reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

gadu gadu a jesc trzeba... czyli nasze przepisy :-)

Amelka, to może moja wersja canneloni?

Opakowanie rurek canneloni
30-40 dag mielonego mięsa( najlepsza łopatka mielona)
20 dag pieczarek , papryka czerwona
2 ząbki czosnku, mała cebula
sól, pieprz, bazylia
pomidory w puszce, sok pomidorowy lub keczup ziołowy
ser zółty do posypania

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, mięsko i resztę składników, przesmażyć.

Poczekać aż ostygnie, farszem nadziwać rurki i układać je w naczyniu żaroodpornym. Zalać pomidorami- posypać solą pieprzem i ziołami. Na sam koniec posypać serem żółtym i zapiekać w piekarniku wg instrukcji makaronu.
Smacznego:)

P.s. Tym samym farszem można nadziewać czerwone papryki i piec w piekarniku...miodzio:-)


Karkówka Beny:
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju

Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4 :)


Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich

Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka

Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką.


Domowe 3BIT

300g herbatników typu petit

400g masy karmelowej z puszki(ale nie polecam jej moim zdaniem zepsuła mi smak ciasta polecam mleko skondensowane słodzone gotowac na małym ogniu ok 3 godzin uwazając by cały czas puszka zanurzona była w wodzie jest duzo smaczniejsza:)
2-3 łyzki płatków migdałowych
3 szkl mleka(osobiscie radze dodac z pół szklanki mniej mnie budyn zlał sie z ciasta)
2 budynie waniliowe
1/2 kostki masła
esencja waniliowa
3/4 szkl cukru (ale ja jej nie dodawałam )
szklanka śmietany 30%
2łyżki żelatyny
wiórki czekoladowe

WYKONANIE:
Prostokatna formę wyłoyc herbatnikami.Jezeli bedziecie uzywac gotowej masy karmelowej trzeba ja podgrzac (ale jest do d....y).Wylac na ciastka,posypac płatkami migdałowymi i przykryc warstwą herbatników.
2 szzkl mleka zagotowac do wrzacego mleka wlac budynie wymieszane z pozostałą częscia mleka.Włożyc masło i gotowac 2 minuty dodac esencje i 1/2 szkl cukru(ja go nie dodawałam)
Przestudzony krem wylac na herbatniki i przykryc klejna warstwa herbatników lekko docisnac.wstawic do lodówki.
Schłodona smietane ubic z reszta cukru (ja ubijam najpierw na sztywno smietane a póziej dodaje cukier puder lepiej sie łaczy).Zelatyne rozpuscic w łyzce zimnej wody jak zastygnie dodac 2 łyzki wrzatku i too wlac do smietany. krem rozsmarowac na ciescie posypac wiórkami czekoladowymi.

polecam naprawde smaczne jak mówiłam ja troszke uzyłam swojej weny ale mleko bedzie lepsze niz gotowa masa

smacznego
 
Ostatnia edycja:
reklama
Gotowane mięso...zamiast sklepowej wędliny

2 litry wody
2 kilo mięsa
łyżka majeranku
łyżka cukru
łyżka pieprzu
1/2 szklanki soli zwykłej lub peklowej
4 ząbki czosnku

Z wody i pozostałych składników zrobić zalewę, czyli wszystko wymieszać.
Do zalewy włożyć mięso zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić. Po 12 godzinach zagotować ponownie i gotować 3 minutę. Ostudzić w zalewie.Po 12 godzinach zagotować ponownie i gotować 2 minuty. Koniec :)

To przepis od babci. Nie mam pojęcia czemu tyle a nie więcej się mięso gotuje, ale wychodzi pyszne, mięciutkie i smaczne. Hania się zajada. Jeśli chodzi o wybór mięsa to chyba najlepiej schab lub szynkę kupić, bo to chude i dobre dla dzieci. Ja uwielbiam indyka. Można na zimno jeść jako wędlinkę, a można z jakimś sosikiem na ciepło.
Ja połowę potem mrożę i mam zawsze na czarną godzinę obiad lub wędlinkę. No i jeszcze jedna zaleta, dla uczuleniowców na konserwanty to jest niezłe wyjście
 
