mi 2 wersje napisac....:sorry:
Ale jesli chodzi o wychowawczy to mam jeszcze jeden problem,bo :czy np.maz moze tez pojsc na wychowawczy?Ale rownoczesnie ze mna,czy osobno,bo w podaniu o urlop trzeba to uwzglednic i teraz juz zglupialam.....a znalazlam cos takiego,poczytajcie:Wychowawczy dla ojca - www.slowo.com.pl
A tu o wychowawczym: Wszystko o urlopie wychowawczym | Mamy prawa Mamy

Do góry