Lenuszka
Mamusia Gajusi
Hmmm a wiesz że nie pamiętam hmmm na wagę kupowałam a z czego były:/
aha bo jedne sa takie suchsze
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<
Hmmm a wiesz że nie pamiętam hmmm na wagę kupowałam a z czego były:/
Likier kukułkowy:-)
30dag kukułek
0.5l wódki
puszka mleka skondensowanego słodkiego
Kukułki zalewamy wódką w słoiku,zamykamy i odstawiamy na 14 dni;-)Od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem.
Po 14 dniach wlewamy mleko z puszki do słoja i mieszamy i tadam-miłego picia
proste nie???
 bo likier kawowy juz sie skonczyl ..
 bo likier kawowy juz sie skonczyl .. 
 mam przepis ale jakos sie zebrać do niego nie mogęNie wiem czy ktoś dodawał przepis, ale ja to ciasto uwielbiam
SHREK
SKŁADNIKI:
· Biszkopt:
· 5 jaj
· 5 łyżek cukru
· 5 łyżek mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju
· kilka kropel wybranego aromatu do ciast
·
· Masa Shrek'a I:
· Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
· 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
·
· Masa Shrek'a II:
· 400 mln śmietanki deserowej 30%
· 1 galaretka agrestowa lub kiwi
·
· 2 paczki delicji
· 2 galaretki agrestowe lub kiwi
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.

Teraz to moje ulubione ciasto, wyparło krówkę, a Nina też je uwielbia :-) zjada warstwami
 Teraz to moje ulubione ciasto, wyparło krówkę, a Nina też je uwielbia :-) zjada warstwami