reklama

Formalności

Dziewczyny powiedzcie mi czy pracodawca ma prawo odmówić urlopu wychowawczego? I czy można ten urlop wykorzystać np na 2 razy do jakiegos określonego czasu? Czy jak się pójdzie do pracy to już nigdy o ten urlop nie można się starać?Ja nie brałam nigdy takiej opcji pod uwagę,ale moja przyjaciółka mnie dziś pytała i szczerze mówiąc nie wiedziałam co jej odpowiedzieć.

reklama
Czarodziejka można z niego skorzystać bezpośrednio po urlopie macierzyńskim lub później - nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia poza tym:

"...Pracodawca nie może odmowić Ci skorzystania z urlopu wychowawczego, w żadnym wypadku (oczywiście przy spełnieniu określinych prawem warunków)
Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
§ 2. Pracownik mający okres zatrudnienia określony w § 1, bez względu na to, czy korzystał z urlopu wychowawczego przewidzianego w tym przepisie, może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia, jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika.
§ 3. Rodzice lub opiekunowie dziecka spełniający warunki do korzystania z urlopu wychowawczego mogą jednocześnie korzystać z takiego urlopu przez okres nieprzekraczający 3 miesięcy.
§ 4. Urlopu wychowawczego udziela się na wniosek pracownika.
§ 5. Urlop wychowawczy może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach..."

Na to wychodzi, że tak :))))

Ostatnia edycja:
czarodziejka, jak najbardziej tak można :tak:możesz iść tak naprawde w każdej chwili o ile masz za sobą przynajmniej pół roku jakiejkolwiek pracy na podstawie umowy o prace i wychowujesz dziecko, które nie skończyło 4 roku życia i nie korzystałaś już 4 razy z urlopu wychowawczego lub dłużej niż 3 lata. Np. wracasz po macierzyńskim pracujesz 2 miesiące ale nagle coś się psuje w pracy albo stwierdzasz że chcesz jednak siedzieć w domku to składasz podanie o urlop wychowawczy min. 2 tyg przed jego rozpoczęciem i cześć :-) pracodawcy nic do tego bo ci nie płaci, tylko że zostaje bez pracownika ale cóż ... życie ;-)

Generalnie wszystko to co wkleiła Kania ;-)

bardzo dziękuję,zaraz wkleję to co napisałyście psiapsiółce na gg :-) Ja mam zamiar korzystać z wychowawczego,ale myślałam raczej o dłuższym urlopie,ale skoro tak można to kto wie,jak brak kasy przyciśnie to wygląda na to,że można będzie kombinować.

Dziewczyny tym razem ja mam od siebie pytanie i jeśli sie orientujecie to potrzebuję odpowiedzi w miarę szybko.Mój pracodawca wymyślił,że nie moge wziąść urlopu wypoczynkowego za 2010 rok i 2011 rok jeżeli idę na wychowawczy.Tzn według niego,gdzieś wyczytał mogę iść na zaległy urlop wypoczynkowy za 2010 rok i wychowawczy,ale jeśli już będę chciała też wziąść za 2011 to mam się zrzec wychowawczego.Mam mieć z nim rozmowę na ten temat i nie wiem jak się przygotować nigdzie nie moge znależć o powiązaniu urlopu wypoczynkowego i wychowawczego???? Błagam pomóżcie

"Zgodnie z art. 163 § 3 kodeksu pracy, na wniosek pracownicy, pracodawca udziela jej bezpośrednio po urlopie macierzyńskim urlopu wypoczynkowego. Pracodawca związany jest wnioskiem pracownicy, nie może odmówić udzielnie urlopu wypoczynkowego, zaś zasada udzielania urlopów zgodnie z planem urlopów nie jest stosowana. Musi jednak przestrzegać Pani trybu udzielania urlopu, ustalonego przez pracodawcę. Na prawo do urlopu wypoczynkowego nie ma również wpływu fakt, że zamierza Pani skorzystać następnie z urlopu wychowawczego"

link do stronki Urlop wychowawczy, a urlop wypoczynkowy - Kobieta - WP.PL

i jeszcze znalazłam coś takiego:
"Stosownie do art. 163 par. 3 Kodeksu pracy, pracodawca ma obowiązek udzielić pracownicy, na jej wniosek, całego przysługującego jej urlopu wypoczynkowego, bezpośrednio po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Zatem pracodawca nie ma prawa, by takiego urlopu w tym terminie nie udzielić, jeżeli pracownica złożyła wniosek. Będzie Pani zatem mogła wykorzystać zaległy urlop za 2005 i 2006r. oraz urlop za rok 2007, do którego prawo nabędzie Pani z dniem 01.01.2007r. czyli w trakcie przebywania na zaległym urlopie wypoczynkowym za poprzednie lata.
Co się zaś tyczy urlopu wychowawczego - może Pani opbecnie już złozyć wniosek o jego udzielenie - bezpośrednio po zakończeniu urlopu wypoczynkowego. Pracodawca również takiemu wnioskowi nie może się przeciwstawić. Co więcej, od momentu złożenia wniosku o urlop wychowawczy, pracodawca nie ma już prawa rozwiązać z Panią stosunku pracy (art. 186(1) kp). Bedzie mógł to uczynić wówczas tylko w przypadku likwidacji bądź upadłości całego zakładu pracy."

Ostatnia edycja:
czarodziejkaM mi się skończył macierzyński,mogłam przejść odrazu na wychowawczy,lecz po macierzyńskim wzięłam zaległy urlop za 201o i za bieżący 2011-wyplaca mi go pracodawca,a potem przechodzę na wychowawczy,który kończy się wraz z wygaśnięciem umowy tj.31lipca 2011.Także Twój pracodawca coś zle poczytał

Czarodziejka mi w pracy powiedzieli że ja MUSZĘ wybrać urlop zaległy za 2010 rok i bieżący za 2011 rok jeżeli chcę iść na wychowowczy (do końca 2011 roku będę na wychowawczym). Najpierw muszę wybrać cały urlop zaległy i bieżący jeżeli chcę iść na wychowawczy - tak ja miałam. Tylko że ja do końca roku będę na urlopie wychowawczym, nie wiem jak by było gdybym wcześniej wracała...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry