reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Formalości i takie tam oficjalne sprawy

ojoj, sie namieszało- ja tylko powiedziałam najniższy a to jest stawka preferencyjna, dla majacych własna działalnośc po raz pierwszy... zostawmy to bo ja się po prostu nie znam i nie umiem wytłumaczyć, pójdę do ZUS i cośtam mi zapłaca lol.

reklama
Sorga moja mama mówiła dokładnie tak jak pisze szopka. Czyli niestety dużo tego nie będzie :-(

piszę odnośnie ulgi rodzinnej - powiedzcie mi, czy dobrze rozumiem, że przy rozliczeniu rocznym mogę odliczyć 1145,08 bez wzgl. na to, że Misiek urodził się w czerwcu (czyli nie dzieląc tego na miesiące)? i czy muszę sięrozliczać wspólnie z mężem, czy możemy oddzielnie? na ogół moje czytanie ze zrozumieniem wypada całkiem nieźle, ale czasem wolę się upewnić;-)

znalazłam już potwierdzenie swoich przypuszczeń, co do kwoty
ale jak z tym wspólnym rozliczeniem?

Jeśli chodzi o kwotę, to przysługuje nam całość, bez względu na miesiąc urodzenia :tak: Rozliczać nie trzeba się wspólnie, ale ulgę można odliczyć tylko raz na jedno dziecko (znaczy nie może i mąż i żona). Jeśli rodzice są np po rozwodzie, to mogą odliczyć proporcjonalnie do czasu który spędza u nich dziecko. Np. jeśli ojciec opiekuje się dzieckiem przez 2 miesiące w roku, to może odliczyć sobie 2/12 tej kwoty, a pozostałą częśćodlicza matka.
Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłam ;-)

dzięki, chodziło mi właśnie o to czy musimy wspólnie (gdzieś wyczytałam); a to że tylko raz to wiem (a szkoda;-))

reklama
Jeśli chodzi o kwotę, to przysługuje nam całość, bez względu na miesiąc urodzenia :tak: Rozliczać nie trzeba się wspólnie, ale ulgę można odliczyć tylko raz na jedno dziecko (znaczy nie może i mąż i żona). Jeśli rodzice są np po rozwodzie, to mogą odliczyć proporcjonalnie do czasu który spędza u nich dziecko. Np. jeśli ojciec opiekuje się dzieckiem przez 2 miesiące w roku, to może odliczyć sobie 2/12 tej kwoty, a pozostałą częśćodlicza matka.
Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłam ;-)
Jolka jestem pod wrażeniem :-)
Kachasku nie musicie rozliczać sie razem żeby skorzystać z ulgi na dzieci. Tylko w takim przypadku ulgę odliczasz albo Ty albo mąż:-)

reklama
Do góry