reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Tunia cena zależy i od ilości tych pieluch i ich rodzaju no i od sklepu oczywiście, dlatego są tak różne...
Z tym mlekiem to super cena rzeczywiście, muszę spróbować Milenie mieszać z HA i może przejdzoemy na zwykły NAN:) bo my płacimy za puszke 400gr 27 zł najtaniej! w aptece 37!!!

Co do jedzenia i siedzenia heheto sorki usmiałam się bo dziecko prędzej zaczyna jeść zupki, kaszki, owocki jak siedzieć, usiąść to może dopiero i w wieku 9 mies. bo to też norma;) na pewno nie leży na płasko, jak je ale dobra pozycja to taka półsiedząca jak np. na leżaczku i nie zdziw się jak przy zaczynaniu i jeszcze długo potem dziecko wypycha jedzonko językiem ale to nie dlatego że nie che jeść/nie soamkuje mu czy nie jest gotowe - taki jest po prostu odruch (dlatego sa takie uplute jak jedzą hehe) i musi jak wszystkiego tego jedzenia się nauczyć z łyżeczki;)

Ja daję vit D co drugi dzień, tez mam te w kapsułkach z odkręcana główką - ja wyciskam na łyżeczkę, ale też to skonsultuję za tydz. w czwartek jak pójdziemy na szczepienie czy dawać czy nie.

reklama
Ewa86 mi tez nawet do głowy nie przyszło żeby badać Martini ciemiączko:rofl2:
ładny macie samochodzik:cool2:

Jeszcze nie mamy. W piątek się okaże, czy będzie nasz. Jak ktoś go wykupi wcześniej, to Mąż się załamie ;)

Co do wit. D, to ja podaję od urodzenia jedną kapsułkę (D Vitum) - tam jest 400 jednostek. Teraz pediatra przepisała nam inną wit. D, nie pamiętam jak się nazywa, ale jest 3 razy tańsza. Tylko że w jednej dawce jest 500 jednostek. Nie wiem, czy to dlatego, że Franek jest dość duży, czy co... To duża różnica? Nasza pediatra ma świra na punkcie przepisywania leków - na każdej wizycie coś dostajemy (na pierwszej - krople z antybiotykiem do pępka: nie wybraliśmy, pępek odpadł po spirytusie i jest śliczny; na drugiej - całą masę lekarstw na kolki: kupiliśmy tylko esputicon, kolek nie było, a wzdęcia przeszły po tygodniu).

Pucek już przed chwilą marudził, bo był śpiący, więc spróbowałam ten patent z pieluchą na twarz, ale tak go to rozbawiło, że się rozbudził ;/ Na szczęście sen był silniejszy i już zasnął :)
Wczoraj udało mi się zrobić porcję roboty z dwóch dni, więc jest szansa, że jak dziś też mi tak pójdzie, to będę mieć czwartek wolny - wreszcie ogarnę mieszkanie i prasowanie. Bo w piątek znowu wybywamy do dziadków. No i wybiorę się z Puckiem na większe zakupy. Muszę w jakieś spódnice się zaopatrzyć. Jak to jest, że spodnie sprzed ciąży lecą mi z tyłka, a w większość spódnic się jeszcze nie wbijam?? Zaczynam wątpić, czy ja kiedykolwiek się w nie wciskałam...

hej
Kombi, ale 5-osobowe ;)
My bierzemy pożyczkę z firmy Męża. Jest opcja wzięcia do 15 tysięcy nieoprocentowanej pożyczki, którą spłaca się jak się chce. Jak ma się w danym miesiącu 100 zł, to się tyle oddaje, jak się ma 1000 zł - to tyle. Fajna rzecz :)
no to super sprawa! ja teraz na macierzyńskim nie dostane niestety pożyczki z pracy, a u męża jest chyba max 5000, więc reszte trzeba będzie dobrać z banku lub agencji kredytowej.

