reklama

Gluten i co potem? Prosze o wyjasnienie..

Temat na forum 'Żywienie dzieci - porady' rozpoczęty przez MamaAnuszka, 7 Sierpień 2012.

  1. MamaAnuszka

    MamaAnuszka Zaciekawiona BB

    Wiem, ze wątków bylo pewnie z kilka odnosnie glutenu i wprowadzania nowych potraw dla malucha. Ale dla mnie wciąż niejasne. Mam nadzieje ze tym razem uda mi sie zrozumiec.
    moja corcia zaczela 5 miesiac jest tylko na piersi
    Moje pytania:
    1. Ekspozycja na gluten. Jaka kaszkę najlepeij kupić? Dostalam zalecienie zeby podawac z wlasnym mlekiem ale ile ja mam go sciagnac zeby wymieszac kaszke?
    2. Czy przez dwa miesiace podawac po pol lezyczki glutenu z wlasnym mleczkiem tylko? Czy pozniej dodawac np do marcheweczki?
    3. Na koniec 6 miesiaca wprowadzic marchewke? I stosowac potem ja jako jedno danie?
    4. Czy ktos mi moze podac przykladowy tygodniowy schemat zywienia dla maluszka ktory skonczyl 6 miesiecy?

    Dziekuje bardzo za wyrozumialosc ale jakas oporna jestem na Temat wprowadzania nowosci do jadlospisu. Mam nadzieje ze potem tylko bedzie z gorki :) i juz takie dylematy mnie nie beda nurtowac...
     
  2. MamaAnuszka

    MamaAnuszka Zaciekawiona BB

  3. reklama
  4. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Kozioł-Kozakowska Ekspert BB. Specjalista żywienia

    Proszę zwrócić uwagę, że informacje pochodzą z portalu konkretnej marki, zalecenia mówią o stosowaniu do ekspozycji kaszki manny 2-3g (pół łyżeczki). Nie ma znaczenia czy poda Pani z własnym mlekiem czy z marchewką, ważne aby rozpocząć podawanie glutenu w trakcie karmienia piersią. Oczywiście jeśli dziecko je wyłącznie mleko mamy to kaszka zostanie podana z mlekiem mamy potem wraz z rozszerzaniem diety łatwiej jest dodać ją do pierwszego posiłki np. do marchewki. Po ok. 2 miesiącach dziecko może jadać kaszki dla dzieci glutenowe np. kaszkę pszenną czy owsianą.
     

Poleć forum