• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Dzień dobry:tak:

Ja już po szkoleniu chociaż dziś to sie musiałam godzinę wczesniej wyrwać żeby mój malż mógl do pracy o właściwej godzinie pojechać a ja musiałam przejąć opieke na Amandą ;-)

Wczoraj wieczorem jeszcze z Przemkiem siedziałam na necie nad interpretacją moich wyników badań i tam mnie to zdenerwowało że brzuch mnie rozbolał:-(
z moczu wychodzi że mam jakieś zakażenie bakteryjne bo NIT jest pozytywne z morfologi RBC (erytrocyty)poniżej normy co oznacza niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość megaloblastyczna)
PLT (trombocyty) również poniżej normy (130 a norma 150-390)oznacza małopłytkowość (trombocypenią) spowodowaną np. skutkami ubocznymi niektórych leków, niedoborami witaminy B12 lub kwasu foliowego, infekcjami, nowotworami i innymi chorobami.(z Ami miałam aż 295)
HGB (hemoglobina) mamw granicach normy bo 11.9 a norma jest 11.0-16.5 ale z Amandą miałam 13.5
poza tym niektóre wyniki sa powyżej normy np.
MCH (Średnia zawartość hemoglobiny) Wzrost średniej zawartości hemoglobiny w krwince czerwonej może wystąpić w niedokrwistościach makrocytowych
MCHC (Średnie stężenie hemoglobiny) Wzrost MCHC może wystąpić we wrodzonej sferocytozie i w stanach hipertonicznego odwodnienia.:-(
słonko na razie się tak nie denerwuj.pójdziesz do lekarza i on Ci wszystko wytłumaczy bo czasem to co nam się wydaje straszne dla lekarzy jest w normie.nie denerwuj się juz.

lena z tego co ja wiem to usg genetyczne zeby bylo na NFZ trzeba miec jakies wskazania.. ja mam dwa poronienia.. innym wskazaniem jest wiek matki chyba powyzej 35, oraz choroby genetyczne w rodzinie.. a koszt takiego badania prywatnie to okolo 200-300zł (zalezy od gabinetu i rodzaju USG czy 2d czy tez 3d i 4d)

aluska wyglada na to ze bedziesz brala witaminki dla kobiet w ciazy przy takich wynikach ;-) ale nie przejmuj sie, w ciazy czesto wyniki odbiegaja od norm ;-)
moja gin powiedziała,że robi mi to usg w 12 tyg ciąży a które się wykonuje pod kątem wad genetycznych.może źle to wcześniej ujęlam, to nie ma być jakieś specjalistyczne tylko pod kątem wad i to ponoc normalne usg.a ja chodzę do niej prywatnie i myślę,ze gdyby to miało tyle kosztować i miałaby jakieś podejrzenia to by mnie ostrzegła:/

juz staniki zmieniacie? no ładnie :)
ja wcale nie chcę, bo normalnie mam 80B a jak trochę przytyję to się C robi, więc nie chce myśleć jakie mogą być w czasie ciąży, jakieś bambaryły będą, jak ja to z brzuchem udźwignę? :tak:
jutro do pracy muszę już iść, ami się nie chce, bo mdłosci mi się nasilają, na wymioty mnie szarpie i nie wiem jak w redakcji 8 godz wysiedzę, jeśli dziś już 3 godzi robię tyle ile normalnie w godzinę....
Macie jakieś sposoby na mdłości?
Bo na razie nic nie pomaga, staram sie jedynie nie mieć pustego żołądka bo wtedy w ogóle już jest okropnie...

A właśnie- w ciąży można lekko ćwiczyć? Np pochodzić sobie na stepperku z lekkim obciążeniem?
Bo chce sobie taki kupić bo kiepską mam kondycje, a za parę miesięcy brzuch trzeba będzie nosić...

słyszałam że na mdłości bardzo dobry jest lek MAMARIN ale na razie nie mogę go dostać w aptece.w necie pisały dziewczyny,że im to pomaga i lekarz się zgadza na przyjmowanie.czasem są takie dni,kiedy nie mogę chodzić ani jeść więc też bym się czymś poratowała:(
dodatkowo dobrze jest mieć obok łózka codziennie ranno ze 2 herbatniki czy suchary i gorącą herbatę(w termosie) i za nim się wstanie to trzeba to wszamać i ponoć jest lepiej.jeszcze piszą,że migdały są pomocne.

co do herbatników z rana to córcia moja już dwa razy mi zjadła nim zdąrzyłam zainterweniować a trzeba to zjeśc zanim się wstanie a z małym dzieckiem to nie takie proste, bo siusiu, jeść, przytulic;)

reklama
ćwiczyć można bodajże do normy 130 uderzeń serca na minutę, jesli nie przekraczasz tego tetna to ok- to taka lajtowa jazda na rowerku stacjonarnym np, nie można nic wyczynowo lub super kondycyjnie jesli sie wcześniej tego nie robiło. Instruktorka mogła bo to robiła przed ciażą, nie można przeforsować organizmu, wylewać potów. A rowerek, czy bieżnia jak najbardziej o ile nie ma przeciwskazań.

aluśka normy w ciązy się zmieniają, lekarze gin inaczej na nie patrza, ja pamietam jak same strzałki miałam a było ok, normy dla kobiet sa inne, a ich w wynikach nie ujmuja stąd teodchylenia. Hemoglobina u mnie normy to od12 do 14, ja mam 12.2:/ a to dopiero początek, na bank będzie żelazo jak poprzednio...

Dzieki dziewczyny za odzew w sprawie moich wyników, uspokoiłyście mnie:***

a to USG genetyczne to przypomina mi swoja celowością badanie połówkowe w 20 tyg. wtedy tez pamiętam gin wykonuje je dośc długo, mierzy wszystkie organy dzieciaczka, sprawdza pod względem wad itp, tyle że nie jesy w 3D czy 4D ale takie przepływowe -kolorowe

Cześć dziewczyny!

Witam po kilkudniowej nieobecności. Musze nadrobić Was- raz próbowałam na wyjeździe, ale czasu, dobrego łącza i wolnej chwili brakło ;-)

Pewnie pojawiły się nowe mamy- serdecznie witam :D

do później

juz staniki zmieniacie? no ładnie :)
ja wcale nie chcę, bo normalnie mam 80B a jak trochę przytyję to się C robi, więc nie chce myśleć jakie mogą być w czasie ciąży, jakieś bambaryły będą, jak ja to z brzuchem udźwignę? :tak:
jutro do pracy muszę już iść, ami się nie chce, bo mdłosci mi się nasilają, na wymioty mnie szarpie i nie wiem jak w redakcji 8 godz wysiedzę, jeśli dziś już 3 godzi robię tyle ile normalnie w godzinę....
Macie jakieś sposoby na mdłości?
Bo na razie nic nie pomaga, staram sie jedynie nie mieć pustego żołądka bo wtedy w ogóle już jest okropnie...

A właśnie- w ciąży można lekko ćwiczyć? Np pochodzić sobie na stepperku z lekkim obciążeniem?
Bo chce sobie taki kupić bo kiepską mam kondycje, a za parę miesięcy brzuch trzeba będzie nosić...

stanika nie zamierzam zmieniać:no:, normalnie mam 70 D, przez całą pierwszą ciążę też, za to zaraz po porodzie mąż jechal kupowac 75 E!! :szok:A potem jak zaczęłam chudnąć, a jeszcze karmiłam, to nosiłam 70 E.:szok:

Co do ćwiczeń, jeżeli masz kiepska kondycje, to ciąża to nie najlepszy moment na zabieranie się za ćwiczenia z obciążeniem.:no: Jak chcesz się ruszyć, a przed ciążą nic nie ćwiczyłaś, to lepiej zapisz się do grupy dla ciężarnych - aquagym, joga, co chcesz. :tak:Albo ćwicz sama w domu, ale dobrze dobrane ćwiczenia.

ten korzeń imbiru pewnie w zielarskim można kupić, z niego zaparza się herbatę?
Mdłości mam coraz gorsze, co ciekawe, pierwsze usg mam w przyszłym tyg, a ja się czuję coraz gorzej i muli mnie właściwie cały dzień, co w ogóle utrudnia mi skupienie się na bardziej skomplikowanych rzeczach, poza tym nie wiem jak ugotuję obiad mając mdłości

słyszałam że na mdłości bardzo dobry jest lek MAMARIN ale na razie nie mogę go dostać w aptece.w necie pisały dziewczyny,że im to pomaga i lekarz się zgadza na przyjmowanie.czasem są takie dni,kiedy nie mogę chodzić ani jeść więc też bym się czymś poratowała:(
dodatkowo dobrze jest mieć obok łózka codziennie ranno ze 2 herbatniki czy suchary i gorącą herbatę(w termosie) i za nim się wstanie to trzeba to wszamać i ponoć jest lepiej.jeszcze piszą,że migdały są pomocne.
Ja od wczoraj zażywam Mamarin. Rewelacja!!! W końcu mogę rano zjeść śniadanie.
Napałowałam się żeby zdobyć go w aptece. Ale można go kupić również w aptekach internetowych.

a to USG genetyczne to przypomina mi swoja celowością badanie połówkowe w 20 tyg. wtedy tez pamiętam gin wykonuje je dośc długo, mierzy wszystkie organy dzieciaczka, sprawdza pod względem wad itp, tyle że nie jesy w 3D czy 4D ale takie przepływowe -kolorowe
no to ja chyba będę mieć coś takiego tylko w 12 tyg:) ale chyba tylko pod kątem wad bo o mierzeniu organów nic nie mówiła.moje dziecko pierwsze było małe, bo ważyło 2 kg i ogólnie łożysko na końcu szwankowało więc może to ją zaniepokoiło? no nie ma co gdybać, okaże się:)

ten korzeń imbiru pewnie w zielarskim można kupić, z niego zaparza się herbatę?
Mdłości mam coraz gorsze, co ciekawe, pierwsze usg mam w przyszłym tyg, a ja się czuję coraz gorzej i muli mnie właściwie cały dzień, co w ogóle utrudnia mi skupienie się na bardziej skomplikowanych rzeczach, poza tym nie wiem jak ugotuję obiad mając mdłości
korzeń imbiru się parzy i robi się taka herbatka imbirowa, też o tym czytałam i też dziewczyny chwalą,że pomaga:)

reklama
Ja od wczoraj zażywam Mamarin. Rewelacja!!! W końcu mogę rano zjeść śniadanie.
Napałowałam się żeby zdobyć go w aptece. Ale można go kupić również w aptekach internetowych.

no widzisz czyli potwierdzasz to co przeczytałam:) cieszę się,że Ci pomógł i że mogłaś spokojnie zjeść śniadanie.ja własnie dzisiaj znów miałam z tym problem:(
i masz rację, można go kupić w aptekach internetowych i tak chyba zrobię.

Wiecie co, ja przeżywam koszmar jak musze karmić moją Julę a mam straszne mdłości.muszę jej dmuchać jedzenie,mimowolnie je wącham i aż się robię zielona tak mi niedobrze,co chwilę musze latać do łazienki się uspokoić i wracam do karmienia ale to droga przez mękę;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry