reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

~*~Grudnióweczki w kuchni - nasze przepisy ~*~

Ja mam teorię że był wiejski.
Wiejskie kurczaki nieupiekalne są :tak:

Gazowy piekarnik jest gites. Ja wolę :-)
 
reklama
Panienki z czystym sumieniem mogę polecić Pomysł na-"Roladki schabowe w sosie pomidorowym" mniaaaaaaaaaam paluszki lizać.
 
Ja też uwielbiam pomysły na:tak::tak:
Moim ulubionym jest kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym:tak:
 
kurczak to już obcykany na całego, a w sobote zrobie "rolatki ale w sosie serowym" ciekawe czy tez takie dobre będą.:confused:
 
QUICHE LORRAINE - placek lotarynski ;-)

1 opakowanie ciasta francuskiego, rozmrozic i wylozyc do jakiegos w miare niskiego, uprzednio przesmarowanego troche olejem naczynia zaroodpornego (generalnie grubosc placka to max 4-5cm, bo inaczej sie nie upiecze dobrze), oblepic porzadnie boki (mozna tez pozakladac na mase potem) i porobic dziurki widelcem, niezbyt gesto, ale rownomiernie

nadzienie - tak na oko ja robie, ale mniej wiecej tak:
4 jajka
opakowanie wedzonego boczku, najlepszy moim zdaniem z morlin (ok 200gr)
jedna smietana kwasna, czasem troche wiecej
cebula, maly zabek czosnku
sol, pieprz
troche startego sera zoltego na wierzch (zalezy, ile kto lubi, ja robie tak blache na pol dziele i na jedna czesc duzo, bo D. uwielbia, a ja srednio, wiec na swoja polowke niemal nic nie daje)

i tak:
cebulke z czosnkiem usmazyc na zloto,
boczek na innej patelni, tylko nie calkiem na skwarki ;-)
mozna troche szynki jakiejs jeszcze wkroic.
wymieszac w misce jajka, smietane, sol, pieprz, dodac przysmazona cebule i czosnek, boczek i szyne.
wylac to wszystko na ciasto, mozna pozakladac ciasto troche na mase.
piec w piekarniku rozgrzanym do 200st przez 45min (okolo, ponakluwac potem i patrzec, czy masa nie przywiera). lepiej jednak troche nie dopiec, niz za bardzo upiec, wiec uwaga :-)​
 
A ja zaczela ostatnio na parze gotowac.
Doslownie wszystko pozawszy od ziemniakow przez warzywka do mieska. Tylko miesko marynuje ok 3 godzin przed gotowaniem. Naprawde pychotka i wlasciwie bez wysilku.
Polecam
 
reklama
nie, no mowie o calosci, przeca kilka milimetrow doslownie ma ciasto francuskie, a farszu ma byc tyle, ze min. 3cm, max 5 ;-)
naprawde pycha i 15 min roboty, plus pieczenie :-) jak ktos lubi smaczek jajecznicy z boczkiem/szynka to mistrzostwo swiata :-) najfajniej wychodzi, jak ktos ma takie naczynie do tarty specjalne, mama D. ma to pozyczam od niej. na bokach takie falowane, fajnie ciasto wchodzi, i akurat 4cm wysokie. i okragle, to wazne dosc :-) nie najwazniejsze, ale wtedy fajnie sobie kroic takie typowe, francuskie trojkaty.

a poza tym, na bazie tego przepisu mozna robic mnostwo wersji. z pieczarkami, z cebula, papryka, oliwkami, na meksykansko, na grecko, na wlosko.. ;-) i na slodko tez ;-)
generalnie sie wrzuca co kto lubi :-)
 
Do góry