• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Witam w ten piekny PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY!!!:-) w koooooońcu no nie! :DDD

Tunia pliz nie obraż się na mnie, ale dla mnie ciut przesadzasz z zamartwianiem się wciąż czymś i czymś, rozumiem troskę ale nie popadajmy w przesadę bo zwariujesz i osiwiejesz zanim Zuzia skończy rok;) sztuką byłoby mieć suche dłonie mając je w wiekszości zaciśnięte i do tego nie myjąc ich, dlatego trzeba dziecku w ciagu dnia przecieraż wacikiem z woda i mydłem bądź chusteczka nawilżaną i będzie ok;)

Jeśli chodzi o auto to my wierni jestesmy marce Rover, od rat mamy te autka, ja jedno i mąż drugie:) ja mniejsze, M większe, ale teraz zamierzamy sprzedać dwa, dołożyć troszkę i kupic jeszcze większego oczywiście Rovera o taki teraz ROVER 75 2.0 CDT 116PS ALU JASNY WELUR NAVI PDC ! (1499093364) - motoAllegro

co do rozmiarówki to tez nie patrze nigdy na podzial wiekowy bo sie po prostu nie zgadza np moj Wiktor nosi rozmiarowke 8-10 lat 122-128 majac niecałe 6;)
Milena teraz smiga w 62 ale tak jak w 56 dluuugo chodzila tak teraz z tego 62 migiem wyrasta i chila i bedziemy w 68, takze mysle ze to 86 jak najbardziej a pewnie beda i rzeczy jeszcze rozm wieksze:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
ewa Mikołaj tez się zrobił smoczkowy od kilku dni, a wcześniej w ogóle ruszyć smoka nie chciał. dla mnie to jednak ulga bo o wiele rzadziej domaga się chociażby noszenia. w piątek to aż mi brakowało szkraba na rękach i sama go czasami zabierałam, żeby go przytulić :-D no i zze smokiem zasypia sam, a tak to wolał na rękach i później odkładać go...

Tylko że Pucek zasypiał sam sam, a teraz sam ze smokiem ;) Miałam nadzieję, że ominie nas etap odstawiania od smoczka ;) Ale ponieważ smok służy u nas do zasypiania i to tylko w dzień, a w dzień młody będzie coraz mniej spał, to pewnie i tak nie będzie źle :) Tylko że ja nie lubię dzieci ze smokami, więc to przeżywam ;)

Tunia, tylko że my nie szukamy nowego auta. Nie stać nas. Szukamy roczników 2000-2002. A mechanika mamy znajomego właśnie w Rzeszowie, więc szukamy auta w tamtej okolicy, tak żeby móc podjechać nim do warsztatu i sprawdzić, co i jak. A co do napalania się na samochód, to mój Mąż tak ma - jak już coś znajdzie, to od razu mówi "to nasze auto" ;) Ale nie głupieje od tego i dostrzega wady takiego "swojego" samochodu, więc go nie stopuję - niech się chłopak nacieszy ;)
No zobaczymy - może się coś fajnego trafi. W sumie to zawsze to jest kwestia szczęścia w mniejszym czy większym stopniu.

O rany, Pucek ćwiczy piski... I patrzy na mnie spode łba, że ja tu klikam, a nie zachwycam się jak on pięknie krzyczy ;)

Ewa nie miałam na myśli nowego auta z salonu tylko pisząc nowe miałam na myśli takie np z ostatnich lat,

a pomóżcie mi z tymi smoczkami czy dawać już większe 3m+ jak ona 3 kończy w środę

Na takie z ostatnich lat też nas nie stać ;) Potrzebujemy czegoś większego, najlepiej kombi, a wydać możemy ok. 15 tys. (20 tys. to jest już bardzo górna granica, jeśli nic innego nie będzie, ale wtedy nadszarpniemy odłożoną na koncie kasę, a to nie jest mile widziane ;)). Ja to zdaję na ręce Męża i czekam cierpliwie, jak się sprawa rozwiąże :)

Butelek nie używamy, ale smoczka mamy takiego 0-6 miesięcy. Tylko że to inna rzecz, bo tam nie ma dziurki.
Jak dobrze pójdzie, to ominiemy w ogóle etap butelki, bo kaszki itp. chcę podawać Frankowi łyżeczką. Nie wiem tylko jak będzie z porannym mlekiem, jeśli przestałabym karmić piersią. Bo poranne mleko pije się chyba do roku, jak nie dłużej. Ale może by z kubka próbował chłeptać. Zobaczymy.

