reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Grudniowe mamy 2016

Wlasnie o to chodzi ze pojutrze zaczynam już 15 tydzień. Pare tyg temu myślałam , że przeszło niestety tylko na dwa dni ... Schudlam 5kg odzyskałam 3. Obawiam się, że tak może byc do końca ciąży. Czytałam też ze duphaston potęguje zle samopoczucie, ale jaka w tym prawda nie wiem. Nie mam juz siły. .. Próbowałam brac witaminę B6 i Prevomit lecz pomaga na krótka. Nie powiem wymiotuje rzadziej,ale powstrzymuje na siłę mdli mnie nawet w nocy kiedy sie obudzę. Słodyczy i innych tego typu rzeczy nie mialam w ustach od 2 miesięcy.

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom
A badania krwi i moczu masz w porzadku ?
Na mdlosci pomaga imbir oczywiscie jesli cie nie odrzuca ja pilam jakis czas herbate w plasterkami imbiru i mi pomagalo to przetrwac rano przed wstaniem z lozka najlepiej przegryz cos moze byc nawet zwykla skorka od chleba zeby cie z glodu nie mdlilo. Migdaly tez dobrze dzialaja na mdlosci.

Ja teraz mam problemy ze zgaga ale mi pomagaja migdaly a jeszcze lepsze od tego jest mleko czekoladowe wypasione to dla dzieci jak wypije jedno dziennie to zgagi nie mam ;)

reklama
Wlasnie o to chodzi ze pojutrze zaczynam już 15 tydzień. Pare tyg temu myślałam , że przeszło niestety tylko na dwa dni ... Schudlam 5kg odzyskałam 3. Obawiam się, że tak może byc do końca ciąży. Czytałam też ze duphaston potęguje zle samopoczucie, ale jaka w tym prawda nie wiem. Nie mam juz siły. .. Próbowałam brac witaminę B6 i Prevomit lecz pomaga na krótka. Nie powiem wymiotuje rzadziej,ale powstrzymuje na siłę mdli mnie nawet w nocy kiedy sie obudzę. Słodyczy i innych tego typu rzeczy nie mialam w ustach od 2 miesięcy.

Ja w tej ciąży miałam mdłości i ślinotok, ale przeszły. Teraz tylko bóle głowy i czasami wzdęcia.
Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej u Ciebie przeszło. Ponoć na ogół mija w drugim trymestrze, ale mam koleżankę, która miała wymioty aż do samego końca ciąży. Lądowała przez to w szpitalu pod kroplówką, bo traciła mnóstwo wody i składników odżywczych.
Tak jak pisze creativo na mdłości pomaga imbir i migdały, choć Ty już pewnie wypróbowałaś już wszystkie tego typu metody, skoro jest tak źle.

A badania krwi i moczu masz w porzadku ?
Na mdlosci pomaga imbir oczywiscie jesli cie nie odrzuca ja pilam jakis czas herbate w plasterkami imbiru i mi pomagalo to przetrwac rano przed wstaniem z lozka najlepiej przegryz cos moze byc nawet zwykla skorka od chleba zeby cie z glodu nie mdlilo. Migdaly tez dobrze dzialaja na mdlosci.

Ja teraz mam problemy ze zgaga ale mi pomagaja migdaly a jeszcze lepsze od tego jest mleko czekoladowe wypasione to dla dzieci jak wypije jedno dziennie to zgagi nie mam ;)
Wlasnie te tabletki sa z imbirem. Nienawidzę imbiru. Ogolnie wlasnie po mleku czy jogurtach jest mi nie dobrze. Próbowałam wszystkiego. Z tym jedzeniem z rana tez nie pomaga. Badania sa ok lecze sie jedynie na niedoczynność tarczycy. W 1 ciazy mialam tak ze duzo wymiotow ale mialam taki apetyt ze przytylam 30kg [emoji23][emoji23][emoji23]. Martwi mnie trochę moje samopoczucie na badaniach wszytsko ok. Moja mama stwierdziła, że to musi byc teraz córka a wymiotuje bo jest wredna po mnie [emoji23][emoji23]

Ja w tej ciąży miałam mdłości i ślinotok, ale przeszły. Teraz tylko bóle głowy i czasami wzdęcia.
Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej u Ciebie przeszło. Ponoć na ogół mija w drugim trymestrze, ale mam koleżankę, która miała wymioty aż do samego końca ciąży. Lądowała przez to w szpitalu pod kroplówką, bo traciła mnóstwo wody i składników odżywczych.
Tak jak pisze creativo na mdłości pomaga imbir i migdały, choć Ty już pewnie wypróbowałaś już wszystkie tego typu metody, skoro jest tak źle.
Znam chyba juz wszytskie leki na mdłości. Lekarz tez mnie pociesza ,że moge tak do konca ciąży.

