• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

hey malego znow dopadł kaszel oby tylko na tym sie skonczylo
Ewa ja jak wychodze na dwór to zawsze zakladam jakies buciki z twarda podeszwa narazie bardziej przypominajace papucki ale sa na jesien beda juz takie prawdziwe buciki - zakaldam je juz ponad miesiac odkad Wojtus chodzi trzymany za raczki, przed tem skarpetki byly odrazu do wyrzucenia

reklama
Hej;-)
U nas tak, nie wiadomo jak- raz chmury i wiatr, raz słońce ale temp. bez rewelacji - 20st:/
Młode śpi, jak wstanie to zaliczymy spacer, ja już zrobiłam obiad i ogórki małosolne.
Pralki jeszcze nie odkamieniałam...ale czajnik i garnuszek do gotowania jaj to octem, po ponownym zagotowaniu wody po odkamienianiu nic nie czuć a błysk jest niesamowity:-)

Co do butków to po miekkich powierzchniach typu trawa, piach, dywan miękki to jak najbardziej boso, wtedy mięsnie stopy ładnie pracują, natomiast na betonie czy twardej podłodze to juz butki, bo jest mocny nacisk wspomnianej tu masy ciała. A samo płaskostopie jest fizjologiczne do 4 r.ż i ma je każde dziecko z uwagi na warstwę tłuszczyku na stópce:tak:

My jeszcze z przewijaka korzystamy, właśnie najcześciej w ciagu dnia podczas zmiany pieluchy, tez sie wije jak piskorz i muszę ją trzymać ciagle jedna ręką ale jest mi wygodniej z uwagi na kręgosłup, zresztą na łóżku bardziej szaleje;-) i jest jeszcze gorzej...
Ale chyba odsprzedam koleżance z placyku pod kiniec sierpnia go, bo rodzi we wrześniu, a mi się już niedługo faktycznie nie przyda, bo choćby z uwagi na to że jest po prostu za krótki

Witam:-)
Tfu tfu Jasko od kilku dni ma wspanialy apetyt:tak:Az sie nie moge doczekac czwartkowego wazenia:-)
U nas od jakiegos czasu Jasko przesypia cale noce.Zasypia ok 19.30 i wstaje o 7.00 wiec luzik.Czasem w nocy kilka razy zakwika ale chyba tylko po to zeby sprawdzic czy mama jest w domu:-DPory posilkow i spania tez sie unormowaly i co dzien sa te same godziny wiec mozna sie dobrze zorganizowac:tak:
Ale zebow jak nie bylo tak nie ma:sorry:
Ewa to dla ciebie;-) Wygodne butki - Małe dziecko - Mamo to ja - Magazyny - BabyOnline.pl

A plaskostopie tworzy sie u dzieci m.in z zakladania za ciasnych skarpetek i bucikow o waskich czubkach a takze przez zbyt szybkie zmuszanie dziecka do chodzenia gdy ono same sie jeszcze do tego nie kwapi:tak:A jeszcze jedno-stopy malego dziecka sa plaskie z natury a prawidlowy ksztalt stopy rozwija sie w wieku 8 lat:tak:

Dzięki za odpowiedzi :) Czyli wszystko jest tak jak myślałam - po domu raczej boso albo w skarpetach (u nas głównie dywany), a na polu w butach. Wyczytałam też, że mimo fizjologicznego płaskostopia dzieci mają ciemniejszą część zewn. stopy - i faktycznie tak jest.

O rany, Pucek właśnie zaplanował wielką ucieczkę do kuchni - tylko zdradził się wielkim piskiem radości w połowie drogi ;) Jak się wymontowuje motorek z tyłków dzieci? I w ogóle kto go im tam zamontował?...

Hejka!
U nas właśnie trwa usypianie, czytaj: Idek szaleje po łóżeczku, a ja w drugim pokoju czekam aż się zmęczy.

U nas dalej przewijak daje radę. Ida się na nim wprawdzie wierci niesamowicie, ale zawsze mam coś do zabawy dla niej - tubkę kremu, maść. no i obowiązkowo po zdjęciu spodenek trzeba jej je narzucić na głowę - daje to 3 sekundy czasu akurat na rozpiecie bodziaka :-D

Mam pytanko: używacie jeszcze ochraniaczy na łóżeczko? Ja właśnie zrezygnowalam, bo Ida swój próbowała rozerwać na strzępy, a z reztą po opuszczeniu łóżeczka nie było go już do czego przymocować. No i teraz Smrodylla wiecznie wpycha nogi między szczebelki i muszę ja ratować. Ma któraś z was jakiś patent na to?

Ewa - też bym ten motorek chętnie wymontowała :eek: zwłaszcza u rodziców, bo tu więcej niebezpieczeństw czyha na Dzidziusia, niż w domu :crazy:

Wrublik - Ta osa/komar to rzeczywiście niewychowane bydlę. Powinna przeprosić, a nie tak bez słowa użerć.

Ewa ja butki mam juz i zakładam na betonie. zawsze sa pod wózkiem bo jak tylko w nim ląduje to je sciagam.Piasek, trawa bez butków..Lolo cały czas ściaga w piaskownicy ku oburzeniu wielu ;-) No i jak ide z nim chwile to nawet po betonie nie zakładam ale to naprawde chwile i cieplutko musi być.
No na pewno zimowe musza juz byc na 200% ;-)
Wyrejestrowano mnie z UP bo trafiłam na wyjatkowego g***a...Wypisał mi, że odrzuciłam oferte bo nie mam z kim zostawic dzieci:baffled: I na nic prozby i tłumaczenie, zeby wspiał, ze nie mam doświadzczenia...a babce, która weszła za mną napisał, że "przyjaa juz kogos na stanowisko":szok:
Na szczęście w UP się dowidzialam, że sie moge zarejestrować jako osoba poszukująca pracy i tez do opieki zaświadczenie dostane..Oby..Jutro sie dowiem...

O rany, Pucek właśnie zaplanował wielką ucieczkę do kuchni - tylko zdradził się wielkim piskiem radości w połowie drogi ;) Jak się wymontowuje motorek z tyłków dzieci? I w ogóle kto go im tam zamontował?...

Hehehe dobre z tym motorkiem.Mojemu jeszcze nie zamontowali :-)

My buty zaczniemy nosić jak mały zacznie chodzić:tak:. Parę lat temu widziałam program gdzie powiedziano, że im dłużej dziecko biega na boso(skarpety, rajstopy itp) tym lepiej dla stóp. Mięśnie stopy pracują i szybciej się ona formuje. Sztywny but sprzyja płaskostopiu właśnie i koślawości stóp przez to, że ograniczają pracę mięśni. Zdaje się, że Zawitkowski to mówił. Tak się tego uczepiłam i przy Mateuszu stosowałam. Efektem tego było, że na bilansie dwulatka lekarz zachwycony był jego stopami:tak::-D. Były już niemalże do końca wykształcone! Co jest niezmiernie rzadkie w tym wieku.

reklama
U mnie jakieś buty się znajdą - dostane, ale na razie nawet na nie nie patrzę. Po domu będą skarpetki ze stoperkami - zakupione jakis czas temu w za dużym rozmiarze. Tylko trzeba poczekać, aż Potwór przestanie skakać, kiedy czuje pod stopami podłoże i zacznie chodzić ;-) A u dziadków po trawniku raczej będziemy śmigać na bosaka - sama to uwielbiam :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry