reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Gotujące czerwcówki

KLUSKI ŚLĄSKIE

1 kg ziemniaków

maka ziemniaczana

Wykonanie:



Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.

images
 
reklama
KLUSKI ŚLĄSKIE

1 kg ziemniaków

maka ziemniaczana

Wykonanie:



Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.

images

brzmi apetycze i jakby było banalne do wykonania, ciekawe, czy mi sie uda ;) jutro sprobuje ;) oby nie było pozaru w kuchni )
 
KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Składniki ciasta naleśnikowego:


  • 1/2 kg mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju (ja dodaję olej do ciasta, aby nie musieć za każdym razem smarować patelni)
  • mleko lub woda (lub mieszanina) (ok. 1l)
Mleko (wodę), jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w wysokim garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą (u mnie mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ale ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować plasterkiem słoniny lub olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać (ja zawsze nadziewam jednego naleśnika, w czasie kiedy smaży się drugi).





Składniki farszu:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3-6 dag grzybów suszonych (w zależności od tego jak bardzo grzybowe lubimy nadzienie)
  • 2-3 cebule
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy. Mieszamy i nadziewamy naleśniki.
Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.






Dodatkowo:
  • jajka
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym z przyprawami i tartej bułce i smażymy na rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
krokiety.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry