reklama

gotujące Lipcóweczki :-)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lipcu 2015' rozpoczęty przez kati83, 19 Styczeń 2015.

  1. kati83

    kati83 Moderator

    Proponuje wątek z przepisami bez komentarzy, jak coś nie będziecie wiedzieć jak zrobić to komentujemy na "ogólnym" ok? :-)
    Na razie będą przepisy dla nas a później dla naszych maluszków też :-)
     
    Ostatnia edycja: 21 Styczeń 2015
  2. pani.olga

    pani.olga Moderator

    my, jak już mówiłam, mamy fioła na punkcie zdrowej kuchni, staramy się kupować owoce i warzywa na targach bio, dokładnie czytamy etykiety, sprawdzamy skład produktów itd.

    ja osobiście mam fioła na punkcie zup kremów i faszerowanych warzyw. wrzucałam gdzieś tu moje dwa przepisy, ale podam jeszcze raz:

    Pasztet z dyni - zdrowy hit jesieni - sprawdźcie przepis!
    Placki marchewkowe - przepis na szybkie i pyszne danie!

    i dodatkowo coś słodkiego bez słodkiego (;

    Ciasteczka bez cukru - dla dzieci będą idealne - sprawdź!
     
  3. reklama
  4. pani.olga

    pani.olga Moderator

    a dziś takie cudo, cukinia faszerowana kaszą jaglaną z suszonymi pomidorami, cebulką i szczypiorkiem.

    cukinia.jpg
     
  5. kati83

    kati83 Moderator

    Zupa z soczewicą i warzywami
    Składniki:
    2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
    2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
    1-2 pokrojone w kostkę marchewki,
    1/2 małego selera,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku
    1,5 l wody,
    250 ml przecieru pomidorowego,
    3 ziela angielskie,
    2 liście laurowe,
    1 łyżeczka majeranku,
    1łyżeczka słodkiej papryki,
    1 łyżeczka oregano,
    1/2 łyżeczki curry,
    sól.​
    W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką. W wersji dla dorosłych zupę można przyprawić pieprzem cayenne.
    Smacznego !
     
  6. kati83

    kati83 Moderator

    Chlebek pszenny - bardzo dobry
    piekę rózne, ale moim chłopcom ten najbardziej smakuje, Mateusz chce zawsze z żurawiną
    Chleb z otrębami

    Składniki:
    * 40g drożdży
    * 1 łyżeczka cukru
    * ok. 400ml wody
    * 500g mąki
    * 80g otrębów pszennych
    * garść ziaren oleistych [słonecznik, pestki dyni, siemię lnu]
    * 2 łyżeczki soli

    Wyrobić ciasto, włożyć do formy o dł. 40cm [moja ma 36] i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość [ok. pół godziny]. Piec w temp. 210 stopni ok. 40 minut. [ja ustawiam na niecałe 200st.]

    Bawiłam się z otrębami - dałam np. granulowane z żurawiną, ale chlebek wyszedł słodkawy. Natomiast z otrębami żytnimi albo owsianymi wychodził jaśniejszy. Robiłam też bez pestek, kiedy nie miałam. Ogólnie bardzo nam pasuje ten przepis - próbowałam inne, ale ten jest najlepszy.
    DSC03583.jpg
     
  7. kati83

    kati83 Moderator

    KARTOFLANKA z ryżem/kaszą (wedle uznania) na wywarze

    wywar:
    o) na garnek wrzątku (sporo, tak ok. 5 l) wrzucamy po szczypcie tymianku (duża szcz.) i kurkumy,
    z) dużą szczyptę kminku
    m) skrzydełko indycze (lub pół dużego - obrane ze skóry, bo tłusta), szczyptę imbiru, liść laurowy (duży lub ze 2 mniejsze), kilka kulek ziela angielskiego,
    w) sól (na taki gar daję 2 płaskie łyżeczki, można mniej)


    Gotujemy godzinę, w trakcie przygotowujemy warzywka.

    [Ja po tej godzinie gotowania wyjmuję skrzydełko i oddzielam mięso od kości i wrzucam je z powrotem do garnka (moim zdaniem te kostki za mocno się rozgotowują przy dłuższym gotowaniu i potem trzeba uważać, by nie trafić na jakiś odłamek podczas jedzenia)].

    Do wywaru dodajemy:
    d) pietruszkę zieloną (z kilka gałązek) i bazylię
    o) szcz. kurkumy
    z) 3 średnie marchewki (pokrojone w talarki lub kostkę), 1 dużą pietruszkę (pokrojoną w słupki lub jak kto woli), 6 średnich ziemniaków (można mniej, można więcej - w oryginalnym przepisie jest ich znacznie więcej),
    m) ze 2 średnie cebule (pokrojone lub nawet rozdrobnione, jeśli dzieci nie lubią jeść), ze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (zwł. jesienią i zimą), kawałek pora (białą część), szczyptę chili,
    w) na końcu szcz. soli do smaku

    Gotujemy ok. godziny.
    Dosmakowujemy sokiem z cytryny (łyżeczka, dwie - nie więcej), majerankiem, oliwą bądź olejem rzepakowym (około łyżeczki, ja stosuję zamiennie), na końcu małą szcz. pieprzu czarnego.

    I to jest taka baza, do której można dodać oddzielnie ugotowany ryż albo soczewicę, makaron - co kto lubi. W sezonie można dodawać jakieś warzywko świeże typu fenkuł czy dynia, kalarepka itp., można wtedy nie dawać np. pora, żeby nie było zbyt wiele tego wszystkiego. Ważne, by było coś z każdego ze smaków.

    czasem gotuję z kuchni 5 przemian ta zupka bardzo nam smakuje
     
  8. kati83

    kati83 Moderator

    Lasagne
    sos Bolognese: 0,5kg miesa mielonego (wieprzowina + wolowina), puszka pomidorow bez skorki, 2 marchewki (moze byc kawalek selera), czerwone wino, troche przecieru pomidorowego, ziola (pietruszka, bazylia), przyprawy (sol, pieprz, galka muszkatalowa) .
    Mieso podsmazamy w duzym garnku na oliwie, solimym, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojona marchewke (seler), zalewamy pol szkalnki wina, odparowujemy. Dodajemy rozdrobione pomidory, przecier, puszke po pomidorach wody, przyprawy. Dusimy pod przykryciem, w razie czego dolewamy wody, przez ok 1,5godz.
    Sos beszmel: lyzka masla, lyzka maki, szklanka mleka, sol, pieprz, galka muszkatalowa. Maslo przesmazamy z maka, zalewamy mlekiem caly czas mieszajac, przyprawiamy, zagotowujemy uwazamy aby sie nie przypalilo.
    W naczyniu zaroodpornym (mozemy nasmarowac tluszczem) ukladamy kolejno: bolognese, beszmel, ser tarty (org. parmezan+mozzarella), platy makaronu lasagna. Powinny byc 3-4 warstwy, ostatnia to bolognese z "plamami" beszmel i ser. Nie mozna ukladac do samego brzegu, bo makaron rosnie. Zapiekamy w piekarniku ok godz (jakby sie zbyt szybko zapieklo, przykrywamy folia aluminiowa). Danie pracochlonne, wiec bolognese warto zgotowac dzien wczesniej.

    To jest przepis męża koleżanki - kucharza włocha :-)
     
  9. kati83

    kati83 Moderator

    [h=3]Pasztet z soczewicy[/h]
    Składniki:
    1 szkl. czerwonej soczewicy
    3 marchewki
    1/4 dużego selera
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II tyle samo przyprawy garam masala
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    3 jajka
    sól
    jasny sezam
    orzeszki pistacjowe niesolone​
    Soczewicę wypłukać, a następnie ugotować w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka.
    Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszać. Gdy cebula się zeszkli, dodać starte na grubych oczkach pozostałe warzywa (wcześniej obrane) zamieszać i chwilę dusić na małym ogniu.
    Wystudzoną mieszaninę warzyw połączyć z soczewicą i zmiksować na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszać. Na koniec masę połączyć z rozbętanymi jajkami. Całość wymieszać i wlać do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą. Wierzch pasztetu posypać sezamem i rozdrobnionymi pistacjami. Piec w temp. 180°C, przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.
    Smacznego!
     
  10. reklama
  11. kati83

    kati83 Moderator

    ROSÓŁ 5 PRZEMIAN
    Składniki:
    • 3-4 litry wrzącej wody – smak gorzki
    • 1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
    • ¼ łyżeczki kurkumy – smak gorzki
    • ¼ łyżeczki zmielonego kminu – smak słodki
    • 4-5 średnich marchewek – smak słodki
    • 2-3 średnie pietruszki – smak słodki
    • 2 średnie cebule – smak ostry
    • kawałek pora i selera – smak ostry
    • 0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka) – smak ostry
    • 3-4 ząbki czosnku – smak ostry
    • ½ łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
    • szczypta pieprzu Cayenne – smak ostry
    • 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
    • sól do smaku – smak słony
    • 1/3 łyżeczki bazylii – smak kwaśny
    • pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
    • pęczek koperku – smak kwaśny
    Dodatek:
    • makaron orkiszowy – nitki
    Przygotowanie:

    • Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
    • Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno – kminek, pieprz czarny i sól.
    • Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki – ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.
     
  12. kati83

    kati83 Moderator

Poleć forum