• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Formalności po narodzinach dziecka

Anet ja najpierw wybiera stry urlop, potem cały nowy, bo nowy proporcjonalni edo miesięcy wychowawczego zostaje zabrany i tak mi Pani w kadrach podpowiedziała, że dla mnie to lepiej.
Bo jakbym poszła na 6 mc wychowawczego to z 26 dni urlopu zostaje mi 13 i na tym tracę.

Co do ojca na wychowawczym nic nie wiem. Mój ma firmę więc i tak nie było sensu się tym interesować.

reklama
no ale w tym linku o urlopach wychowawczych dla ojcow....,Piwonia, jest napisane ze chyba mozna(albo ja zle zrozumialam)ale nie dluzej niz 3 miesiace.....
Deli to za 2010 tez nam sie urlop wypoczynkowy nalezy?Bo ja to nie czajkowska w tych sprawach...:sorry:
Chyba ze ty nie idziesz na wychowawczy, czy tak?
Bo ja zamierzam isc (choc,bedzie on bezplatny),na caly,czyli 3 lata

Ostatnia edycja:
najpierw wybierasz stary urlop,potem możesz wybrać cały nowy i dopiero iść na wychowawczy tak zrobiła koleżanka,ale co do wychowawczego tatusiów to niewiem na 100% jak to jest,możliwe ze mogą oboje,ale dopytałabym gdzies u fachowca co sie na tym zna

ale tam pisze,że jeśli tata chce skorzystać z urlopu,to matka pisze pismo,że nie korzysta z urlopu wychowawczego wiec raczej tylko jedno z rodziców moze mieć

Ostatnia edycja:
Ja idę na wychowawczy i żeby mi nie zabrali urlopu sami i bym nie była stratna przed wychowawczym wybieram stary urlop a potem cały nowy
Tylko ze ja na razie na 3 mc a potem się okaże

Rozpoczyna się nowy rok kalendarzowy i urlop się nam wypoczynkowy należy za 2010

To dzieki dziewczyny,za odpowiedz.....teraz jeszcze mnie meczy sprawa z wychowawczym dla tatusia....bo Iwonko tam pisze cos takiego,cytuje:

Podobno kodeks pracy przewiduje możliwość równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego zarówno przez matkę, jak i ojca małego dziecka?
- Kwestie te reguluje paragraf 3 w artykule 186 kodeksu pracy. Zgodnie z jego zapisem rodzice lub opiekunowie dziecka, jeżeli spełniają warunki do korzystania z urlopu wychowawczego, mogą jednocześnie z niego korzystać, ale przez okres nie przekraczający 3 miesięcy. Do wniosku o udzielenie urlopu, który odrębnie składa matka i odrębnie ojciec dziecka, każde u swojego pracodawcy, trzeba dołączyć pisemne oświadczenie drugiego z rodziców o okresie, w którym zamierza on korzystać z urlopu wychowawczego.

Wiec jak wy to rozumiecie,bo pisze: ,,ze moga jednoczesnie z niego korzystac,ale przez okres nie przekraczajacy 3 miesiecy"...wiec moga czy nie??

Ostatnia edycja:
Wlasnie zasiadlam do pisania podania o ten urlop,bo maz jutro bedzie u mnie w firmie to podrzuci....i teraz mam pytanie:czy po tym urlopie fakultatywnym,to pisac podanie o urlop wypoczynkowy,czy o wychowawczy?
Dzwonilam do szefa,ale on dokladnie nie wie i kazal mi 2 wersje napisac....:sorry:
Ale jesli chodzi o wychowawczy to mam jeszcze jeden problem,bo :czy np.maz moze tez pojsc na wychowawczy?Ale rownoczesnie ze mna,czy osobno,bo w podaniu o urlop trzeba to uwzglednic i teraz juz zglupialam.....a znalazlam cos takiego,poczytajcie:Wychowawczy dla ojca - www.slowo.com.pl
A tu o wychowawczym: Wszystko o urlopie wychowawczym | Mamy prawa Mamy
ja podanie o dodatkowy macierzyński już napisałam i wysłałam
po macierzyńskim idę na urlop wypoczynkowy, a dopiero potem na wychowawczy
a mogę po wypoczynkowym wziąć 2 dni dla matki z dzieckiem? należy się?

reklama
Oczywiście, że możesz
Mi się nie należą 2 tygodnie dodatkowe, bo Oliwia z 4 sierpnia i najpierw napisałam 2 dni opieki, potem mam 1 dzień wolny za 24 grudnia :))) i dopiero mój wypoczynkowy :)))
Trzeba wszystko wykorzystać co się da :)))

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry