reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

gotujące Lipcóweczki :-)

kati83

Fanka BB :)
Dołączył(a)
23 Grudzień 2009
Postów
4 734
Miasto
Śląsk
Proponuje wątek z przepisami bez komentarzy, jak coś nie będziecie wiedzieć jak zrobić to komentujemy na "ogólnym" ok? :-)
Na razie będą przepisy dla nas a później dla naszych maluszków też :-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
my, jak już mówiłam, mamy fioła na punkcie zdrowej kuchni, staramy się kupować owoce i warzywa na targach bio, dokładnie czytamy etykiety, sprawdzamy skład produktów itd.

ja osobiście mam fioła na punkcie zup kremów i faszerowanych warzyw. wrzucałam gdzieś tu moje dwa przepisy, ale podam jeszcze raz:

Pasztet z dyni - zdrowy hit jesieni - sprawdźcie przepis!
Placki marchewkowe - przepis na szybkie i pyszne danie!

i dodatkowo coś słodkiego bez słodkiego (;

Ciasteczka bez cukru - dla dzieci będą idealne - sprawdź!
 
a dziś takie cudo, cukinia faszerowana kaszą jaglaną z suszonymi pomidorami, cebulką i szczypiorkiem.

cukinia.jpg
 

Załączniki

  • cukinia.jpg
    cukinia.jpg
    60,1 KB · Wyświetleń: 224
Zupa z soczewicą i warzywami
Składniki:
2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
1-2 pokrojone w kostkę marchewki,
1/2 małego selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1,5 l wody,
250 ml przecieru pomidorowego,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka majeranku,
1łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki curry,
sól.​
W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką. W wersji dla dorosłych zupę można przyprawić pieprzem cayenne.
Smacznego !
 
Chlebek pszenny - bardzo dobry
piekę rózne, ale moim chłopcom ten najbardziej smakuje, Mateusz chce zawsze z żurawiną
Chleb z otrębami

Składniki:
* 40g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* ok. 400ml wody
* 500g mąki
* 80g otrębów pszennych
* garść ziaren oleistych [słonecznik, pestki dyni, siemię lnu]
* 2 łyżeczki soli

Wyrobić ciasto, włożyć do formy o dł. 40cm [moja ma 36] i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość [ok. pół godziny]. Piec w temp. 210 stopni ok. 40 minut. [ja ustawiam na niecałe 200st.]

Bawiłam się z otrębami - dałam np. granulowane z żurawiną, ale chlebek wyszedł słodkawy. Natomiast z otrębami żytnimi albo owsianymi wychodził jaśniejszy. Robiłam też bez pestek, kiedy nie miałam. Ogólnie bardzo nam pasuje ten przepis - próbowałam inne, ale ten jest najlepszy.
DSC03583.jpg
 

Załączniki

  • DSC03583.jpg
    DSC03583.jpg
    25,3 KB · Wyświetleń: 214
KARTOFLANKA z ryżem/kaszą (wedle uznania) na wywarze

wywar:
o) na garnek wrzątku (sporo, tak ok. 5 l) wrzucamy po szczypcie tymianku (duża szcz.) i kurkumy,
z) dużą szczyptę kminku
m) skrzydełko indycze (lub pół dużego - obrane ze skóry, bo tłusta), szczyptę imbiru, liść laurowy (duży lub ze 2 mniejsze), kilka kulek ziela angielskiego,
w) sól (na taki gar daję 2 płaskie łyżeczki, można mniej)


Gotujemy godzinę, w trakcie przygotowujemy warzywka.

[Ja po tej godzinie gotowania wyjmuję skrzydełko i oddzielam mięso od kości i wrzucam je z powrotem do garnka (moim zdaniem te kostki za mocno się rozgotowują przy dłuższym gotowaniu i potem trzeba uważać, by nie trafić na jakiś odłamek podczas jedzenia)].

Do wywaru dodajemy:
d) pietruszkę zieloną (z kilka gałązek) i bazylię
o) szcz. kurkumy
z) 3 średnie marchewki (pokrojone w talarki lub kostkę), 1 dużą pietruszkę (pokrojoną w słupki lub jak kto woli), 6 średnich ziemniaków (można mniej, można więcej - w oryginalnym przepisie jest ich znacznie więcej),
m) ze 2 średnie cebule (pokrojone lub nawet rozdrobnione, jeśli dzieci nie lubią jeść), ze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (zwł. jesienią i zimą), kawałek pora (białą część), szczyptę chili,
w) na końcu szcz. soli do smaku

Gotujemy ok. godziny.
Dosmakowujemy sokiem z cytryny (łyżeczka, dwie - nie więcej), majerankiem, oliwą bądź olejem rzepakowym (około łyżeczki, ja stosuję zamiennie), na końcu małą szcz. pieprzu czarnego.

I to jest taka baza, do której można dodać oddzielnie ugotowany ryż albo soczewicę, makaron - co kto lubi. W sezonie można dodawać jakieś warzywko świeże typu fenkuł czy dynia, kalarepka itp., można wtedy nie dawać np. pora, żeby nie było zbyt wiele tego wszystkiego. Ważne, by było coś z każdego ze smaków.

czasem gotuję z kuchni 5 przemian ta zupka bardzo nam smakuje
 
Lasagne
sos Bolognese: 0,5kg miesa mielonego (wieprzowina + wolowina), puszka pomidorow bez skorki, 2 marchewki (moze byc kawalek selera), czerwone wino, troche przecieru pomidorowego, ziola (pietruszka, bazylia), przyprawy (sol, pieprz, galka muszkatalowa) .
Mieso podsmazamy w duzym garnku na oliwie, solimym, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojona marchewke (seler), zalewamy pol szkalnki wina, odparowujemy. Dodajemy rozdrobione pomidory, przecier, puszke po pomidorach wody, przyprawy. Dusimy pod przykryciem, w razie czego dolewamy wody, przez ok 1,5godz.
Sos beszmel: lyzka masla, lyzka maki, szklanka mleka, sol, pieprz, galka muszkatalowa. Maslo przesmazamy z maka, zalewamy mlekiem caly czas mieszajac, przyprawiamy, zagotowujemy uwazamy aby sie nie przypalilo.
W naczyniu zaroodpornym (mozemy nasmarowac tluszczem) ukladamy kolejno: bolognese, beszmel, ser tarty (org. parmezan+mozzarella), platy makaronu lasagna. Powinny byc 3-4 warstwy, ostatnia to bolognese z "plamami" beszmel i ser. Nie mozna ukladac do samego brzegu, bo makaron rosnie. Zapiekamy w piekarniku ok godz (jakby sie zbyt szybko zapieklo, przykrywamy folia aluminiowa). Danie pracochlonne, wiec bolognese warto zgotowac dzien wczesniej.

To jest przepis męża koleżanki - kucharza włocha :-)
 
[h=3]Pasztet z soczewicy[/h]
Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
3 marchewki
1/4 dużego selera
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II tyle samo przyprawy garam masala
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
sól
jasny sezam
orzeszki pistacjowe niesolone​
Soczewicę wypłukać, a następnie ugotować w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka.
Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszać. Gdy cebula się zeszkli, dodać starte na grubych oczkach pozostałe warzywa (wcześniej obrane) zamieszać i chwilę dusić na małym ogniu.
Wystudzoną mieszaninę warzyw połączyć z soczewicą i zmiksować na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszać. Na koniec masę połączyć z rozbętanymi jajkami. Całość wymieszać i wlać do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą. Wierzch pasztetu posypać sezamem i rozdrobnionymi pistacjami. Piec w temp. 180°C, przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.
Smacznego!
 
ROSÓŁ 5 PRZEMIAN
Składniki:
• 3-4 litry wrzącej wody – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
• ¼ łyżeczki kurkumy – smak gorzki
• ¼ łyżeczki zmielonego kminu – smak słodki
• 4-5 średnich marchewek – smak słodki
• 2-3 średnie pietruszki – smak słodki
• 2 średnie cebule – smak ostry
• kawałek pora i selera – smak ostry
• 0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka) – smak ostry
• 3-4 ząbki czosnku – smak ostry
• ½ łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
• szczypta pieprzu Cayenne – smak ostry
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
• sól do smaku – smak słony
• 1/3 łyżeczki bazylii – smak kwaśny
• pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
• pęczek koperku – smak kwaśny
Dodatek:
• makaron orkiszowy – nitki
Przygotowanie:

  • Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
  • Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno – kminek, pieprz czarny i sól.
  • Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki – ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.
 
reklama
Do góry