reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Formalności po porodzie

reklama
Nie idą.
Urodziłam 3 dzieci jednemu facetowi bez ślubu i za każdym razem uznanie musiało być oddzielnie na każde dziecko (lata 2011, 2015 i 2023)
Ja jak zgłaszałam w urzędzie to tak mi tam powiedziano. To było 2023. Czyli urzędnik wprowadził mnie w błąd? Bo nawet nie planowałam się tam teraz wybierać.

Ja jak zgłaszałam w urzędzie to tak mi tam powiedziano. To było 2023. Czyli urzędnik wprowadził mnie w błąd? Bo nawet nie planowałam się tam teraz wybierać.

1.jpg

Nam nikt nigdy nie mówił, ze tu działa jakiś automat no bo w sumie to by było lekko kuriozalne nawet na chłopski rozum w mojej ocenie.
Co do wprowadzenia w błąd przez urzędnika - cóż ... ja wszędzie czytałam, że wystarczy jak pójdziemy do dowolnego urzędu z kartą ciąży i dowodami osobistymi. Poszliśmy, a oni stwierdzili, że potrzebują mój akt urodzenia 🤡 i nie zdążyłam tego ogarnąć bo kilka dni później już byłam w szpitalu (grudzień 2023)

Zobacz załącznik 1707159

Nam nikt nigdy nie mówił, ze tu działa jakiś automat no bo w sumie to by było lekko kuriozalne nawet na chłopski rozum w mojej ocenie.
Co do wprowadzenia w błąd przez urzędnika - cóż ... ja wszędzie czytałam, że wystarczy jak pójdziemy do dowolnego urzędu z kartą ciąży i dowodami osobistymi. Poszliśmy, a oni stwierdzili, że potrzebują mój akt urodzenia 🤡 i nie zdążyłam tego ogarnąć bo kilka dni później już byłam w szpitalu (grudzień 2023)
No nam tak powiedziano, trochę wydawało mi się to dziwne, ale w tym kraju nawet idiotyzm przestają dziwić. Dobrze, że ode mnie nie chcieli aktu urodzenia, bo dopiero nie dawno udało mi się go odnaleźć u rodziców.

Zobacz załącznik 1707159

tak samo jak i wszędzie jest napisane, że matka zgłasza ojca, a ojciec ma 30 dni na potwierdzenie tego... Byłam w 3 urzędach i w każdym kazali przyjść mi i ojcu w tym samym czasie.

Ojciec może uznać ojcostwo jeszcze przed porodem i później już może wszystkie sprawy ogarniać sam.

Ale tutaj chyba chodzi o co innego.
Że autorka szła sama do urzędu i zgłaszała Pana X jako ojca i że on miał 30 dni, żeby sam pójść do tego urzędu i to potwierdzić - jak rozumiem przed porodem.

A to tak nie działa - trzeba iść razem czy to przed czy po porodzie

Ale tutaj chyba chodzi o co innego.
Że autorka szła sama do urzędu i zgłaszała Pana X jako ojca i że on miał 30 dni, żeby sam pójść do tego urzędu i to potwierdzić - jak rozumiem przed porodem.

A to tak nie działa - trzeba iść razem czy to przed czy po porodzie
Racja. W sumie mogłam nie cytować, a po prostu dać to info, bo akurat my sami nie widzieliśmy o tym uznaniu ojcostwa przed porodem i w sumie chyba nie jest to dość rozpowszechniona wiedza, że można to zrobić wcześniej. Oczywiście trzeba być do tego z partnerem. Tylko ważna sprawa - w dniu porodu ojciec powinien dostarczyć ten dokument do szpitala. Mój oczywiście zapomniał i dokumentację medyczną razem z książeczką syn miał założone na moje nazwisko. 😅 Później ułatwia to sprawę o tyle, że rejestracji może dokonać już tylko ojciec, bez naszego udziału.

reklama
Do góry