Saly co do soli w tym przepisie użyłabym tylko zwykłej - nie peklowej dlatego że ta ma saletrę i gotowanie mięsa tyle razy z saletrą mi się nie uśmiecha...
Soli peklowej używam przy 'przygotowywaniu' mięsa do marynowania, rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę, wkładam mięso (mocno ściśnięte np. nitką, albo w takiej wysokiej misce w której mu ciasno) i tak na jeden dzień. Potem jeszcze na noc w jakiejś marynacie (zazwyczaj radosna twórczość ;-)) i piekę.
Też jest na obiad albo na chlebek :tak::tak:

A indyka (pierś) smaruję na noc w musztardą wymieszaną z połową łyżki soli, 2-3 łyżkami oliwy i zgniecionym czosnkiem, na drugi dzień piekę i też jest super :tak::tak:

Gotowaną szynkę robiłam raz, wg przepisu z internetu, chociaż też go zmodyfikowałam, bo nie było w nim moich ulubionych ziół prowansalskich ;-)
Zazwyczaj piekę mięcho, ale Twój przepis na pewno wykorzystam :tak::tak:
 
Sałatka
1 słoiczek selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
por duży,a nawet dwa
2 jabłka duże
20 dag szynki
5 jajek ugotowanych
3 sosy sałatkowe Knorr
ok 3 - 4 łyżki majonezu

Por,jabłka,jajka ,szynkę ananasa pokroić dodac odcedzoną kukurydzę i seler.Sosy sałatkowe zrobic jak na opakowaniu i dodac.Majonez wg uznania,mozna tez dodac troche jogurtu naturalnego.Nie trzeba przyprawiać.
Smacznego!
 
Fajny watek, to moze i ja dodam cos "mojego";-)


  • Ciasto z masa ananasowa i beza

    Biszkopt:
    5 jaj
    5 lyzek maki
    5 lyzek cukru
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

    Beza :
    4 bialka
    1 szklanka cukru
    20 dag kokosu

    Bialka ubic z cukrem i delikatnie dodac kokos mieszajac lyzka. Piec 20 min. na tej samej wielkosci blaszce co biszkopt. Blache nalezy wylozyc papierem do pieczenia lub alufolia.

    Masa ananasowa :
    1 puszka pokrojonego ananasa
    1 budyn smietankowy
    1 lyzka cukru
    1 kostka masla

    Syrop z ananasow odlac do szklanki. Jezeli nie bedzie calej szklanki tego soku to nalezy dopelnic ja woda.
    Na tym ugotowac budyn z rozbeltanymi 2 zoltkami - wystudzic.
    Maslo i budyn zmiksowac na puszysta mase i nastepnie dodac ananasy - wymieszac lyzka.

    Przekladamy :
    Biszkopt (mozna nasaczyc troszke) -> masa -> beza.

    Wstawiamy do lodowki. najlepiej smakuje na nastepny dzien - jest bardziej wilgotne. No niebo w gebie:biggrin2:

 
Ostatnia edycja:
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

3 opakowania zupek chińskich (najlepiej Vifon, oczywiście) 1 ostra, 2 łagodne
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
cycki z jednego kurczaka (z rożna, smażone, gotowane-nie ważne, ma być dobre :laugh2:)
2 czerwone papryki
1 średni majonez

Kapuchę pokroić na drobne, cycki z kurczaka w kostkę, paprykę też. Dodać kukurydzę (bez soczku, rzecz jasna :-p), makaron z zupek rozgnieść i wrzucić do pozostałych składników. Dodać WSZYSTKIE przyprawy z zupek. Dodać majonez, pomieszać i poczekać minimum 5 minut, żeby makaron mógł zmięknąć.

To moja ulubiona sałatka :-D
 
reklama
a skąd wzięłaś mąkę owsianą?? ze sklepu eko na Ozimskiej???

no i moja droga...sprawdź jaką masz kamicę...jeśli szczawianową to....zero czekolady :-(
 
Do góry