reklama
Nieistotna
Grudniowa Mama'06 Terminator
- Dołączył(a)
- 23 Kwiecień 2006
- Postów
- 3 459
za "kurczaka..." dalabym sie nawet na lyso ogolic...
..aenye
Mama grudniowa'06
QUICHE LORRAINE - placek lotarynski ;-)
1 opakowanie ciasta francuskiego, rozmrozic i wylozyc do jakiegos w miare niskiego, uprzednio przesmarowanego troche olejem naczynia zaroodpornego (generalnie grubosc placka to max 4-5cm, bo inaczej sie nie upiecze dobrze), oblepic porzadnie boki (mozna tez pozakladac na mase potem) i porobic dziurki widelcem, niezbyt gesto, ale rownomiernie
nadzienie - tak na oko ja robie, ale mniej wiecej tak:
4 jajka
opakowanie wedzonego boczku, najlepszy moim zdaniem z morlin (ok 200gr)
jedna smietana kwasna, czasem troche wiecej
cebula, maly zabek czosnku
sol, pieprz
troche startego sera zoltego na wierzch (zalezy, ile kto lubi, ja robie tak blache na pol dziele i na jedna czesc duzo, bo D. uwielbia, a ja srednio, wiec na swoja polowke niemal nic nie daje)
i tak:
cebulke z czosnkiem usmazyc na zloto,
boczek na innej patelni, tylko nie calkiem na skwarki ;-)
mozna troche szynki jakiejs jeszcze wkroic.
wymieszac w misce jajka, smietane, sol, pieprz, dodac przysmazona cebule i czosnek, boczek i szyne.
wylac to wszystko na ciasto, mozna pozakladac ciasto troche na mase.
piec w piekarniku rozgrzanym do 200st przez 45min (okolo, ponakluwac potem i patrzec, czy masa nie przywiera). lepiej jednak troche nie dopiec, niz za bardzo upiec, wiec uwaga :-)
1 opakowanie ciasta francuskiego, rozmrozic i wylozyc do jakiegos w miare niskiego, uprzednio przesmarowanego troche olejem naczynia zaroodpornego (generalnie grubosc placka to max 4-5cm, bo inaczej sie nie upiecze dobrze), oblepic porzadnie boki (mozna tez pozakladac na mase potem) i porobic dziurki widelcem, niezbyt gesto, ale rownomiernie
nadzienie - tak na oko ja robie, ale mniej wiecej tak:
4 jajka
opakowanie wedzonego boczku, najlepszy moim zdaniem z morlin (ok 200gr)
jedna smietana kwasna, czasem troche wiecej
cebula, maly zabek czosnku
sol, pieprz
troche startego sera zoltego na wierzch (zalezy, ile kto lubi, ja robie tak blache na pol dziele i na jedna czesc duzo, bo D. uwielbia, a ja srednio, wiec na swoja polowke niemal nic nie daje)
i tak:
cebulke z czosnkiem usmazyc na zloto,
boczek na innej patelni, tylko nie calkiem na skwarki ;-)
mozna troche szynki jakiejs jeszcze wkroic.
wymieszac w misce jajka, smietane, sol, pieprz, dodac przysmazona cebule i czosnek, boczek i szyne.
wylac to wszystko na ciasto, mozna pozakladac ciasto troche na mase.
piec w piekarniku rozgrzanym do 200st przez 45min (okolo, ponakluwac potem i patrzec, czy masa nie przywiera). lepiej jednak troche nie dopiec, niz za bardzo upiec, wiec uwaga :-)
reklama
..aenye
Mama grudniowa'06
nie, no mowie o calosci, przeca kilka milimetrow doslownie ma ciasto francuskie, a farszu ma byc tyle, ze min. 3cm, max 5 ;-)
naprawde pycha i 15 min roboty, plus pieczenie :-) jak ktos lubi smaczek jajecznicy z boczkiem/szynka to mistrzostwo swiata :-) najfajniej wychodzi, jak ktos ma takie naczynie do tarty specjalne, mama D. ma to pozyczam od niej. na bokach takie falowane, fajnie ciasto wchodzi, i akurat 4cm wysokie. i okragle, to wazne dosc :-) nie najwazniejsze, ale wtedy fajnie sobie kroic takie typowe, francuskie trojkaty.
a poza tym, na bazie tego przepisu mozna robic mnostwo wersji. z pieczarkami, z cebula, papryka, oliwkami, na meksykansko, na grecko, na wlosko.. ;-) i na slodko tez ;-)
generalnie sie wrzuca co kto lubi :-)
naprawde pycha i 15 min roboty, plus pieczenie :-) jak ktos lubi smaczek jajecznicy z boczkiem/szynka to mistrzostwo swiata :-) najfajniej wychodzi, jak ktos ma takie naczynie do tarty specjalne, mama D. ma to pozyczam od niej. na bokach takie falowane, fajnie ciasto wchodzi, i akurat 4cm wysokie. i okragle, to wazne dosc :-) nie najwazniejsze, ale wtedy fajnie sobie kroic takie typowe, francuskie trojkaty.
a poza tym, na bazie tego przepisu mozna robic mnostwo wersji. z pieczarkami, z cebula, papryka, oliwkami, na meksykansko, na grecko, na wlosko.. ;-) i na slodko tez ;-)
generalnie sie wrzuca co kto lubi :-)
Podziel się: