reklama
maggie_f
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 30 Listopad 2008
- Postów
- 5 020
Dobra, skoro podrzuciłam pomysł na to forum to podam przepis który kiedyś podrzuciła mi Beti (na innym forum), tylko troszke go zmodyfikowałam. Swojego czasu robiłam te ciasteczka codziennie, porcja podójna. Są przepyszne. :-)
Ciasteczka ryżowe 150̊ stopni - 20 minut
Składniki
- paczka kleiku ryżowego (180g)
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- kostka masła
- 3 całe jaja
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, z niego w dłoniach formować kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem, (nie za blisko siebie, bo urosną). Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec na złoty kolor ok. 20 minut.
Ciasteczka ryżowe 150̊ stopni - 20 minut
Składniki
- paczka kleiku ryżowego (180g)
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- kostka masła
- 3 całe jaja
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, z niego w dłoniach formować kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem, (nie za blisko siebie, bo urosną). Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec na złoty kolor ok. 20 minut.
Wiem,ze to nie przepis ale dzidzia ktory robi fikoleczki na Twoich wpisach jest rewelacyjny :-):-):-):-):-)
Hi jakos wszystko mnie od paru dni bawi i cieszy strasznie
Chcialam podac przepis na pyszny bigosik ale zgubilam...nici z bigosu-a byl rewelacyjny
Hi jakos wszystko mnie od paru dni bawi i cieszy strasznie
Chcialam podac przepis na pyszny bigosik ale zgubilam...nici z bigosu-a byl rewelacyjny
Reve
--> 24.12.2009r <--
Przepisik na szparagi w galarecie:
Składniki:
Szparagi (świeże lub konserwowe)
Szynka konserwowa
Woda + kostki rosołowe + żelatyna
Dla ozdoby - papryka, groszek, marchewka gotowana- jak kto woli.
Szparagi można wziąć konserwowe, lub samemu obrać i ugotować.
Przekroić je na połowę (już ugotowane) i zawinąć w cienkich plastrach szynki konserwowej (duże plastry)
Można zrobić na przemian, ja robie tak, że np w jeden plaster zawijam ćwiartkę jajka na twardo, następny plaster cały szparag przekrojony na pół i następny plaster sałatka jarzynowa. Układasz je na platerze obok siebie, przystrajasz pietruszką, groszkiem, papryką - tutaj kompozycja dowolna byle nie kiwi i ananas, bo galaretka się nie ściągnie- i zalewasz bulionem z żelatyną. Ja gotuję ok 3l wody z kostkami rosołowymi i jak już się zagotuje wrzucam kilka łyżek żelatyny ( na opakowaniu jest opisane ile na litr)
Zalewasz i e voulas!
Jak zostanie troszkę zalewy, to można zalać np jakąś pierś z kurczaczka gotowaną, rybkę, same jajka- kombinacji jest wiele ;-)
Smacznego!!!
Składniki:
Szparagi (świeże lub konserwowe)
Szynka konserwowa
Woda + kostki rosołowe + żelatyna
Dla ozdoby - papryka, groszek, marchewka gotowana- jak kto woli.
Szparagi można wziąć konserwowe, lub samemu obrać i ugotować.
Przekroić je na połowę (już ugotowane) i zawinąć w cienkich plastrach szynki konserwowej (duże plastry)
Można zrobić na przemian, ja robie tak, że np w jeden plaster zawijam ćwiartkę jajka na twardo, następny plaster cały szparag przekrojony na pół i następny plaster sałatka jarzynowa. Układasz je na platerze obok siebie, przystrajasz pietruszką, groszkiem, papryką - tutaj kompozycja dowolna byle nie kiwi i ananas, bo galaretka się nie ściągnie- i zalewasz bulionem z żelatyną. Ja gotuję ok 3l wody z kostkami rosołowymi i jak już się zagotuje wrzucam kilka łyżek żelatyny ( na opakowaniu jest opisane ile na litr)
Zalewasz i e voulas!
Jak zostanie troszkę zalewy, to można zalać np jakąś pierś z kurczaczka gotowaną, rybkę, same jajka- kombinacji jest wiele ;-)
Smacznego!!!
Reve
--> 24.12.2009r <--
Napiszę tu także przepis, na uwielbiany przeze mnie w poprzedniej ciąży drobiowy strogonoff
Składniki:
2 piersi z kurczaka, lub jedna podwójna (mogą być również polędwiczki z indyka)
1 czerwona surowa papryka
20 dag pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka musztady stołowej
2 śmietanki słodkie 12% - 200ml
przyprawy (pieprz sól, papryka słodka, zioła prowansalskie)
Dla dodania smaku można dodać również fix knorr strogonoff-podkreśli smak całej potrawy.
Pierś pokroić na małe kawałeczki , przyprawić i smażyc na niewielkiej ilości oliwy do czasu, aż sie ściągnie i odparuje ewentualny sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać jeszcze ok 5 min, następnie dodać pieczarki obrane pokrojone w plasterki i smażyć, az wyparuje sok (pieczarki mają go dość dużo, ja czasem go odlewam żeby było szybciej). Gdy już się wszystko usmaży dodać koncentrat, musztardę i przemieszać wszystko smażąc jakies 5 minut. Na koniec zalać śmietanką i zaczekać ciągle mieszając, by zgęstniała tworząc sos ;-)
Jak już wyżej napisałam, można dodać na koniec fix rozpuszczony w 300ml wody. Ja zwykłam tak robić, bo czasem gdy się nieospowiednio przyprawi mięsko na początku, to ginie smak, a fix go powtórnie nada. Poza tym jest więcej wówczas do zjedzenia, a sosik w tej potrawie jest najsmaczniejszy.
Podawać z kluseczkami lanymi, lub kopytkami, lub makaronem :-)
Składniki:
2 piersi z kurczaka, lub jedna podwójna (mogą być również polędwiczki z indyka)
1 czerwona surowa papryka
20 dag pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka musztady stołowej
2 śmietanki słodkie 12% - 200ml
przyprawy (pieprz sól, papryka słodka, zioła prowansalskie)
Dla dodania smaku można dodać również fix knorr strogonoff-podkreśli smak całej potrawy.
Pierś pokroić na małe kawałeczki , przyprawić i smażyc na niewielkiej ilości oliwy do czasu, aż sie ściągnie i odparuje ewentualny sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać jeszcze ok 5 min, następnie dodać pieczarki obrane pokrojone w plasterki i smażyć, az wyparuje sok (pieczarki mają go dość dużo, ja czasem go odlewam żeby było szybciej). Gdy już się wszystko usmaży dodać koncentrat, musztardę i przemieszać wszystko smażąc jakies 5 minut. Na koniec zalać śmietanką i zaczekać ciągle mieszając, by zgęstniała tworząc sos ;-)
Jak już wyżej napisałam, można dodać na koniec fix rozpuszczony w 300ml wody. Ja zwykłam tak robić, bo czasem gdy się nieospowiednio przyprawi mięsko na początku, to ginie smak, a fix go powtórnie nada. Poza tym jest więcej wówczas do zjedzenia, a sosik w tej potrawie jest najsmaczniejszy.
Podawać z kluseczkami lanymi, lub kopytkami, lub makaronem :-)
Reve
--> 24.12.2009r <--
Sałatka gyros :-)
Składniki:
Kapusta pekińska
Cebulka (małe ok 2 szt lub jedna duża)
Słoik ogórków konserwowych (ok 5-6szt - średnich)
2 piersi z kuraka lub jedna podwójna
kilka łyżek majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego
OBOWIĄZKOWO przyprawa PRYMAT "GYROS"
Mięsko bez żadnych przypraw usmazyć w kawałeczkach na oliwie, pod koniec smażenia dodać przyprawę prymat Gyros i odstawić do ostudzenia. Kapustę, ogórka i cebulę pokroić, dodać zimne miesko, majonez i jogurt i gotowe!
Palce lizać ;-)
Składniki:
Kapusta pekińska
Cebulka (małe ok 2 szt lub jedna duża)
Słoik ogórków konserwowych (ok 5-6szt - średnich)
2 piersi z kuraka lub jedna podwójna
kilka łyżek majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego
OBOWIĄZKOWO przyprawa PRYMAT "GYROS"
Mięsko bez żadnych przypraw usmazyć w kawałeczkach na oliwie, pod koniec smażenia dodać przyprawę prymat Gyros i odstawić do ostudzenia. Kapustę, ogórka i cebulę pokroić, dodać zimne miesko, majonez i jogurt i gotowe!
Palce lizać ;-)
Reve
--> 24.12.2009r <--
Sałatka kurczakowa z ananasem
Składniki
2 piersi z kurczaka lub jedna podwójna
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka ananasa
woreczek ryżu
majonez
pieprz i sól
Kurczaka ugotowac w osolonej wodzie, pokroić w kostkę, dodać ananasa, kukurydzę, fasolę, ryż, przyprawić do smaku i dodać majonez :-)
Składniki
2 piersi z kurczaka lub jedna podwójna
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka ananasa
woreczek ryżu
majonez
pieprz i sól
Kurczaka ugotowac w osolonej wodzie, pokroić w kostkę, dodać ananasa, kukurydzę, fasolę, ryż, przyprawić do smaku i dodać majonez :-)
monika26i
Fanka BB :)
Makaron z parowka i kapusta kiszona
Makaron najlepiej swiderki
parowki
cebula
koncentrat pomidorowy
kapusta kiszona
pieczarki
Kapuste kiszona gotujemy,parowki smazymy razem z cebulka ,pieczarkami,pod konec smazenia dodajemy koncentrat pomidorowy okolo dwoch lyzeczek (mozna wiecej wedlug uznania)przyprawiamy sola i pieprzem.Gotujemy makaron ,kapuste mieszamy z parowkami i reszta skladnikow i na koniec laczymy wszystko z makaronem.
Moze nie brzmi rewelacyjnie ale warto sprobowac .Smacznego
Przepraszam ze nie podaje proporcji bo zawsze robie na oko.Ale ogolnie przewarzac ma makaron ,pozniej parowki ,a na koncu kapusta.
Makaron najlepiej swiderki
parowki
cebula
koncentrat pomidorowy
kapusta kiszona
pieczarki
Kapuste kiszona gotujemy,parowki smazymy razem z cebulka ,pieczarkami,pod konec smazenia dodajemy koncentrat pomidorowy okolo dwoch lyzeczek (mozna wiecej wedlug uznania)przyprawiamy sola i pieprzem.Gotujemy makaron ,kapuste mieszamy z parowkami i reszta skladnikow i na koniec laczymy wszystko z makaronem.
Moze nie brzmi rewelacyjnie ale warto sprobowac .Smacznego
Przepraszam ze nie podaje proporcji bo zawsze robie na oko.Ale ogolnie przewarzac ma makaron ,pozniej parowki ,a na koncu kapusta.
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 50
- Wyświetleń
- 7 tys
- Odpowiedzi
- 60
- Wyświetleń
- 9 tys
Podziel się: