milusia21
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Maj 2011
- Postów
- 2 055
ugotować go a potem obsmazyc w jajku i bułce tartej na masełku?(ja nie lubię kalafiora więc za dużo nie pomogęI mam pytanie co dobrego można zrobic z kalafiora? Rzucajcie propozycje![]()
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ugotować go a potem obsmazyc w jajku i bułce tartej na masełku?(ja nie lubię kalafiora więc za dużo nie pomogęI mam pytanie co dobrego można zrobic z kalafiora? Rzucajcie propozycje![]()
Ojej naprawde smakowicie ten przepis brzmi))
Ja wstawiam co mialam wstawić:
Fasolka w sosie pomidorowym
2kg fasolki szparagowej
Po 40g marchewki i cebuli
2 słoiczki przecieru pomidorowego
2 liscie laurowe
6 łyżek cukru
3 łyżki soli (2 łyzki do sosu i 1łyżka do osolenia wody)
2 łyżki octu
pieprz.
Cebule obieramy kroimy w pótalarki, marchewki scieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na oleju 15min. Dodajemy lisc lauroey, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier i ocet.
Fasolkę umyć, krimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie ok.10min (od zagotowania) odcedzamy i przekładamy do warzyw, dusimy jeszcze 15minut.
Gorącą sałatke przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20min.
I mam pytanie co dobrego można zrobic z kalafiora? Rzucajcie propozycje![]()
Lizka- Kalofiore najlepszy jest z bułka tartą !!!! Nic nie trzeba kombinowaćJa tez zupke kalafioresową lubię bałdzo I ostatnio odkryłam że Zupa kalafiorowa genialnie smakuje ze świeżą bazylią i koperkiem POLECAM Mój Jasiek uwielbia
Z resztą każda zupkę mamusi uwielbia
A na widok krupniku aż krzyczy
Dzisiaj zrobiłam mu botwinkę zjadł całą michę Strasznie duza michę nie taką dla Dzieciów
A potem zajadła się 4 pupetami z polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym podanymi z kaszą jęczmienna perłową i ogórkiem małosolnym
![]()
Kochana mięsko solę , dodaje troszke masełka. Nie dodaje mąki ani bułki tartej. Można dodac ciutke kaszki mannejperfecta jak robisz te pulpety a w szczególności sos??
ja robiłąm podobne i fakt są rewelacyjne!!Ogórki po meksykańsku
- 2,5 kg ogórków (po obraniu) obrane pokroić w paski lub plastry posypać 4 łyżkami soli wymieszać i zostawić na 6 do 12 godzin.
Odlać wodę.
Następnie:
ogórki posypać:
- 1,5 łyżki papryki ostrej
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
(łyżki takie czubate)
- dodać dużą główkę czosnku lub 2 małe wyciśniętę.
Wymieszać całość.
Następnie:
- zagrzać 8 łyżek oleju, bardzo gorącym zalać ogórki.
Zrobić zalewę:
- zagotować 3 szklanki cukru z 1,4 szklanki octu. Zalać ogórki i zostawić na 12 godzin.
Oczywiscie wszystko wymieszać dokładnie.
Powkładać w słoiki, wekować 5 minut.
Są rewelacyjne, pikantno- słodko- kwasne.
Smacznego!