reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Grudnióweczki od kuchni

reklama
Kurczak z brokułami w sosie cytrynowym.
Przepis na dwie osoby.
Pierś z kurczaka kroje w kostkę smażę na patelni, doprawiam solą i pieprzem. Dwie torebki ryżu gotuje na miękko. Brokuły gotuje na półmiękko.
Sos: 1 duża łyżka oliwy z oliwek, cała wyciśnięta cytryna, sól pieprz.
Na talerz nakładamy ryż, pierś, brokuł i polewamy dresingiem cytrynowym.
_20170427_174814.JPG
 

Załączniki

  • _20170427_174814.JPG
    _20170427_174814.JPG
    243,2 KB · Wyświetleń: 6 538
Ostatnia edycja:
Zupa krem czosnkowy

8 ząbków czosnku
1 cebula
2 ziemniaki
2l bulionu warzywnego
2 lyżki masla
Sól pieprz majeranek
Parmezan
Grzanki
Serek topiony śmietankowy

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle.
Całość zalać gorącym bulion dodać pokrojone ziemniaki i gotowac
Jak ziemniaki będą mięciutkie zmiksować, przyprawić.
Można dodać serek śmietankowy
Dobrze smakuje z parmezanem i grzankami ☺️
 
Chrupkie gofry
(wersja na pół porcji ale też sporo wychodzi i jak dla mnie starcza, poza tym u nas najlepiej schodzą na świeżo więc wiele na raz nie robimy, wychodzą fajne chrupkie)

Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
3/4 szklanki oleju
10 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
ciepła woda (tyle by ciasto było konsystencji gęstej śmietany -> u mnie ok 0.4-0.5 litra)

Wykonanie:
- przesiać i wymieszać suche składniki
- dodać żółtka, olej i wodę
- ubić pianę z białek i dodać ją na koniec
- wymieszać delikatnie i odstawić na 10-15min by ciasto „oddychało”

Aby były fajnie chrupkie studzić gofry tylko pionowo, nie na leżąco, tak by były oparte o coś na przykład
Smacznego :)
 
Ostatnia edycja:
CHLEBEK BANANOWY

-1,5 szkl mąki pszennej
-1 łyżka sody
-1/2 łyżka soli
-1 szklanka cukru
-2 jaja
-55g roztopionego masła
-3 banany (rozgniecione )
-można dodać dodatkowo rodzynki,orzechy lub czekoladę w kostkach

Formę oprószyć mąką (wcześniej wysmarowac masłem).
Piekarnik nagrzać do 175 st
Wymieszać w misce mąkę z sodą ,solą i cukrem.Dodać jaja i roztopione masło oraz rozgniecione banany.

piec w temp 175 st przez około 1 h

ps . można posypać cukrem pudrem
 
Chlodnik
:):):)
Osobiscie lubie klasyczny ogorkowy, ale mozna tez dodac:rzodkiewke, jajko, ugotowana botwinke I niektorzy dodaja czosnek :)
Moj przepis:
-jeden dlugi ogorek starkowany na buraczanej tarce
-szczypiorek (ilosc wedle uznania)
-koperek (min lyzka stolowa)
-sol, pieprz
-jogurt naturalny(grecki) lub smietana
-kefir
:)
 
Możecie być ze mnie dumne. Pierwszy raz ugotowałam kapuśniak z młodej kapusty. Pyyychaa[emoji39]... tylko pieprzu sypło mi się ode serca.. . Trudno. Najwyżej wypije wszystko co mam w domu na popitkę [emoji38]
Przez ciebie kupiłam dzisiaj kapustę :D też będę robić, ale dopiero jutro :)

 
Kaszotto z marchewka i groszkiem

1por
1piers z kurczaka
Pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
1woreczek kaszy gryczanej palonej
250ml bulionu
1lyzka masla
2lyzki oliwy
Tymianek sól pieprz
Szczypiorek

Por pokroić obsłużyć na oliwie
Dodać pokrojone kurczaka Tymianek pieprz obsmazyc ok 5min
Dodac sucha kasze smażyć ok3min
Dodac maslo marchew z groszkiem pposoloc
Podsmażyć ok 5min
Zalac bulionem dusić do miękkości kaszy i wypracowania bulionu.
W razie w podlewać woda :-)
Podawać że szczypiorkiem.
 
reklama
ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
2 l. wody
1,5 szkl przecieru pomidorowego (świeżych pomidorów)
3 łyżki oliwy
1 czubata łyżeczka majeranku
2 łyżeczki wędzonej papryki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól, pieprz.

Soczewice mocze cała noc, lub w ciągu dnia kilka godzin. W szerokim garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaje wędzoną paprykę i startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Podgrzewam przez chwilkę aby warzywa dobrze połączyły się z papryką. Dolewam wodę, zagotowuje. Dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki, soczewice, sól, liście laurowe, ziele i gotuje na wolnym ogniu z uchyloną pokrywą 25 minut. Na 5 minut przed końcem dodaje roztarty w palcach majeranek, dolewam przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek. Po wyłączeniu zupy dorzucam posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
_20170530_112609.JPG
 

Załączniki

  • _20170530_112609.JPG
    _20170530_112609.JPG
    793,2 KB · Wyświetleń: 6 024
Do góry