reklama
K
Kinga85
Gość
kremowy barszczyk z grzankami od 12 miesięcy
2buraki ćwikłowe
średni ziemniak
2,5-3 szklanki wywaru z warzyw
szklanka mleka modyfikowanego
4kromki czerstwego pieczywa bezglutenowego
2łyzki oliwy
sok z cytryny
majeranek
pieprz ziołowy
1.Buraki i ziemniak ugotować do miekkosci
2 Obierz. pokrój na kawałki i zmiksuj, Rozcieńcz wywarem, dopraw sokiem z cytryny, majerankiem, i pieprzem.
3 zupę wymieszaj i zagotuj
4 mleko wlej do zupy i podgrzej (zostaw troche do dekoracji)
5 z pieczywa wytnij foremką gwiazdki i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie i obu stron na złoty kolor.
6.barszczyk wlej na talerze, zrób kleksy z mleka i przeciągnij przez nie widelcem
rysując wzorki. Podawać z grzankami
2buraki ćwikłowe
średni ziemniak
2,5-3 szklanki wywaru z warzyw
szklanka mleka modyfikowanego
4kromki czerstwego pieczywa bezglutenowego
2łyzki oliwy
sok z cytryny
majeranek
pieprz ziołowy
1.Buraki i ziemniak ugotować do miekkosci
2 Obierz. pokrój na kawałki i zmiksuj, Rozcieńcz wywarem, dopraw sokiem z cytryny, majerankiem, i pieprzem.
3 zupę wymieszaj i zagotuj
4 mleko wlej do zupy i podgrzej (zostaw troche do dekoracji)
5 z pieczywa wytnij foremką gwiazdki i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie i obu stron na złoty kolor.
6.barszczyk wlej na talerze, zrób kleksy z mleka i przeciągnij przez nie widelcem
rysując wzorki. Podawać z grzankami
K
Kinga85
Gość
Gofry z mąki gryczanej od 10miesiąca
szklanka mąki gryczanej
2żółktka
3łyżki oliwy
2lyżki cukru
1/3 szklanki mleka sojowego
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Nakładaj ciasto do nagrzanej gofrownicy i piecz gofry na jasnozłoty kolor. Znakomicie smakują np. z musem jabłkowym lub rozdrobnionym widelcem bananem.
szklanka mąki gryczanej
2żółktka
3łyżki oliwy
2lyżki cukru
1/3 szklanki mleka sojowego
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Nakładaj ciasto do nagrzanej gofrownicy i piecz gofry na jasnozłoty kolor. Znakomicie smakują np. z musem jabłkowym lub rozdrobnionym widelcem bananem.
Jakiś czas temu znalazłam ten przepis i bardzo mi zasmakowała ta sałateczka.
Sałatka curry
Składniki:
200 g ryżu
2 udka wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
6 korniszonów
cebula
majonez
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry
drobiowa kostka rosołowa
Wykonanie:
Ryż gotujemy prawie do miękkości z dodatkiem drobiowej kostki rosołowej i czubatej łyżeczki curry. Z udek zdejmujemy skórę, oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę. Ogórki i cebulę siekamy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki razem łączymy i mieszamy z wystudzonym ryżem i kukurydzą. Dodajemy majonez i przyprawy.
Ale tak naprawde u nas króluje Gyros i Feta
Sałatka curry
Składniki:
200 g ryżu
2 udka wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
6 korniszonów
cebula
majonez
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry
drobiowa kostka rosołowa
Wykonanie:
Ryż gotujemy prawie do miękkości z dodatkiem drobiowej kostki rosołowej i czubatej łyżeczki curry. Z udek zdejmujemy skórę, oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę. Ogórki i cebulę siekamy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki razem łączymy i mieszamy z wystudzonym ryżem i kukurydzą. Dodajemy majonez i przyprawy.
Ale tak naprawde u nas króluje Gyros i Feta
Roni to jest właśnie mój GYROS tylko że u nas robi się tak:
-piersi z przyprawą "gyros" obsmażyć na oleju (muszą być gorące, aby smak przeszedł) na to kładziemy zgodnie z kolejnością
- cebulka surowa w kostkę (1 większa)
- polewamy do ketchupem ( ja daje pikantny)
- ogórki konserwowe (5 szt) w plasterki
- majonez (smarujemy)
- puszka kukurydzy
- posiekaną k. pekińską (tak na 2 cm warstwe) delikanie solimy szczepta soli
- na koniec pokrojona w kosteczkę czerwona papryka ( jedna średnia świerza)
Ja to robie na oko ale takie ilosci mniej wiecej wychodzą. Najlepiej w misce z przykrywką. Ja to robie w naczyniu żaroodpornym. Bo jak pisałam wcześnie mięso musi byc gorące reszte składników przygotowuje wczesniej i właśnie układam na gorącym mięsie aby cały aromat przeszedł.
Jest PYCHA zawsze schodzi cała
ps robi sie bardzo szybko;-)
-piersi z przyprawą "gyros" obsmażyć na oleju (muszą być gorące, aby smak przeszedł) na to kładziemy zgodnie z kolejnością
- cebulka surowa w kostkę (1 większa)
- polewamy do ketchupem ( ja daje pikantny)
- ogórki konserwowe (5 szt) w plasterki
- majonez (smarujemy)
- puszka kukurydzy
- posiekaną k. pekińską (tak na 2 cm warstwe) delikanie solimy szczepta soli
- na koniec pokrojona w kosteczkę czerwona papryka ( jedna średnia świerza)
Ja to robie na oko ale takie ilosci mniej wiecej wychodzą. Najlepiej w misce z przykrywką. Ja to robie w naczyniu żaroodpornym. Bo jak pisałam wcześnie mięso musi byc gorące reszte składników przygotowuje wczesniej i właśnie układam na gorącym mięsie aby cały aromat przeszedł.
Jest PYCHA zawsze schodzi cała
ps robi sie bardzo szybko;-)
Nieistotna
Grudniowa Mama'06 Terminator
- Dołączył(a)
- 23 Kwiecień 2006
- Postów
- 3 459
musze sprobowac tego gyrosu
Super wąteczek
Ryż smażony
i tu w zalezności od gości, gustów, chęci
na 4 osoby
200 g ryżu /zobaczcie ile tego jest w szklance/
olej/oliwa
cebulka
papryczka
lub inne warzywka
przyprawy /curry, pieprz, sól, inne wg upodobań/
woda wrzątek
cebulkę i papryczkę kroję w kosteczkę i smażę na oliwie ok. 3 minut we woku
na max. ogniu do tych warzyw dosypuję surowy ryż i smażę aż zaczyna robić się brązowy
zalewamy 3-krotnością wrzącej wody /stosunek ryżu do wody to 1:2, ale z warzywami to 1:3/ UWAGA na parę!!!
doprawiamy - ja curry, sól, pieprz, papryka ostra
mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 min
po ok. 12 min sprawdzam ile ryż wchłonął wody, czasem dolewam
ryż musi być sypki
jest pyszny sam w sobie
ale ja go robię do kurczaka po chińsku
Często zmieniam warzywa i przyprawy
alo robię ryż "goły"
pycha
Ryż smażony
i tu w zalezności od gości, gustów, chęci
na 4 osoby
200 g ryżu /zobaczcie ile tego jest w szklance/
olej/oliwa
cebulka
papryczka
lub inne warzywka
przyprawy /curry, pieprz, sól, inne wg upodobań/
woda wrzątek
cebulkę i papryczkę kroję w kosteczkę i smażę na oliwie ok. 3 minut we woku
na max. ogniu do tych warzyw dosypuję surowy ryż i smażę aż zaczyna robić się brązowy
zalewamy 3-krotnością wrzącej wody /stosunek ryżu do wody to 1:2, ale z warzywami to 1:3/ UWAGA na parę!!!
doprawiamy - ja curry, sól, pieprz, papryka ostra
mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 min
po ok. 12 min sprawdzam ile ryż wchłonął wody, czasem dolewam
ryż musi być sypki
jest pyszny sam w sobie
ale ja go robię do kurczaka po chińsku
Często zmieniam warzywa i przyprawy
alo robię ryż "goły"
pycha
A te wasze GYROSY to należy wymieszać przed podaniem? czy jak to jeść?
Sałatka szybka:
5 ugotowanych jajek
puszka kukurydzy
papryka surowa /może być kilka kolorowych kawałków/
majonez /ja robię sos majonezowy z majonezu, łyżeczki musztardy i jogurtu naturalnego+sól i pieprz/
jajaka i paryka w kostkę + kukurydza + majonez
ta sałatka to taka baza, można zrobić wersje
- z tuńczykiem i świeżym ogórkiem
- wędzonym kurczakiem i porem
- szynką i korniszonami
polecam:-)
Sałatka szybka:
5 ugotowanych jajek
puszka kukurydzy
papryka surowa /może być kilka kolorowych kawałków/
majonez /ja robię sos majonezowy z majonezu, łyżeczki musztardy i jogurtu naturalnego+sól i pieprz/
jajaka i paryka w kostkę + kukurydza + majonez
ta sałatka to taka baza, można zrobić wersje
- z tuńczykiem i świeżym ogórkiem
- wędzonym kurczakiem i porem
- szynką i korniszonami
polecam:-)
reklama
Podziel się: