reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamy 2025

Hejka dziewczyny. Czy u was też występują bóle i skurcze podbrzusze? Nie wiem czy się niepokoić czy to jest normalne. Czytałam że teoretycznie macica się powiększa i tak dalej... Dodam że nie mam ani plamienia ani krwawienia. To moja pierwsza ciąża więc nie wiem czego się spodziewać.

Często masz takie bóle? U mnie pojawiają się raz na kilka dni. Ostatnio mam też lekkie ciągnięcie w pachwinach – czy któraś z was też to odczuwa?

reklama
Często masz takie bóle? U mnie pojawiają się raz na kilka dni. Ostatnio mam też lekkie ciągnięcie w pachwinach – czy któraś z was też to odczuwa?
Od kilku dni cały czas szczególnie jak się trochę zmęczę. Lekarz powiedział że wszystko w porządku ale i tak się trochę niepokoję...

Mnie podbrzusze pobolewa jak na okres co jakiś czas a w pachwinach czuje to ciągnięcie praktycznie przy każdym ruchu (o kichaniu nie wspomnę 🫣) , ale w pierwszej ciąży też tak miałam i wszystko było ok, więc teraz staram się nie martwić na zapas 😊

Na szczęście i tak starałam się odżywiać zdrowo i nie jadłam słodyczy 🙈
…no może lody raz na jakiś czas ;)

Proszę nie powielajcie mitu, że cukrzyca to jedzenie słodyczy. Mój syn przeżywa katusze w szkole z tego powodu - jadłeś za dużo słodyczy, czemu pozwalasz sobie na pączka w tłusty czwartek skoro od tego jesteś chory itd.

Wiem, że to nie celowe ale właśnie takie przemycanie mimochodem sprawia, że potem dzieci słyszą i też tak uważają.

Ja już od kilku dni się kłuję, żeby wyczuć co mogę jeść, a co nie.
W poprzedniej ciąży mogłam zjeść tackę ptasiego mleczka i po tym było 96, a jak zjadłam cokolwiek z choćby gramem białej mąki, to cukier wylatywał w kosmos…

Bo to jest typowe dla cukrzycy. Nie będzie Ci wywalać bo ptasim mleczku, a wywali po zielonych ogórkach.
Dużo osób uważa, że świetnym pomysłem na cukrzycę jest dieta keto. A to mega błąd bo tłuszcze przyswajają sie bardzo wolno - więc np. po posiłkach masz okej, a nad ranem, na czczo masz wywalony bo dopiero ten tłuszcz się uwolnił.

Co więcej jednego dnia Ci wywali, ale innego już nie.

Ogólnie bardzo fajne są właśnie te sensory bo one działają 24h na dobę więc widać fajnie, jak ten cukier rośnie/spada - z tym, że czasem przekłamują, czasem się odklejają - nie są oczywiście bez wad

Od kilku dni cały czas szczególnie jak się trochę zmęczę. Lekarz powiedział że wszystko w porządku ale i tak się trochę niepokoję...
Po większym wysiłku może tak być. Rozumiem Twój niepokój, to naturalne, szczególnie w pierwszej ciąży. ❤️
Najważniejsze że lekarz potwierdza że wszystko ok.
Mnie podbrzusze pobolewa jak na okres co jakiś czas a w pachwinach czuje to ciągnięcie praktycznie przy każdym ruchu (o kichaniu nie wspomnę 🫣) , ale w pierwszej ciąży też tak miałam i wszystko było ok, więc teraz staram się nie martwić na zapas 😊
Uspokoiłaś mnie trochę. 😊Już nie pamiętam, czy też tak miałam w pierwszej ciąży.

Ja już dzisiaj slyszalam serduszko <3
Młodzież rośnie i jest starsza o 3 dni niż wynikało z poprzednich badan :O
Jutro NIFTY, za tydzień prenatalne, szybko ten czas leci.
Wspaniałe wieści 😍 W którym tygodniu będziesz jutro dokładnie ? Też rozważam te badania choć nigdy nie robiłam :-)

Ja mam pytanie kochane kobietki powiedzcie mi czy jak prowadzę ciąże w prywatnej klinice to czy badania prenatalne mogę zrobić w ramach funduszu. Jeszcze się nie pytałam o to lekarza bo dopiero dziś mija 7t+0d a kolejna wizyta 21.05 i w sumie jestem
Pełna obaw i strachu ale mam nadzieję że wszystko będzie ok?
Badania prenatalne przysługują na NFZ i możesz robić je darmowo, wcześniej też robiłam darmowo mimo że lekarz prywatny dawał mi skierowanie z podejrzeniem że coś jest nie tak , dużo osób tak robiło temu teraz są darmowe dla wszystkich :-)
Za co krzyczy? 🤣
Przecież chyba o to chodzi, żeby wymieniać się doświadczeniami? Czy czegoś nie zrozumiałam?

Ja z chęcią dowiem się co możesz podpowiedzieć w temacie cukrzycy :)
Olka zapomniała powiedzieć że nie jest w ciąży i nie będzie mamą grudniową temu nie powinna się tu wypowiadać ale ma bardzo dużo czasu wolnego i lubi udzielać się na różnych wątkach również tych dla kobiet w ciąży , często robiąc przy tym zamęt i strasząc kobiety w ciąży swoimi mądrościami , które nie zawsze są prawdziwe.

Wspaniałe wieści 😍 W którym tygodniu będziesz jutro dokładnie ? Też rozważam te badania choć nigdy nie robiłam :-)

Badania prenatalne przysługują na NFZ i możesz robić je darmowo, wcześniej też robiłam darmowo mimo że lekarz prywatny dawał mi skierowanie z podejrzeniem że coś jest nie tak , dużo osób tak robiło temu teraz są darmowe dla wszystkich :-)

Olka zapomniała powiedzieć że nie jest w ciąży i nie będzie mamą grudniową temu nie powinna się tu wypowiadać ale ma bardzo dużo czasu wolnego i lubi udzielać się na różnych wątkach również tych dla kobiet w ciąży , często robiąc przy tym zamęt i strasząc kobiety w ciąży swoimi mądrościami , które nie zawsze są prawdziwe.
Aaaaa ok - dzięki za wytłumaczenie :) to ta kwestia będzie na szczęście rozwiązana jak przyjdziemy na wątek prywatny :)

Bardzo chętnie przeczytam te nieprawdziwe mądrości 🙂

reklama

Wiesz co, też tak na początku myślałam, ale Olka to mądra babka, warto jej słuchać 😉

Do góry