reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotujące czerwcówki

Na pierwszej stronie jest odnośnik do tego spisu treści więc się bez problemu znajdzie :-), ale dlaczego bez komentarzy?? zawsze można się dopytać szczegółów przepisu i zdać relacje co nam wyszło :-D
 
reklama
Lena- czy jest tu przepis na salatkę z makaronem ryżowym i tą z zupek chińskich????????????? Nie moge znalezc a napaliłam się ze jutro zrobię na męża urodzinki..
 
SAŁATKA CHIŃSKA
  • 1 łagodna zupka chińska
  • 1 ostra zupka chińska
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • słoik papryki konserwowej (600 ml)
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
 
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
  • Makaron ryżowy
  • Szynka ok 30 dag
  • Ogórek zielony 1 duży
  • czosnek zalezy czy ma być fest czosnkowa ok 5 zabków
  • koperek
  • moze byc tez jajko:)

Makaron ryzowy ugotowac. Pozostałe składniki pokroić w kosteczke, czosnek przecisnąć przez praskę wszystko wymieszac z majonezem do smaku:)Oczywiście pieprz i sól:)
 
Wklejam przepisy na zupkę chińską i pierożki won ton , by nie zgubić:)

podstawowy przepis na rosołek chiński

1,5 litra bulionu drobiowego
2-3 papryczki chili drobno pokrojone w kosteczkę
5-7 cm korzeń imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki
1-2 - posiekane trawy cytrynowe( mozna posiekać lub wrzucić w całości i przed podaniem wyjąć.tylko środek żdzbła trawy się wrzuca do zupy , łatwo go znaleść bo jest miękki )
2-5 łyżek sosu sojowego (doprawiamy do smaku jak już zupka będzie gotowa)
garść posiekanej natki kolendry (przed samym podaniem zupy wrzucamy)

Łatwo przygotować ponieważ wrzucasz do bulionu imbir chili i trawę cytrynową
Aha zamiast trawy cytrynowej można dodać skórkę z połowy limonki startą , ona odda cytrynowy aromat:)
Zagotować należy składniki wyżej , doprawić do smaku sosami pogotować z 5 minutek potem można wrzucić makaron ryzowy , sojowy lub pierożki won ton i pogotowac kilka chwil (3 minuty do 4 ) na wolnym ogniu az zmięknie makaron.
Przed podaniem dodajemy dymkę i kolendrę i jemy

Można alternatywnie dodać do zupy mleczko lub smietanke kokosową -- pyycha ja uwielbiam z mlekiem kokosowym
i jak już zupka jest na talerzu skrapiam sobie odrobiną cytryny :)
 
reklama
Pierożki Chińskie won ton

Ciasto najlepiej zrobić z mąki ryżowej i wody ale jak nie masz nic sie nie stanie jak będzie to ciasto z pszennej i wody.
Ciast trzeba rozwałkować cieniej niż na nasze polskie pierogi:)
Z ciasta się wycina kwadraciki i zwija jak nasze tylko beZ falbanek:) i dużo mniejsze Wielkości naszych średnich uszek:)
Farsz
0.5 kg mieska mielonego najlepiej wołowego
4-5cm imbir
2 ząbki czosnku
3 łyzki sosu sojowego
sól(ewentualnie)
i albo pieprz albo coś ostrego:)
Imbir zetrzeć na tarce z grubymi oczkami , czosnek przepuścić przez praskę do czosnku
Wszystko sru fru wymieszać. Ponadziewać i gotować 5-8 minut(w zależności od wielkości)

I teraz tak mozna zrobić z mieskiem , można zrobić z krewetkami posiekanymi , można zrobić z mięsem zmiksowanym z fileta kurczaka.
Do farszu kurczaka i krewetek fajnie jest dodać natkę kolęndy i odrobinkę soku z cytryny pyycha:)
Można do farszu dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę , pokrojone drobno i podsmażone pieczarki , pokrojoną w paski i na pół marcheweczkę. Wedle uznania
To są moje wariacje na temat pierozków:) Wspaniałe są gotowane na parze! i mój sos sojowy z imbirę i dymką do tego:)
 
Do góry