reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

Anet ja najpierw wybiera stry urlop, potem cały nowy, bo nowy proporcjonalni edo miesięcy wychowawczego zostaje zabrany i tak mi Pani w kadrach podpowiedziała, że dla mnie to lepiej.
Bo jakbym poszła na 6 mc wychowawczego to z 26 dni urlopu zostaje mi 13 i na tym tracę.

Co do ojca na wychowawczym nic nie wiem. Mój ma firmę więc i tak nie było sensu się tym interesować.

reklama
no ale w tym linku o urlopach wychowawczych dla ojcow....,Piwonia, jest napisane ze chyba mozna(albo ja zle zrozumialam)ale nie dluzej niz 3 miesiace.....
Deli to za 2010 tez nam sie urlop wypoczynkowy nalezy?Bo ja to nie czajkowska w tych sprawach...:sorry:
Chyba ze ty nie idziesz na wychowawczy, czy tak?
Bo ja zamierzam isc (choc,bedzie on bezplatny),na caly,czyli 3 lata

Ostatnia edycja:
najpierw wybierasz stary urlop,potem możesz wybrać cały nowy i dopiero iść na wychowawczy tak zrobiła koleżanka,ale co do wychowawczego tatusiów to niewiem na 100% jak to jest,możliwe ze mogą oboje,ale dopytałabym gdzies u fachowca co sie na tym zna

ale tam pisze,że jeśli tata chce skorzystać z urlopu,to matka pisze pismo,że nie korzysta z urlopu wychowawczego wiec raczej tylko jedno z rodziców moze mieć

Ostatnia edycja:
Ja idę na wychowawczy i żeby mi nie zabrali urlopu sami i bym nie była stratna przed wychowawczym wybieram stary urlop a potem cały nowy
Tylko ze ja na razie na 3 mc a potem się okaże

Rozpoczyna się nowy rok kalendarzowy i urlop się nam wypoczynkowy należy za 2010

To dzieki dziewczyny,za odpowiedz.....teraz jeszcze mnie meczy sprawa z wychowawczym dla tatusia....bo Iwonko tam pisze cos takiego,cytuje:

Podobno kodeks pracy przewiduje możliwość równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego zarówno przez matkę, jak i ojca małego dziecka?
- Kwestie te reguluje paragraf 3 w artykule 186 kodeksu pracy. Zgodnie z jego zapisem rodzice lub opiekunowie dziecka, jeżeli spełniają warunki do korzystania z urlopu wychowawczego, mogą jednocześnie z niego korzystać, ale przez okres nie przekraczający 3 miesięcy. Do wniosku o udzielenie urlopu, który odrębnie składa matka i odrębnie ojciec dziecka, każde u swojego pracodawcy, trzeba dołączyć pisemne oświadczenie drugiego z rodziców o okresie, w którym zamierza on korzystać z urlopu wychowawczego.

Wiec jak wy to rozumiecie,bo pisze: ,,ze moga jednoczesnie z niego korzystac,ale przez okres nie przekraczajacy 3 miesiecy"...wiec moga czy nie??

Ostatnia edycja:
Wlasnie zasiadlam do pisania podania o ten urlop,bo maz jutro bedzie u mnie w firmie to podrzuci....i teraz mam pytanie:czy po tym urlopie fakultatywnym,to pisac podanie o urlop wypoczynkowy,czy o wychowawczy?
Dzwonilam do szefa,ale on dokladnie nie wie i kazal mi 2 wersje napisac....:sorry:
Ale jesli chodzi o wychowawczy to mam jeszcze jeden problem,bo :czy np.maz moze tez pojsc na wychowawczy?Ale rownoczesnie ze mna,czy osobno,bo w podaniu o urlop trzeba to uwzglednic i teraz juz zglupialam.....a znalazlam cos takiego,poczytajcie:Wychowawczy dla ojca - www.slowo.com.pl
A tu o wychowawczym: Wszystko o urlopie wychowawczym | Mamy prawa Mamy
ja podanie o dodatkowy macierzyński już napisałam i wysłałam
po macierzyńskim idę na urlop wypoczynkowy, a dopiero potem na wychowawczy
a mogę po wypoczynkowym wziąć 2 dni dla matki z dzieckiem? należy się?

reklama
Oczywiście, że możesz
Mi się nie należą 2 tygodnie dodatkowe, bo Oliwia z 4 sierpnia i najpierw napisałam 2 dni opieki, potem mam 1 dzień wolny za 24 grudnia :))) i dopiero mój wypoczynkowy :)))
Trzeba wszystko wykorzystać co się da :)))

Do góry