reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamy 2025

reklama
Dla porównania to z tyłu zdjęcie z tego samego momentu (6t0d) mojego 8letniego synka. U tej samej ginekolog, na tym samym sprzęcie.
Moj wygląda tak, lekarka nie komentowała, dopiero jak wyszłam to miałam takie, o kurde dziwny ten pęcherzyk

Załączniki

• IMG_3185.jpeg
    IMG_3185.jpeg
    357,4 KB · Wyświetleń: 77
Jeśli mieścisz się w normach z laboratorium na 6 tydzień jest dobrze (co laboratorium to inne normy, bo mogą różnymi metodami badać) ❤️powtórzyłabym w poniedziałek, żeby zobaczyć czy tendencja wzrostowa. I nie sprawdzać % normy przyrostu, bo teraz już nie będzie tak szybko i dynamicznie rosnąć. A co powiedział lekarz na usg? Zlecił betę i przyrost? Czy dla siebie badałaś? Poza tym te wartości „na pęcherzyk”, „zarodek”, „serduszko” są orientacyjne. U mnie beta ponad 20000 dopiero pęcherzyk z zarodkiem, a 30000 serduszko. Ważniejsze na jakim etapie jesteś, bo można mieć wysoką betę na wczesnych etapach i zobaczyć niewiele 🤷🏼‍♀️
Na pierwszym USG 30.04 tylko pęcherzyk 15mm i nic więcej ,tydzień 5+5 ale prawdopodobnie nawet młodsza więc 7.05 kolejne USG i powiedział że powinno być już coś widać a badania zrobiłam bardziej dla siebie więc czekamy…

A lekarka to komentowała?
Nic. Ale raczej nigdy nie usłyszałam od niej nic wprost. Jest bardzo delikatna i trochę wymijające odpowiedzi udziela . Dlatego myślę iść do innego ginekologa co mi wprost powie np. Że nie wygląda to dobrze 😓 Tu dostałam kartę ciąży, zalecenia. A już 2 lata temu było identycznie, też ten pęcherzyk wtedy był taki dziwny. Ciąża się wtedy zatrzymała 2 dni po USG jakoś tylko serduszko dalej biło. Lubię bardzo tą moją lekarz bo od początku mówi dzidziuś, jest bardzo empatyczna. W szpitalu z różnymi dziwnymi tekstami się spotkałam, szczególnie od mężczyzn ginekologów 🤯

Moj wygląda tak, lekarka nie komentowała, dopiero jak wyszłam to miałam takie, o kurde dziwny ten pęcherzyk
Koleżanka mi mówi że może sprzęt już wysłużony i że nie ma ostrego obrazu już. A była dobra widoczność? U mnie moja gin powiedziała "nie wiem co tak słabo widać " . Ja się tak tym pocieszam że może słabo widać bo tak się umiejscowił pęcherzyk, że może rozmazane te zdjęcie po prostu.

Jeśli mieścisz się w normach z laboratorium na 6 tydzień jest dobrze (co laboratorium to inne normy, bo mogą różnymi metodami badać) ❤️powtórzyłabym w poniedziałek, żeby zobaczyć czy tendencja wzrostowa. I nie sprawdzać % normy przyrostu, bo teraz już nie będzie tak szybko i dynamicznie rosnąć. A co powiedział lekarz na usg? Zlecił betę i przyrost? Czy dla siebie badałaś? Poza tym te wartości „na pęcherzyk”, „zarodek”, „serduszko” są orientacyjne. U mnie beta ponad 20000 dopiero pęcherzyk z zarodkiem, a 30000 serduszko. Ważniejsze na jakim etapie jesteś, bo można mieć wysoką betę na wczesnych etapach i zobaczyć niewiele

Początek gdyż 30.04 wg lekarza 5+5 ale możliwe że nawet młodsza ciąża dlatego było widać tylko pęcherz i nic więcej. Badanie zrobiłam bardziej dla siebie żeby sprawdzić przyrost bety chociaż lekarz na tym etapie nie zlecił. 07.05 kolejne USG i z tego co mówił to powinno być już coś widać. Więc czekamy do środy…

Koleżanka mi mówi że może sprzęt już wysłużony i że nie ma ostrego obrazu już. A była dobra widoczność? U mnie moja gin powiedziała "nie wiem co tak słabo widać " . Ja się tak tym pocieszam że może słabo widać bo tak się umiejscowił pęcherzyk, że może rozmazane te zdjęcie po prostu.
Ja nie byłam u swojego lekarza prowadzącego, bo nie miał terminów, a jestem aktualnie w Afryce, więc chciałam mieć pierwszą wizytę przed wyjazdem (żeby być np. Pewna że nie ma ciąży pozamacicznej). USG trwało 3 minuty i elo 😂. Sama wizyta może z 5.
Wychodzę z założenia, że gdyby było coś nie tak, to by powiedziała, a totalnie nie mamy na to wpływu, więc moje martwienie się o to totalnie nic nie da :)

Hej dziewczyny jak po majówce? Jakie samopoczucia?
U mnie nudnosci dziś, rozpycha ciagle podbrzusze i mocno się stresuję USG we wtorek.... w piątek poszłam jeszcze na betę i mam mętlik, bo to było to laboratorium co 29.04 wtedy 384, a 2.05 było 839 czyli przyrost w 72 godziny niespełna 120%... zaczynam wariować, bo tempo przyrostu mi spadło... niby jest nadal w normie, że do 72h się podwaja ale byly przyrosty wyższe wcześniej... jeszcze jak porównam z innym labem to już w ogóle średnio mi wyszło.....
Laboratorium 1:
22.04: 10,59 mIU/ml
25.04: 65,65 mIU/ml
28.04: 282,64 mIU/ml
30.04: 556,16 mIU/ml

Laboratorium 2:
29.04: 384 mIU/ml
02.05: 839 mIU/ml

Czemu ja to sobie robię nie wiem... zamiast czekać do wizyty siedzę i analizuję te przyrosty na dwa laboratoria
Dziś jestem 5+2 🫣

reklama
Moja majówka jeszcze trwa. Od kiedy jestem na urlopie nie mam zgagi i zastanawiam się czy to zmiana klimatu czy coś nie tak z ciążą. W poprzednich ciążach zgagę miałam od początku do końca ciąży. Umówiłam się w piątek na USG 🫣

Do góry