reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

gotujące Lipcóweczki :-)

Zupa z jarmużu
Do garnka wlewam ok 1-1,5 l wody zagotowuję, dodaje kurkumę, potem dodaję pokrojone w średnią kostkę warzywa (1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1/4 selera i ok 2-3 ziemniaki średniej wielkości i 1 cebulę - w zimie 2), gotuję ok 15 min aż warzywa zmiękną.
Po czym torebkę jarmużu (takie u mnie dostępne) ok 200 g szatkuję na mniejsze części - jeśli masz duże liście, płuczę intensywnie pod wodą i dodaję do warzyw. Gotuję ok 10 min ale bez przykrycia by jarmuż zachował kolor.
Dodaję 3 ząbki czosnku lekko zmiażdżone.
Dodaję przyprawy:sól, pieprz, odrobina chilli, sok z cytryny, łyżeczka cukru brązowego,czasem kucharek smak natury bądź vegeta natur i na końcu oliwa.
Wszystko blenduję.
Słyszałam opcję, zeby trochę warzyw zostawić resztę zblendować i s powrotem do zupy te warzywa wtedy jest taka inna ;)
Smacznego
 
reklama
Do góry