Cristalrose, no to nieciekawa sprawa z tym ciemiączkiem:no:

hmm, ja podaje wit D w kropelkach (z 10 razy tańsza od tej w kapsułkach:tak:), no i teraz tez nie wiem co zrobić, u nas lekarka mówiła o podawaniu:eek:

:sad: Muszę się pożalić.
Moja córeczka przy porodzie złapała jakieś bakterie kałowe. Dostały jej się do układu moczowego. Przez to pierwszy miesiąc nie przybierała na wadze. Dostała doustne antybiotyki. Byłyśmy wczoraj na kontroli i okazało się, że nie pomogło. Teraz ma antybiotyk w zastrzykach przez 7 dni w tygodniu, 2 razy dziennie:-(. Byłyśmy dziś na pierwszym. Nie wiem kto głośniej płakał - ona czy ja. Na dodatek mamy skierowanie do nefrologa, czy nie ma wady układu moczowego, np. refluksu.
Tak bardzo się boję, że coś jest nie tak.:-:)-:)-(

czy któreś jeszcze dziecko śpi wyłącznie na brzuszku?

Mój Adaś inaczej nie pośpi, jeśli jakimś cudem w ogóle uśnie na boku czy na plecach to po 5 min. machnie rączką i już po spaniu :(.

Czy Wasze dzieci też tak ładują pięści do buzi?
Nie wiem co jest. Kaja nigdy tak nie pchała łapek do buzi. A Adaś gdyby mógł połknąłby dłoń!

28 mamy szczepienie a tu pogoda raz taka raz taka tak się 'boję' żeby niczego nie załapał i mógł się zaszczepić, bo ja chcę tak jak Kai dawać 'jedzonko' jak skończy 3 mies. czyli po szczepieniu byłoby idealnie
bo nie chce 'kombinować' przed :(

:sad: Muszę się pożalić.
Moja córeczka przy porodzie złapała jakieś bakterie kałowe. Dostały jej się do układu moczowego. Przez to pierwszy miesiąc nie przybierała na wadze. Dostała doustne antybiotyki. Byłyśmy wczoraj na kontroli i okazało się, że nie pomogło. Teraz ma antybiotyk w zastrzykach przez 7 dni w tygodniu, 2 razy dziennie:-(. Byłyśmy dziś na pierwszym. Nie wiem kto głośniej płakał - ona czy ja. Na dodatek mamy skierowanie do nefrologa, czy nie ma wady układu moczowego, np. refluksu.
Tak bardzo się boję, że coś jest nie tak.:-:)-:)-(
współczuję:no::no: oby po tych zastrzykach wszystko było już dobrze!!

kiedy ja nie mogę sie doczekać kiedy on będzie 'jadał normalnie'

wiem wiem wszystko w swoim czasie
ale uwierzcie że jak się karmiło rok i ma się 9 miesięcy no może 10 miesięcy przerwy i karmi się znów to ...
och marzy sie żeby dziecko zaczęło już jeść :)

czy któreś jeszcze dziecko śpi wyłącznie na brzuszku?
Mój tylko na plecach.
Czy Wasze dzieci też tak ładują pięści do buzi?
Nie wiem co jest. Kaja nigdy tak nie pchała łapek do buzi. A Adaś gdyby mógł połknąłby dłoń!
Mój od tygodnia ładuje rączki do buzi, momentami woli je od smoczka :dry:

Cześć tak w ogóle :)

reklama
Babolki kochane test wyszedl negatywny:-) O dziwo moj mezus poczul sie zawiedziony:sorry2:Fajnie miec trojke, bo to zawsze weselej w domu ale nie tak szybko:tak:Moze to rzeczywiscie przesilenie, jak pisala Wiolcia a moze skutki uboczne tabletek.Z reszta z checia bym je odstawila:tak:

Yvona jak tam radziecki striptiz?:-D
asia super ze test po Twojej myśli a to nie był radziecki striptiz tylko Stirlitz :D:D:D:D nie wiem czy słyszałas fale kawałów o nim. No test wyszedł negatywny a Tobie dalej perwersje w głowie;);-)
niestety nie udziele recenzji z filmu bo nie dałam rady go obejrzeć, łóżeczko mnie zawołało na spanko.
u nas w nocy cos popadało ale mam nadzieje ze słoneczko wyjdzie z zza chmurek bo tak bylo fajnie wczoraj pospacerowac i dzisiaj bym chetni kontynuowała.
gabriella domyslam sie ze nie mozesz sie doczekac karmienia lyzeczką ale cyckiem tez jest fajnie;) a powoli mozesz wprowadzac chyba nie ma przeciwskazań

Do góry