A właśnie - jak to jest: jeśli wprowadzi się już różne potrawy i z karmień pozostaje tylko poranne, powiedzmy, że z jednej piersi, to między jednym karmieniem a drugim jest 48 godzin przerwy (bo jeden dzień to jedna pierś, drugi - druga). Laktacja się tak normuje, że piersi nie pękają w międzyczasie? Bo trochę sobie tego nie wyobrażam...

ewa mi się wydaje, że z czasem się normuje bo przecież nie przechodzisz od razu tylko na takie karmienie, ale stopniowo jak wprowadzasz nowości to karmisz coraz mniej. a poza tym masz zamiar mieć tylko poranne karmienie? a wieczorem nie dasz cyca?
ja pewnie do tego nie dotrwam z cycowaniem hehe no chyba, że jednak zdecyduje się karmić dłużej jak już będzie tych karmień coraz mniej. ale dzieciaczki mleko rano i wieczorem piją długo i nie mam zamiaru biegającego dwulatka karmić piersią. myślę, że pokarmię z pół roku. a jak bym chciała dłużej potem to rok to już maks!

u nas dalszy ciaga zabkowania co 3 dni jest dzien placzu od rana do wieczora w nocy wypija jak smok a w dzien zledwoscia wypija 50 ml do 4 h nie dosc ze placze bo bola go dziaselka to jeszcze placze z glodu juz zaczyna brakowac mi sil

do mam ktorych dzieci mialy ciemieniuszke : jak dlugo ona u Was była? u nas trwa to juz miesiac fakt jest duzo mniej niz na poczatku ale nadal jest od 3 dni juz przestalismy smarowac olejuszka - tak radzila lekarka

Ja mam zamiar jak się uda podać małemu kubek z dzióbkiem zamiast butli. Latem picie, czy później mleko. Mam kubki Aventa po Mateuszu i te mam zamiar spróbować dać. Na początek z miękkim dzióbkiem.

ewa mi się wydaje, że z czasem się normuje bo przecież nie przechodzisz od razu tylko na takie karmienie, ale stopniowo jak wprowadzasz nowości to karmisz coraz mniej. a poza tym masz zamiar mieć tylko poranne karmienie? a wieczorem nie dasz cyca?
ja pewnie do tego nie dotrwam z cycowaniem hehe no chyba, że jednak zdecyduje się karmić dłużej jak już będzie tych karmień coraz mniej. ale dzieciaczki mleko rano i wieczorem piją długo i nie mam zamiaru biegającego dwulatka karmić piersią. myślę, że pokarmię z pół roku. a jak bym chciała dłużej potem to rok to już maks!

Z tego, co widziałam w schematach żywieniowych, to niej więcej od 8 miesiąca mleko jest już tylko rano... Wieczorem jest kaszka mleczna. No ale ja się nie znam - wyjdzie w praniu.
Chciałam karmić 9 miesięcy i właśnie to jedno karmienie zastąpić potem mlekiem modyfikowanym, bo szczerze mówiąc, napiłabym się wreszcie wina ;) No ale nie wiem - może zostanę przy karmieniu piersią dłużej. Maksymalnie do roku. Bo potem odczekam jakieś 3 miesiące i będziemy się starać o kolejnego malucha. No i chciałabym dać sobie trochę odpocząć ;)

Ewa taki samochód to jest na prawdę duży potwór Audi A4 diesel AVANT 6 BIEGÓW ZAREJESTROWANY (1500326788) - motoAllegro
jeśli chcecie duży samochód

Znam A4 :) Nawet Mąż takie oglądał, ale było bez książki serwisowej, w komisie u gościa, który rękami i nogami bronił się przed sprawdzaniem auta u mechanika (chyba że u jego znajomego), jeszcze jakieś inne mankamenty wyszły i się nie zdecydowaliśmy. Dużo marek wchodziło już w grę. Sama jestem ciekawa, na czym ostatecznie stanie.

Tunia masz rację po to tu jestesmy:tak:;-)

My smoczki niedawno zmienilismy na te 0-6 mies. wczesniej miała 0-3m, ale powiem szczerze że jako takiej róznicy w nich nie dostrzegłam:/ Do butelek (używamy aventa) mamy "2" czyli ten po 1 mies.

ewa tak jak Gosia napisała odbywa się to stopjniowo i piesi sie przystosowują sukcesywnie, ale też wydaje mi się że wieczorny cyc jak najbardziej:tak: chciazby to potulenia na dobranoc:)

a tak w ogóle w nocy mały ze mną zasnął jak go karmiłam i jak się drugi raz obudził głodny to myślałam, że się posikam ze śmiechu jak wyczaił, że jestem obok i zaczął szukać cyca. wygiął się tak jak tylko potrafił i "gryzł" mi rękę umiejętnie się przesuwając z nadzieją na odszukanie mleka hehe

czy tylko moje dziecko na cycu się nadal budzi w nocy???? myślałam, żeby spróbować mm na noc, ale jednak dopóki karmię to będę się tylko cyca trzymać. dlatego dzisiaj idę kupić ten kleik, żeby zobaczyć czy jak zagęszcze to mi to coś da...

reklama
Wiadomo- rozmiarówka rozmiarówce nie równa- ja podałam uśrednioną.
mam jedno body z H&M roz 56 a dopiero 2 dni temu odłożyłam do pudła :)

Gabriella- masz bardzo dużego synka- wg siatki jest na 97 centylu zarówno wagowym jak i wzrostu, oznacza to że 97% dzieci ma niższą wagę niż twój synek ( powyżej 97 centyla i poniżej 3 centyla należy skonsultować to z lekarzem- czy wszystko jest ok). Wg siatki na skończone 7 miesięcy ( jeżeli będzie przybierał jak dotychczas) będzie ważył 10,5 kg i mierzył 75 cm :szok:

To tylko książkowa wiedza, dzieci są różne.

Tuniawg siatki na 3 miesiące będzie ważyła ok 5700, na skończone 7 miesięcy ok 7700( między 25-50centylem) i 72 cm wzrostu ( 97 centyl)

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry