reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

~*~Grudnióweczki w kuchni - nasze przepisy ~*~

reklama
kremowy barszczyk z grzankami od 12 miesięcy:happy2:

2buraki ćwikłowe
średni ziemniak
2,5-3 szklanki wywaru z warzyw
szklanka mleka modyfikowanego
4kromki czerstwego pieczywa bezglutenowego
2łyzki oliwy
sok z cytryny
majeranek
pieprz ziołowy

1.Buraki i ziemniak ugotować do miekkosci
2 Obierz. pokrój na kawałki i zmiksuj, Rozcieńcz wywarem, dopraw sokiem z cytryny, majerankiem, i pieprzem.
3 zupę wymieszaj i zagotuj
4 mleko wlej do zupy i podgrzej (zostaw troche do dekoracji)
5 z pieczywa wytnij foremką gwiazdki i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie i obu stron na złoty kolor.
6.barszczyk wlej na talerze, zrób kleksy z mleka i przeciągnij przez nie widelcem
rysując wzorki. Podawać z grzankami
 
:szok::zawstydzona/y: aż mi wstyd, szybko przeleciałam na dół aby pogratulować pomysłu i przeczytałam tylko ostatni post.:tak: Ale już sie poprawiam:sorry2:
 
Gofry z mąki gryczanej od 10miesiąca:happy2:

szklanka mąki gryczanej
2żółktka
3łyżki oliwy
2lyżki cukru
1/3 szklanki mleka sojowego
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Nakładaj ciasto do nagrzanej gofrownicy i piecz gofry na jasnozłoty kolor. Znakomicie smakują np. z musem jabłkowym lub rozdrobnionym widelcem bananem.
 
Jakiś czas temu znalazłam ten przepis i bardzo mi zasmakowała ta sałateczka.
Sałatka curry

Składniki:
200 g ryżu
2 udka wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
6 korniszonów
cebula
majonez
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry
drobiowa kostka rosołowa


Wykonanie:
Ryż gotujemy prawie do miękkości z dodatkiem drobiowej kostki rosołowej i czubatej łyżeczki curry. Z udek zdejmujemy skórę, oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę. Ogórki i cebulę siekamy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki razem łączymy i mieszamy z wystudzonym ryżem i kukurydzą.
Dodajemy majonez i przyprawy.

Ale tak naprawde u nas króluje Gyros i Feta:tak::tak:
 
Roni to jest właśnie mój GYROS tylko że u nas robi się tak:
-piersi z przyprawą "gyros" obsmażyć na oleju (muszą być gorące, aby smak przeszedł) na to kładziemy zgodnie z kolejnością
- cebulka surowa w kostkę (1 większa)
- polewamy do ketchupem ( ja daje pikantny)
- ogórki konserwowe (5 szt) w plasterki
- majonez (smarujemy)
- puszka kukurydzy
- posiekaną k. pekińską (tak na 2 cm warstwe) delikanie solimy szczepta soli
- na koniec pokrojona w kosteczkę czerwona papryka ( jedna średnia świerza)

Ja to robie na oko ale takie ilosci mniej wiecej wychodzą. Najlepiej w misce z przykrywką. Ja to robie w naczyniu żaroodpornym. Bo jak pisałam wcześnie mięso musi byc gorące reszte składników przygotowuje wczesniej i właśnie układam na gorącym mięsie aby cały aromat przeszedł.
Jest PYCHA zawsze schodzi cała:tak:
ps robi sie bardzo szybko;-)
 
Super wąteczek:tak::tak::tak:

Ryż smażony
i tu w zalezności od gości, gustów, chęci

na 4 osoby
200 g ryżu /zobaczcie ile tego jest w szklance/
olej/oliwa
cebulka
papryczka
lub inne warzywka
przyprawy /curry, pieprz, sól, inne wg upodobań/
woda wrzątek

cebulkę i papryczkę kroję w kosteczkę i smażę na oliwie ok. 3 minut we woku
na max. ogniu do tych warzyw dosypuję surowy ryż i smażę aż zaczyna robić się brązowy
zalewamy 3-krotnością wrzącej wody /stosunek ryżu do wody to 1:2, ale z warzywami to 1:3/ UWAGA na parę!!!
doprawiamy - ja curry, sól, pieprz, papryka ostra
mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 min
po ok. 12 min sprawdzam ile ryż wchłonął wody, czasem dolewam
ryż musi być sypki
jest pyszny sam w sobie
ale ja go robię do kurczaka po chińsku

Często zmieniam warzywa i przyprawy
alo robię ryż "goły"
pycha:tak:
 
A te wasze GYROSY to należy wymieszać przed podaniem? czy jak to jeść?

Sałatka szybka:

5 ugotowanych jajek
puszka kukurydzy
papryka surowa /może być kilka kolorowych kawałków/
majonez /ja robię sos majonezowy z majonezu, łyżeczki musztardy i jogurtu naturalnego+sól i pieprz/

jajaka i paryka w kostkę + kukurydza + majonez

ta sałatka to taka baza, można zrobić wersje
- z tuńczykiem i świeżym ogórkiem
- wędzonym kurczakiem i porem
- szynką i korniszonami

polecam:-)
 
reklama
Kate NIE!!!! nie m-ozna mieszać, układać warstwami i jak nakładasz sięgasz na sam dół aż do mięsko.- tak jest w przypadku mojej sałatki ale chyba też roni;-)
Ten ryż to fajna sprawa musim zrobić:-p
 
Do góry