Lena__R
Fanka BB :)
słonko na razie się tak nie denerwuj.pójdziesz do lekarza i on Ci wszystko wytłumaczy bo czasem to co nam się wydaje straszne dla lekarzy jest w normie.nie denerwuj się juz.Dzień dobry
Ja już po szkoleniu chociaż dziś to sie musiałam godzinę wczesniej wyrwać żeby mój malż mógl do pracy o właściwej godzinie pojechać a ja musiałam przejąć opieke na Amandą ;-)
Wczoraj wieczorem jeszcze z Przemkiem siedziałam na necie nad interpretacją moich wyników badań i tam mnie to zdenerwowało że brzuch mnie rozbolał:-(
z moczu wychodzi że mam jakieś zakażenie bakteryjne bo NIT jest pozytywne z morfologi RBC (erytrocyty)poniżej normy co oznacza niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość megaloblastyczna)
PLT (trombocyty) również poniżej normy (130 a norma 150-390)oznacza małopłytkowość (trombocypenią) spowodowaną np. skutkami ubocznymi niektórych leków, niedoborami witaminy B12 lub kwasu foliowego, infekcjami, nowotworami i innymi chorobami.(z Ami miałam aż 295)
HGB (hemoglobina) mamw granicach normy bo 11.9 a norma jest 11.0-16.5 ale z Amandą miałam 13.5
poza tym niektóre wyniki sa powyżej normy np.
MCH (Średnia zawartość hemoglobiny) Wzrost średniej zawartości hemoglobiny w krwince czerwonej może wystąpić w niedokrwistościach makrocytowych
MCHC (Średnie stężenie hemoglobiny) Wzrost MCHC może wystąpić we wrodzonej sferocytozie i w stanach hipertonicznego odwodnienia.:-(
moja gin powiedziała,że robi mi to usg w 12 tyg ciąży a które się wykonuje pod kątem wad genetycznych.może źle to wcześniej ujęlam, to nie ma być jakieś specjalistyczne tylko pod kątem wad i to ponoc normalne usg.a ja chodzę do niej prywatnie i myślę,ze gdyby to miało tyle kosztować i miałaby jakieś podejrzenia to by mnie ostrzegła:/lena z tego co ja wiem to usg genetyczne zeby bylo na NFZ trzeba miec jakies wskazania.. ja mam dwa poronienia.. innym wskazaniem jest wiek matki chyba powyzej 35, oraz choroby genetyczne w rodzinie.. a koszt takiego badania prywatnie to okolo 200-300zł (zalezy od gabinetu i rodzaju USG czy 2d czy tez 3d i 4d)
aluska wyglada na to ze bedziesz brala witaminki dla kobiet w ciazy przy takich wynikach ;-) ale nie przejmuj sie, w ciazy czesto wyniki odbiegaja od norm ;-)
juz staniki zmieniacie? no ładnie
ja wcale nie chcę, bo normalnie mam 80B a jak trochę przytyję to się C robi, więc nie chce myśleć jakie mogą być w czasie ciąży, jakieś bambaryły będą, jak ja to z brzuchem udźwignę?![]()
jutro do pracy muszę już iść, ami się nie chce, bo mdłosci mi się nasilają, na wymioty mnie szarpie i nie wiem jak w redakcji 8 godz wysiedzę, jeśli dziś już 3 godzi robię tyle ile normalnie w godzinę....
Macie jakieś sposoby na mdłości?
Bo na razie nic nie pomaga, staram sie jedynie nie mieć pustego żołądka bo wtedy w ogóle już jest okropnie...
A właśnie- w ciąży można lekko ćwiczyć? Np pochodzić sobie na stepperku z lekkim obciążeniem?
Bo chce sobie taki kupić bo kiepską mam kondycje, a za parę miesięcy brzuch trzeba będzie nosić...
słyszałam że na mdłości bardzo dobry jest lek MAMARIN ale na razie nie mogę go dostać w aptece.w necie pisały dziewczyny,że im to pomaga i lekarz się zgadza na przyjmowanie.czasem są takie dni,kiedy nie mogę chodzić ani jeść więc też bym się czymś poratowała
dodatkowo dobrze jest mieć obok łózka codziennie ranno ze 2 herbatniki czy suchary i gorącą herbatę(w termosie) i za nim się wstanie to trzeba to wszamać i ponoć jest lepiej.jeszcze piszą,że migdały są pomocne.
co do herbatników z rana to córcia moja już dwa razy mi zjadła nim zdąrzyłam zainterweniować a trzeba to zjeśc zanim się wstanie a z małym dzieckiem to nie takie proste, bo siusiu, jeść, przytulic

, normalnie mam 70 D, przez całą pierwszą ciążę też, za to zaraz po porodzie mąż jechal kupowac 75 E!!
A potem jak zaczęłam chudnąć, a jeszcze karmiłam, to nosiłam 70 E.