reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w kwietniu 2013' rozpoczęty przez Dotkass, 5 Wrzesień 2012.

  1. Dotkass

    Dotkass Mama Ami i Kwietniówka'13

    Dziewczynki, biorąc pod uwagę, że chęć na jedzenie to my mamy, a w szczególności, gdy któraś zrobi nam na coś smaka, postanowiłam otworzyć nowy wątek, na którym możemy dzielić się przepisami i dobrymi radami na temat gotowania...zapraszam!!! :-)
    m125.jedzonko1.jpg
     
  2. Dotkass

    Dotkass Mama Ami i Kwietniówka'13

    ZUPA CURRY KREM


    • [*=center]800 gr piersi z kurczaka (ok. 2 piersi średniej wielkości)
      [*=center]1 mała puszka mandarynek
      [*=center]1,5 l rosołu w kostce
      [*=center]1 pojemnik śmietany- kremówki
      [*=center]2 pęczki dymki (ewentualnie z 5-6 średnich cebul)
      [*=center]3 łyżki masła
      [*=center]3 łyżki mąki
      [*=center]1,5 łyżki ostrej curry
      [*=center]sól
      [*=center]biały pieprz

    Umyć mięso i gotować na małym ogniu.
    Dymkę pokroić w cienkie krążki.
    Rozgrzać tłuszcz w drugim garnku, zrobić zasmażkę z mąki, dodać curry i wlać wcześniej ugotowany bulion rosołowy. Zagotować stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 5 minut. Zaciągnąć śmietaną. Wrzucić pokrojoną dymkę. Trzymać na małym ogniu kolejne 5 minut. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Pod koniec dodać mandarynki i doprawić do smaku.

    PRZEPIS REWELACJA, NIGDY NIE ZOSTAŁO MI NA DRUGI DZIEŃ, ZAWSZE KAŻDY CHCE DOKŁADKĘ, UWAGA, BO JEST SYTE!!!​
     
  3. reklama
  4. Dotkass

    Dotkass Mama Ami i Kwietniówka'13

    PENNE Z PARMEZANEM



    • [*=center]opakowanie makaronu penne (najlepiej Barilla kolorowy)
      [*=center]mały jogurt naturalny
      [*=center]oliwa
      [*=center]czosnek
      [*=center]parmezan

    Gotujemy makaron al.'dente. po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Na małym ogniu mieszając, by makaron się nie przypalił, dodajemy kilka łyżeczek jogurtu naturalnego, by lekko zabielić, dodajemy oliwy (może być olej), na oko, nie za dużo, by się nie wylewał później z makaronu. Dodajemy wyciśniętych kilka ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań smakowych). Na samym końcu dodajemy starty parmezan. Wszystko mieszamy. Przy nałożeniu na talerz dekorujemy bazylią.

    UWAŻAĆ, BY NIE PRZESADZIĆ Z OLIWĄ I JOGURTEM, ŻEBY NIE PŁYWAŁO. MOŻNA TAKŻE ZROBIĆ BEZ JOGURTU, TEŻ PYSZNE...NO I SZYBKIE :-)​
     
  5. Phelania

    Phelania Mama 2 urwisów :P

    To ja takze sie przyłacze:) wrzuce swoj serniczek na zimno który nie dawno robilam:)
    Pierwsza czynnosc to kladziemy biszkopty na spód tortownicy lub blachy.Rozpuścić 1 galaretkę np zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem homogenizowanym np Danio (waniliowe) dosc mocno mieszac zeby sie nie zwazylo najlepiej w jakims w wiekszym nacznku np blederem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki ( wlewajac mase na biszkopty bierzemy duza łyżke i wlewamy przez nia zeby na sie nie porobily dziury w biszkoptach)Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem.Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną juz bez serkaakurat nie mialam truskawek z nimi jest napewno smaczniejsze( jesli mamy jakies mrożone owoce to kladziemy je na sam wierzch i zalewamy galaretka.I do lodówki.Serniczek zrobiony i po 2 godz mozna sie zajadac

    Składniki

    4 galaretki (różne smaki ) według upodoban.
    3 serki waniliowe np Danio
    Biszkopty (paczka) mozna zrobic na przemian wpierw biszkopty na sam spód 2 galaretki i znów biszkopty i zalac galaretka (mozna pokombinowac)

    owoce mrożone (np truskawki)

    Smacznego sernik na zimno.jpg
     
  6. ladies

    ladies Fanka BB :)

    dodaje przepis na pyszne tortille tzw..chicken Fajitas''mozecie zmieniac ilosc skladnikow
    450 g piersi z kurczaka pokrojone na paski
    2 lyzi oleju
    1 zaszetka przyprawy Discovery Fajitas seasoning mix...jesli nie macie- mozna dodac przyprawy meksykanskiej
    1 pokrojona cebula
    1 papryka czerwona druga zielona
    8 plackow tortilli
    sos salsa
    zamiast salsy mozna dodac co sie lubi guacamole, sos chilii ja jednak polecam salse:)
    kurczaka podsmazamy z przyprawa dodajemu cebule papryke i smazymy
    podgrzewamy placki.. smarujemy salsa nakladamy farsz zawijamy i wcinamy:D
    polecam pysznosci placki.jpg
     
    Ostatnia edycja: 5 Wrzesień 2012
  7. Dotkass

    Dotkass Mama Ami i Kwietniówka'13

    Sałatka z rukoli


    - paczuszka rukoli (ewentualnie mix sałat)
    - paczkuszka pestek dyni
    -feta
    -oliwa
    -czosnek

    wrzucamy rukolę do miski, pestki dyni prażymy na patelni, studzimy zanim wrzucimy do sałaty,
    fetę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do sałaty, dodajemy pestki i polewamy oliwą z wyciśniętym czosnkiem....mmmm...pycha :-p
     
  8. tiramissu84

    tiramissu84 Fanka BB :)

    Dziewczyny, jeśli chodzi o gotowanie specjalnie dla "brzuchatek" to polecam bloga Zosi Cudny, która w ciąży prowadziła cykl dla kobiet w ciąży. Są tam specjalnie dobrane zdrowe składniki odżywcze! Dlatego polecam i załączam link Przepisy Dla Kobiet W Ciąży | Make Cooking Easier

    Natomiast jeśli chodzi o jedzenie w każdym miesiącu dokładnie tego, co się u dzieka aktualnie rozwija to ODRADZAM :) Jest to nauka, którą wyniosłam od mojej mamy. Mój tata, gdy była ze mną w ciąży czytał co się u dziecka rozwija i dawał jej do jedzenia a to sery na kości, a to marchewkę na oczy itd. Efekt był taki, że przyszłam na świat z wagą urodzeniową 4, 200! przez poród kleszczowy, a mama zemdlała przy porodzie. Drugi raz z moją siostrą jadła co chciała i siostra była mniejsza ale wcale nie jest mniej zdrowa heh :) Zatem wszystko w ramach rozsądku!
     
  9. cytrusik

    cytrusik czekając na Farfocla:)

    kochane.. jutro planuję zrobić ciacho roladę z bitą śmietaną... bez żelatyny wieprzowej oczywiście /jesteśmy wege/ i mam takie pytanie do Was, bo w przepisach o dziwo wspominają o żelatynie ale tylko o jako ew. dodatku - ulepszaczu, czy któraś z Was robiła jakieś ciacho z bitą śmietaną tego typu /zwykła ubita kremówka 30%, bez śnieżki, fixu etc/ a jeśli tak ro czy ona potrzymała trochę? bo jakoś trudno mi sobie to wyobrazić, że się nie rozciapnie po paru godzinach
     
  10. reklama
  11. Dotkass

    Dotkass Mama Ami i Kwietniówka'13

    cytrusik, ja ogólnie staram się nie używać do ciast ulepszaczy, żelatyny nie używałam wogóle, nie wiem czy rolada Ci nie padnie, bo w cieple bita śmietana napewno się roztopi, chyba, że ciasto robione na zimno, wtedy powinna trzymać :tak:, ewentualnie dodaj białko jeśli możesz białko działa jak klej
     
  12. ypra

    ypra Fanka BB :)

Poleć forum