reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Tak, oznacza. Dziewczyny miały tu też takie wyniki. Do ogarnięcia dietą plus jak trzeba to insulinę.Glukoza na czczo 106w czwartek idę z wynikami do lekarza, ale chciałam zapytać czy ktoś miał podobny wynik i czy to już oznacza cukrzyce ciążową?
lady in black
Moderator
Tak, cukrzyca. Wprowadź od razu dietę. Dobrze zbilansowane posiłki. Oznacza to odpowiednią podaż węgli, tłuszczu i białka. Odstaw białe pieczywo i makarony. Do wszystkiego staraj się dodawać warzywa. Ostrożnie z owocami. Niewielki porcje spożywane z czymś dodatkowym, co białko i/lub tłuszcz np. jogurt, masło orzechowe etc. Banan i gruszki z masłem orzechowym są bardzo smaczne
do tego niewielka drugą koalicja zaraz przed snem. U mnie sprawdzała się kromka chleba razowego dobrej jakości i szklanka kefiru, ewentualnie jogurt naturalny zwykły albo kokosowy z łyżeczką albo dwoma płatków owsianych, siekanych orzechow, siemniem lnianym.

Casablanca7
Tak, przekroczyłaś zakres i na pewno zleci Ci skierowanie do diabetologa. Ja w dwóch ciążach miałam cukrzycę ciążową..Glukoza na czczo 106w czwartek idę z wynikami do lekarza, ale chciałam zapytać czy ktoś miał podobny wynik i czy to już oznacza cukrzyce ciążową?
I jak to przechodziłaś, ciężko jest z tą dietą?Tak, przekroczyłaś zakres i na pewno zleci Ci skierowanie do diabetologa. Ja w dwóch ciążach miałam cukrzycę ciążową..
Madame JS
Miałam wynik ok.93 i stwierdzono cukrzycę nawet bez krzywej (przez dodatkowe czynniki). W dietę trzeba się wciągnąć, ale wartoI jak to przechodziłaś, ciężko jest z tą dietą?

Casablanca7
Podam przykładyI jak to przechodziłaś, ciężko jest z tą dietą?
Warzywa jak coś to absolutnie nie gotowane jeśli już to tylko na parze, pieczywo najlepiej IG z putki(dla mnie to był najlepszy chleb po której cukier w ogóle nie skakał)
Mięso pieczone lub gotowane żadne sosy, owoce w moim przypadku tylko do 15:00 po 15:00 podnosily cukier i z nocy mógłbyc właśnie też przez nie podwyższony. Dodatkowo byłam na insulinie ale nie przejmuj się nawet jest jeżeli ci ją zleci ,to będziesz miała troszkę prościej i na więcej będziesz mogła pozwolić bo tak to restrykcja i jeszcze raz restrykcja. To też wszystko zależy od organizmu...
loumarie
Dużo dziewczyn ma cukrzycę ciążową... jest to chyba jedno z częściej występujących powikłań.
Dieta jest podstawą - nie ma opcji takiej, że na nią nie przejdziesz i będziesz panować nad cukrem, bo naputasz sobie zwyczajnie biedy. Ciężko czy nie ciężko, parę miesięcy na zdrowszej diecie to nie wieczność.
Dieta jest podstawą - nie ma opcji takiej, że na nią nie przejdziesz i będziesz panować nad cukrem, bo naputasz sobie zwyczajnie biedy. Ciężko czy nie ciężko, parę miesięcy na zdrowszej diecie to nie wieczność.

reklama
Nelka85
Glukoza na czczo 106w czwartek idę z wynikami do lekarza, ale chciałam zapytać czy ktoś miał podobny wynik i czy to już oznacza cukrzyce ciążową?
W pierwszej ciąży 92 i uznnao cukrzycę ciążową. Na krzywej się potwierdziła.Hej, ja przy wynikach 93, 94 glukozy na czczo usłyszałam że jest to cukrzyca ciążowa. Według aktualnie przyjętych norm glukoza na czczo u ciężarnych bez cukrzycy ciążowej musi wynosić maksymalnie 92.
W drugiej 96 i też krzywa potwierdziła w trzeciej (teraz z góry uznano że jest mimo na czczo 86 ale z palca 97)
Z dietą w brew pozorom nie jest ciężko. Ale to co działa na jednego nie musi na ciebie. Ja makarony i sosy do mies mage (bez mąki) ale np pół woreczka ryżu brązowego cukier wywala mi w kosmos, pomidory też mi podnoszą cukier mocno.I jak to przechodziłaś, ciężko jest z tą dietą?
W pierwszej ciąży na samej diecie do końca. W drugiej na końcu miałam insulinę na noc i dosłownie na samą końcówkę przed posiłkami jeszcze.
W tej ciąży mam insulinę w domu ale jeszcze jej nie biorę chociaż widzę po cukrach że zaraz będzie konieczna na noc.
Plusem diety o niskim indeksie glikemiczny jest to, że waga w ciąży stała i do porodu była taka sama jak zaczynałam dietę.