Jestem obecnie w drugiej ciąży i mam tak samo ból podbrzusza raz mocniej zaboli a później jest już ledwo odczuwalne więc dopóki doputy nie ma krwawienia to jest normalne ale konsultacja z lekarzem jest najlepsza…Hejka dziewczyny. Czy u was też występują bóle i skurcze podbrzusze? Nie wiem czy się niepokoić czy to jest normalne. Czytałam że teoretycznie macica się powiększa i tak dalej... Dodam że nie mam ani plamienia ani krwawienia. To moja pierwsza ciąża więc nie wiem czego się spodziewać.
reklama
O super dzięki za infoJa dostałam skierowanie na prenatalne na NFZ od lekarza do którego chodzę prywatnie

Melania77
Fanka BB :)
Ja mam pytanie kochane kobietki powiedzcie mi czy jak prowadzę ciąże w prywatnej klinice to czy badania prenatalne mogę zrobić w ramach funduszu. Jeszcze się nie pytałam o to lekarza bo dopiero dziś mija 7t+0d a kolejna wizyta 21.05 i w sumie jestem
Pełna obaw i strachu ale mam nadzieję że wszystko będzie ok?
W 2022 było na NFZ 1 i 2 trymestru. Nie wiem jak jest obecnie z trzecim ale 1 i 2 na pewno takHejka dziewczyny. Czy u was też występują bóle i skurcze podbrzusze? Nie wiem czy się niepokoić czy to jest normalne. Czytałam że teoretycznie macica się powiększa i tak dalej... Dodam że nie mam ani plamienia ani krwawienia. To moja pierwsza ciąża więc nie wiem czego się spodziewać.
Ja bólu podbrzusza już nie miewam, wcześniej jak miałam dość silne miesiączkowe bóle brałam nospe
Mamaporazdrugii
Zaangażowana w BB
Mnie boli praktycznie cały czas jak w trakcie okresu. Ale wczoraj lekarz nie znalazł nic niepokojącego.Hejka dziewczyny. Czy u was też występują bóle i skurcze podbrzusze? Nie wiem czy się niepokoić czy to jest normalne. Czytałam że teoretycznie macica się powiększa i tak dalej... Dodam że nie mam ani plamienia ani krwawienia. To moja pierwsza ciąża więc nie wiem czego się spodziewać.
Ze względu na lekkie plamienia dostałam duphaston i luteinę.
Mamaporazdrugii
Zaangażowana w BB
Dziewczyny,
Wiecie jakie są teraz normy cukrzycy ciążowej?
miałam w poprzedniej ciąży cukrzycę ciążową… teraz lekarz nie dał mi skierowania na krzywą cukrową, choć myślałam że zrobi to od razu.
Ale zaczęłam mierzyć sobie cukier glukometrem i wczoraj 2 h po kolacji było 140, a dziś rano 98 :/
miałam w poprzedniej ciąży cukrzycę ciążową… teraz lekarz nie dał mi skierowania na krzywą cukrową, choć myślałam że zrobi to od razu.
Ale zaczęłam mierzyć sobie cukier glukometrem i wczoraj 2 h po kolacji było 140, a dziś rano 98 :/
Malyna92
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale w tamtym roku jak byłam w ciąży to też miałam cukrzycę i wtedy na czczo norma była do 90, a dwie godziny po poniżej 120Dziewczyny,
penguinlicious
Moderator
Mamaporazdrugii
Zaangażowana w BB
No to była zmiana.Nie wiem czy coś się zmieniło, ale w tamtym roku jak byłam w ciąży to też miałam cukrzycę i wtedy na czczo norma była do 90, a dwie godziny po poniżej 120
4 lata temu było 100 i 140
Melania77
70-90 na czczo i do 140 godzina po posiłku. W ciąży mierzy się godzinę po głównych posiłkachDziewczyny,
reklama
Pchełka216
Ech mi wyszło 93.2 z krwi, także witaj dietki cukrzycowa 

Podziel się: