Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Duża ilość spożywanej marchwi, pomarańczy, brzoskwiń, czy innych żółtych owoców może powodować karotenoze. Objawia się ona właśnie zmianą koloru skóry na żółtawy odcień. Zmiany te najbardziej widoczne są na nosie, oraz wewnętrznej części stóp i dłoni. Ich pojawienie się jest sygnałem, że organizm przyjmuje zbyt dużą dawkę beta-karotenu, niż jest to potrzebne. Przypadłość ta nie jest szkodliwa, jednak warto ograniczyć ilość spożywanych produktów zawierających beta-karoten.Czy po podawaniu gerberków z marchewki lub na bazie marchewki dziecku może się zmienić kolor skóry który wygląda na nieco żółty?
Mam właśnie taką sytuację i synek jest głównie w okolicach twarzy czy głowy żółty.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
No ubrudzony jest ale na twarzy, nie na uszach i czy brzuchu. Jadł dwa gerberki dziennie z marchewką.A je codziennie marchewke? Dlugo trzeba ją jeść aby zmienił się kolor skóry. Może źle ją toleruje? Ewetualnie jak jecie to jest cały ubrudzony i musisz go lepiej doczyścić. Nie jest to złośliwość znam to z autopsji![]()