Sprawdz jeszcze czy jedzenie migdalow ci pomoze moze wcisniesz ja po piec dziennie jadlam i bylo ok ... slyszalam tez, ze czasami gdy nie toleruje sie suplementow diety czyt. Kwas foliowy to rowniez moga wystepowac wymioty moze musisz zmienic na inne ?

Sprawdz jeszcze czy jedzenie migdalow ci pomoze moze wcisniesz ja po piec dziennie jadlam i bylo ok ... slyszalam tez, ze czasami gdy nie toleruje sie suplementow diety czyt. Kwas foliowy to rowniez moga wystepowac wymioty moze musisz zmienic na inne ?
Dziękuję spróbuje z migdałami. Biore omega med optime na samą noc. Wydaje mi sie ze sa ok. Pamiętam jak kiedyś bralam feminatal po chwili wymiotowalam jak kotka.

Dobry wieczór :) Ostatnio trochę zaniedbałam forum, ale staram się Was podczytywać i udzielać się w miarę możliwości. Byłam wczoraj z mężem w hurtowni artykułów dziecięcych i zakochałam się w jednym wózku <3 Anex, model Sport - kojarzy któraś? Ponoć został wózkiem zeszłego roku, ale możliwe, że już się w tym natłoku wózkowych informacji pogubiłam i pomyliłam modele...
ladny. na zywo nie widzialam ale design mi sie podoba. mozliwe ze skusilabym sie na taka spacerowke (o ile mozna osobno kupic).
ja jeszcze nie czuje blusa na zakupy. ale jak cos to podobno wyprzedaz w H&M ruszyla:)

Zeby do czegos dojsc trzeba wyruszyc w droge

Doswoadczone mamy ja mam do was taka prosbe w imieniu tych ktore rodza pierwszy raz czy moglybyscie nam zrobic liste wyprawkowa co kupic, jakiej firmy kosmetyki polecacie itd itp ? Ubranka najlepiej wg rozmiarow ile kto potrzebuje ale tez bez przesadyzmu w sensie skarpetki pod kolor body[emoji14]
Taka praktyczna lista dla kazdej z nas
Szukam wlasnie na necie i co chwile inna wersje widze a to 5 body a to 10 body, 10 spioszkow .... no zwariowac idzie !
A mi chodzi o taki kacik porad co rzeczywiscie dziala i w co warto zainwestowac a co sobie darowac.
Mysle, ze wszystkie pierworodki beda wam wdzieczne za poswiecenie troszke czasu aby to zrobic [emoji8]

reklama
Doswoadczone mamy ja mam do was taka prosbe w imieniu tych ktore rodza pierwszy raz czy moglybyscie nam zrobic liste wyprawkowa co kupic, jakiej firmy kosmetyki polecacie itd itp ? Ubranka najlepiej wg rozmiarow ile kto potrzebuje ale tez bez przesadyzmu w sensie skarpetki pod kolor body[emoji14]
Taka praktyczna lista dla kazdej z nas
Szukam wlasnie na necie i co chwile inna wersje widze a to 5 body a to 10 body, 10 spioszkow .... no zwariowac idzie !
A mi chodzi o taki kacik porad co rzeczywiscie dziala i w co warto zainwestowac a co sobie darowac.
Mysle, ze wszystkie pierworodki beda wam wdzieczne za poswiecenie troszke czasu aby to zrobic [emoji8]
Ja taka liste kazdej kolezance robilam bo ja pierwsza z nich mialam dzidziusia to jakos tak wyszlo ze mnie zawsze pytaly [emoji6]
Wiesz co, kazda mama ma inne podejście, uzywa innych artykulow, innych firm, itd. Ja np zwykle jesli chodzi o proszki do prania, kosmetyki, butelki czy smoczki, to stawiam na jak najlepsze firmy, zeby nie uczulalo i teoretycznie nie powodowalo wad, kolek, itd.
Natomiast jesli chodzi o ubranka, no to dwa - trzy takie kompleciki wyjsciowe, jakies dresy np, za ktore smialo moge zaplacic więcej, ale jesli chodzi o body, spiochy, kaftaniki, czyli cos co szybko sie brudzi i niekiedy nie mozna doprac, a dziecko i tak szybko wyrasta, to takie rzeczy kupuje za grosze np w pepco, lidlu, czy jak w przypadku Olivki, w biedronce (akurat wtedy bylo tam duzo ubranek dla niemowlat w niskich cenach), tez auchan, badz carrefour. Zalezy gdzie sa promocje.
Moja wyprawka zwykle wyglada tak, i nie wazne czy pierwsze czy trzecie dziecko, bo sa artykuły ktore wrecz powinny byc nowe [emoji6]

Higiena:
-proszek dzidzius lub platki mydlane tez dzidzius,
-oliwka bambino (inne uczulaja moje dzieci)
-mydelko bambino lub dzidzius,
-po pierwszym miesiacu szampon do wlosow bambino,
-alantan masc do pupy na odparzenia,
-maka ziemniaczana, ktora trzymam w malym szczelnym pojemniczku do posypywania pupy, sto razy lepsze niz sudocrem lub drogie pudry[emoji6]
-szczoteczka i grzebyk do wloskow, niekiedy mozna taki fajny komplecik kupic,
-gazy do oczyszczania jezyczka i dziasel + krople na plesniawki,
-octanisept do pepka

Przydatne rzeczy dla dziecka:
-pieluchy tetrowe, okolo 15-20 jesli bedziesz uzywala pampersow, bo jesli chcesz pieluszki wielorazowe to trzeba wiecej, ale to juz musisz pytac mam ktore tak pieluchuja,
-pieluchy flanelowe, mi wystarcza zawsze 5 sztuk, zwykle klade na nich dziecko np w rozku czy na lozku, czy w wozku w lecie jak ciepli to aie tak dzidzius nie poci, itd.
-smoczek, ja uzywalam zawsze Avent, ale teraz biore pod uwage zarowno Avent jak i Lovi,
-butelka, taka sytuacja jak ze smoczkiem, tez zawsze byl Avent, a teraz mysle czy Lovi. Butelka Avent jest bez bpa i jest antykolkowa, i np moje dzieci nigdy kolki nie mialy jak jadly z butelki. Ja karmilam cyckiem Olusie 8 mc a butelka mi sluzyla wtedy np do herbatki koperkowej,
-po pierwszym miesiacu herbatka koperkowa,
-kolderka z podusia do lozeczka + ze dwa komplety poszewek,
-recznik dla dziecka, 2-3 sztuki,
-maly kocyk,
-ja jeszcze lubie rozki, i ja np mam 3, ale ze juz zniszczone to teraz kupie ze 2 tylko, ale to jest naprawde fajna sprawa, moje dzieci uwielbialy byc poowijane np po kapieli czy na dniu jak przy cycu byly [emoji6]tylko ja bez tego usztywnienia kokosowego preferuje, jeden rozek mial to usztywnienie to wyciagnelam bo mi sie zle dziecko w tym trzymalo,
-no wozek, lozeczko, ale to ja akurat nie kupuje bo mam, ale np kupuje materac nowy, najlepszy chyba jest ten kokos gryka, bo jak mielismy ten zwykly to szybko sie tak ugniotl ze szczebelki z dolu gniotly dziecko..
-to bedzie zima wiec mozesz pomyslec o spiworku do wozka, lub jest taki kombinezon widzialam na allegro tak jakby 2w1 taki spiworek kombinezon, ale nie mam jeszcze o nim opini,
-jakies grzechotki, najlepsze sa te misiakowe z takimi gumowymi elementami do obgryzania i zeby cos tam w misku dzwonilo,
-nie wiem czy pisalam ale pojemniczek na smoczek i lancuszek do smoczka Ci sie moze przydac jak zdecydujesz sie na smoczek,
-mleko modyfikowane, mimo ze chce kobieta karmic, to np ja zawsze mialam w domu takie mleko ze wzgledu na to ze roznie bywa i zeby nie bylo niespodzianki, albo przydaje sie gdy Ty musisz gdzies jechac a nie dasz rady np odciagnac pokarmu, no ja zawsze wolalam byc przygotowana na wszystko, wiec u mnie bylo mleko przy Olivii Nestle Nan, a przy Oli Bebiko bo Nan nie chciala w ogole,
-jak chcesz to karuzelka na lozeczko, moje lubily, a teraz sa na pilota i baterie i mozesz zaprogramowac ze muzyczka np po 40 minutach sie wylaczy, i ta karuzelka jescze takie gwiazdki wyswietla na suficie, jest tam tez opcja bicia aerca mamy, dla mnie wypas [emoji6]
- ja myslalam jeszcze o takiej hustawce 3w1 bo najpierw jest tam takie jakby nosidelko, a potem jest zwykla hustawka i fotelik do karmienia, wiec mi podoba sie najbardziej opcja z tym karmieniem,
-my jeszcze CHYBA bedziemy kupowali dostawke do lozka naszego, ale to tez kwestia podejscia mamy,

Jesczze zaraz napsize o ubrankach :)

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry